Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, διεξήγαγαν πλήγματα στην Υεμένη εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι.
Pres. Biden issues a statement after the U.S. retaliated against "Houthi attacks against international maritime vessels in the Red Sea."
"These attacks have endangered U.S. personnel, civilian mariners, and our partners, jeopardized trade, and threatened freedom of navigation." pic.twitter.com/KEXi6gMJye
— ABC News (@ABC) January 12, 2024
«Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούτι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.
BREAKING Prime Minister Rishi Sunak confirms the RAF has carried out strikes on Houthi targets, saying the 'UK will always stand up for freedom of navigation'
Israel-Hamas war latest: https://t.co/3H3CVyJv9v
📺 Sky 501, Virgin 602, Freeview 233 and YouTube pic.twitter.com/bIFlEIXE6o
— Sky News (@SkyNews) January 12, 2024
«Οι επιθέσεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό των ΗΠΑ, εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού και εταίρους μας, το διεθνές εμπόριο, κι απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε πως δεν θα «διστάσει» να διατάξει τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την προστασία ανθρωπίνων ζωών και των εμπορικών ροών.
Σούνακ: Η Βρετανία και σύμμαχοί της εξαπέλυσαν «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα ότι η βρετανική βασιλική πολεμική αεροπορία, επιχειρώντας στο πλευρό των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά και του Μπαχρέιν, εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.
Εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Υεμένης
Τουλάχιστον τρεις εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν πως χτυπήθηκαν τουλάχιστον 12 στόχοι των Χούτι στο κράτος της Αραβικής Χερσονήσου.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας άρχισαν να διεξάγουν αεροπορικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, επιβεβαίωσαν παράλληλα τέσσερις Aμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο.
Breaking: USA & UK bomb #Houthi terror group targets in #Yemen after countless ship attacks in the Red Sea by IRGC-backed Houthi terrorists.#IRGCterrorists #Yemen #USA #UK pic.twitter.com/17D2ExdqwU
— Awat Berkhaneh ☀️ (@berkhaneh) January 12, 2024
Τα χτυπήματα έγιναν από μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους Tomahawk, σύμφωνα με το CNN. Τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξαπολύονται από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δήλωσε πριν από λίγη ώρα Aμερικανός αξιωματούχος.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση αυτής της φύσης αφότου οι σιίτες αντάρτες, που υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, στα μέσα Νοεμβρίου της περασμένης χρονιάς.
Αξιωματούχοι έχουν ειδοποιήσει στελέχη της ναυτιλίας ότι οι στόχοι θα περιλαμβάνουν θέσεις εκτόξευσης drones και πυραύλων, μαζί με σταθμούς ραντάρ και αποθέματα όπλων στην παράκτια πόλη της Υεμένης Αλ Χουνταϊντά και περαιτέρω στην ενδοχώρα στη Hajjah, ανέφερε η Wall Street Journal.
Ανώτερος αξιωματούχος του κινήματος των ανταρτών Χούθι επιβεβαίωσε πως έγιναν πυραυλικά πλήγματα εναντίον πόλεων της χώρας της αραβικής χερσονήσου τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ο Άμπντελ Καντίρ αλ Μορτάντα, αξιωματούχος της Ανσαρουλά —κινήματος πιο γνωστού με το επώνυμο των ηγετών του, Χούθι— ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) πως «αμερικανικές, σιωνιστικές και βρετανικές» δυνάμεις «εξαπέλυσαν επιδρομές στην πρωτεύουσα Σανάα» καθώς και στις επαρχίες «Χοντάιντα, Σαάντα και Νταμάρ» τις πρώτες πρωινές ώρες.
Πηγές από την αμερικανική κυβέρνηση, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διευκρίνισαν πως θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα επίσημες ανακοινώσεις για την επιχείρηση σε εξέλιξη.
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο από τον Σούνακ
Ο Ρίσι Σουνάκ ενημέρωσε νωρίτερα την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, που συγκάλεσε εκτάκτως, για την επικείμενη στρατιωτική επέμβαση σήμερα το βράδυ. Ενημέρωσε ακόμη τον αρχηγό των Εργατικών Κέιρ Σταρμερ και τον Λίντσεϊ Χόιλ, πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων.
Πολεμικά πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στη δράση εναντίον της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν, αναφέρουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις για κοινή επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στους αντάρτες Χούτι έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, όπως και οι επιθέσεις των ανταρτών σε ένα στρατηγικής σημασίας σημείο για το παγκόσμιο εμπόριο.
Οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, ενεργούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι Χούτι της Υεμένης απειλούν ότι θα ανταποδώσουν οποιαδήποτε επίθεση
Ο ηγέτης των σιιτών ανταρτών της Υεμένης, ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι, απείλησε χθες Πέμπτη ότι θα υπάρξει ανταπόδοση οποιασδήποτε επίθεσης των ΗΠΑ εναντίον των δυνάμεών του, κάνοντας λόγο για επιχειρήσεις κλίμακας «ακόμα μεγαλύτερης» από την επίθεση για την οποία ανέλαβε την ευθύνη το κίνημά του προχθές Τετάρτη.
Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ, φρενάροντας την κίνηση των πλοίων.
Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αντιδρώντας τον Δεκέμβριο τη δημιουργία ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούτι στη θαλάσσια περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
«Οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση δεν θα μείνει χωρίς ανταπόδοση. Και (η ανταπόδοση) δεν θα είναι της τάξης της επιχείρησης που έγινε πρόσφατα, με 24 drones και πυραύλους, αλλά πολύ μεγαλύτερη», προειδοποίησε ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι κατά τη διάρκεια ομιλίας του μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Μασίρα.
AI Translated version of the statement released by Houthi Leader Abdul-Malik al-Houthi#Yemen #Houthi #UnitedStates #UnitedKingdom https://t.co/fPVyS9P5W4 pic.twitter.com/cCfVmRyTkD
— Raw Reporting (@Raw_Reporting) January 11, 2024
Αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στην περιοχή κατέστρεψαν την Τρίτη 18 drones και τρεις πυραύλους που εξαπέλυσαν οι Χούθι. Η επίθεση αυτή χαρακτηρίστηκε άνευ προηγουμένου.
Οι αντάρτες, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την επιχείρηση, λέγοντας πως επρόκειτο για ανταπόδοση επίθεσης των ΗΠΑ την 31η Δεκεμβρίου.
Εκείνη την ημέρα, αντιδρώντας σε αίτημα να του προσφερθεί συνδρομή από εμπορικό πλοίο, αμερικανικά ελικόπτερα βύθισαν τρία πλεούμενα των ανταρτών, σκοτώνοντας δέκα μέλη των πληρωμάτων τους.
«Οι Ευρωπαίοι, οι Κινέζοι κι ο κόσμος όλος» μπορεί να διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα «χωρίς κανένα πρόβλημα», είπε ο Άμπντελ Μαλίκ αλ Χούτι.
Όμως «αυτοί που θέλουν να εμπλακούν (…) και να βάλουν στο στόχαστρο τις ναυτικές δυνάμεις (των Χούτι) θα θέσουν αληθινά σε κίνδυνο τον στόλο τους και τα εμπορικά πλοία τους», πρόσθεσε, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως επιδιώκουν να «παρασύρουν άλλους».
Συμπλήρωσε πως ελπίζει ότι «οι υπόλοιπες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες δεν θα εμπλακούν ποτέ στο πλευρό των Αμερικανών, των Ισραηλινών και των Βρετανών».
Προχθές Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση, το κείμενο της οποίας καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με την οποία απαιτούσε το «άμεσο» τέλος των επιθέσεων των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.