Η ώρα των εκλογών. Ωρες μας χωρίζουν πλέον από το άνοιγμα των καλπών, στις 7 το πρωί.
Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν 12 ώρες αργότερα για να μπορέσουν να προσέλθουν οι περίπου 9,8 εκατ. εκλογείς και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Τα πάντα για τις εκλογές είναι έτοιμα, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν παραλάβει τους σάκους τους και τα tablet τους που θα βοηθήσουν φέτος να δοθεί σε χρόνο ρεκόρ το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκτιμάται ότι στις 8:30 το βράδυ, μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο των καλπών, θα υπάρχει ασφαλές αποτέλεσμα.
Οι 9,8 εκατ. εκλογείς θα κληθούν να προσέλθουν στα 21.529 εκλογικά τμήματα, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν για την εκλογή των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.
Από αυτούς περίπου 400.000 είναι νέοι ψηφοφόροι, καθώς σε αυτή την κάλπη δικαίωμα ψήφου θα έχουν και οι 17άρηδες.
Ιστορική στιγμή στις εκλογές 2023: Ψήφισαν οι Ελληνες του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους
Ιστορική στιγμή για τις φετινές εκλογές ότι δόθηκε στους Ελληνες του εξωτερικού για πρώτη φορά το δικαίωμα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους. Περίπου 22.000 Ελληνες του εξωτερικού εγγράφησαν για να ψηφίσουν στις κάλπες που στήθηκαν στις ελληνικές πρεσβείες και οι εικόνες από τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού ήταν πράγματι εντυπωσιακές αλλά και συγκινητικές. Ουρές σχηματίστηκαν σε εκλογικό τμήμα του Λονδίνου αλλά και στις Βρυξέλλες και αλλού. Οι κάλπες έκλεισαν νωρίς το βράδυ στην Ευρώπη, ενώ η διαδικασία συνεχίστηκε στις ΗΠΑ (λόγω διαφοράς ώρα άνοιξαν αργότερα).
Πίσω στην Ελλάδα η ημέρα κύλησε ήρεμα για τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι όλοι τους συναντήθηκαν, όπως είθιστε με τους πολιτικούς συντάκτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια χαλαρή βόλτα στην Ερμού μίλησε με κόσμο και έβγαλε φωτογραφίες και ακολούθως συνάντησε σε μια βεράντα στον κεντρικότερο δρόμο της Αθήνας τους πολιτικούς συντάκτες για χαλαρό brunch. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τραπέζι με ψαρομεζέδες στους πολιτικούς συντάκτες στο Μικρολίμανο, ο Νίκος Ανδρουλάκης στο Ηράκλειο, συνοδεία λύρας και ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Καλογρέζα.
Την ίδια ώρα η έξοδος των ετεροδημοτών ξεκίνησε χθες και συνεχίστηκε και σήμερα (υπάρχει και δικαίωμα εκλογικής άδειας). Τα διόδια από τα μεσάνυχτα ήταν ανοιχτά και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Αυξημένη η κίνηση και στα λιμάνια, με ετεροδημότες, κατοίκους Αθηνών που ψηφίζουν στα νησιά να παίρνουν όσοι πρόλαβαν χθες και οι υπόλοιποι σήμερα τα πλοία για να πάνε στον τόπο καταγωγής τους και στον τόπο όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Υποχρεωτική η ψήφος, οι εξαιρέσεις
Με βάση το Σύνταγμα και την εκλογική νομοθεσία, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται της υποχρέωσης όσοι είναι άνω των 70 ετών, όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν για λόγους υγείας και οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν συστάθηκε εκλογικό τμήμα λόγω μη συμπλήρωσης του αριθμού των 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.
Μάθε πού ψηφίζεις
Για τη διεύθυνση του εκλογικού τμήματος στο οποίο ψηφίζουν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν από την ψηφιακή πλατφόρμα «Μάθε που Ψηφίζεις» στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών, https://mpp.ypes.gov.gr/#/, η οποία είναι προσβάσιμη και από το Gov.gr. Η πληροφορία εμφανίζεται μετά τη συμπλήρωση των πεδίων Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας (προαιρετικό), ή μόνο των πεδίων Επώνυμο και Ειδικός Εκλογικός Αριθμός. Εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις τηλεφωνικές γραμμές 2131361500 και 2131313800, που αυτό το Σαββατοκύριακο λειτουργούν όλο το 24ωρο.
Εκλογές 2023: Με τι έγγραφο ψηφίζουμε -Για πρώτη φορά και με ψηφιακή ταυτότητα
Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.
Το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ή στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, ψηφίζουν με βάση τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στην περιφέρεια όπου υπηρετούν. Η αναγνώριση των στρατιωτικών και όσων υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες. Όσοι ένστολοι ψηφίσουν στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι, οφείλουν να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή βεβαίωση της υπηρεσίας τους ή της μονάδας τους ότι δεν έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ώστε να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.
Επίσης, Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι φυλακισμένοι και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για το σκοπό αυτό.
Πώς ψηφίζουν οι ετεροδημότες
Πέρα από όσους παραδοσιακά επέλεξαν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, δόθηκε και φέτος όπως και τις προηγούμενες χρονιές το δικαίωμα ετεροδημότες ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.
Ο μέγιστος αριθμός των σταυρών προτίμησης που μπορούν να σημειώσουν οι ψηφοφόροι υπέρ υποψηφίων είναι ανάλογος με τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγονται από την οικεία εκλογική περιφέρεια.
Σταυροί προτίμησης στις εκλογές -Τι ισχύει, πόσοι επιτρέπονται
Την ίδια ώρα, η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ καθορίζει και τον αριθμό των σταυρών που μπορεί να βάλουν οι ψηφοφόροι, ο οποίος εξαρτάται από την περιφέρεια που ψηφίζει ο καθένας και τον αριθμό των βουλευτών που εκλέγει κάθε περιοχή.
Διευκρινίζεται ότι στο ψηφοδέλτιο βάζουμε αριστερά ή δεξιά από το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, μονάχα έναν απλό σταυρό (+). Με οποιοδήποτε άλλο σύμβολο η ψήφος θα θεωρηθεί άκυρη. Μάλιστα, σε περίπτωση που κάποιος βάλει σταυρό και τις δύο πλευρές του ονοματεπωνύμου του υποψήφιου βουλευτή, και σ’ αυτήν την περίπτωση το ψηφοδέλτιο θα θεωρηθεί άκυρο.
Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα έχουν αναρτήσει πινακίδα σε εμφανές σημείο κάθε εκλογικού τμήματος, στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός των σταυρών προτίμησης που τίθενται από τους εκλογείς.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, οι σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια στις εκλογές του 2023 έχουν ως εξής: τις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας 1 μέχρι και 3 βουλευτές, σημειώνεται ένας σταυρός, όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς, από 8 έως και 12 βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, ενώ στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από 13 βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Αναλυτικότερα:
Μέχρι 4 σταυρούς
Α’ Αθήνας
Βόρειος Τομέας Αθήνας
Νότιος Τομέας Αθήνας
Α’ Θεσσαλονίκης
Μέχρι 3 σταυρούς
Δυτικός Τομέας Αθήνας
Β’ Πειραιώς
Ανατολική Αττική
Αχαΐα
Β’ Θεσσαλονίκης
Λάρισα
Μέχρι 2 σταυρούς
Α’ Πειραιώς
Δυτική Αττική
Αιτωλοακαρνανία
Δωδεκάνησα
Έβρος
Εύβοια
Ηλεία
Ημαθία
Ηράκλειο
Ιωάννινα
Καβάλα
Καρδίτσα
Κοζάνη
Κορινθία
Κυκλάδες
Μαγνησία
Μεσσηνία
Πέλλα
Πιερία
Σέρρες
Τρίκαλα
Φθιώτιδα
Χανιά
Έναν σταυρό
Αργολίδα
Αρκαδία
Άρτα
Βοιωτία
Γρεβενά
Δράμα
Ευρυτανία
Ζάκυνθος
Θεσπρωτία
Καστοριά
Κέρκυρα
Κεφαλλονιά
Κιλκίς
Λακωνία
Λασίθι
Λέσβος
Λευκάδα
Ξάνθη
Πρέβεζα
Ρέθυμνο
Ροδόπη
Σάμος
Φλώρινα
Φωκίδα
Χαλκιδική
Χίος
Το iefimerida.gr ξεχώρισε από την εγκύκλιο 46 σελίδων του Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) τα όσα χρηστικά πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τις εκλογές του 2023 και σας τα παρουσιάζει συνοπτικά:
Πώς ψηφίζουμε στις εκλογές, τα δικαιολογητικά
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας-ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή (δείτε εδώ όσα πρέπει να γνωρίζετε εάν έχετε επιλεγεί για την εφορευτική).
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται όπως περιγράφηκε παραπάνω με ταυτότητες κλπ.
Εκλογές: Τι συμβαίνει αν δεν ψηφίσω -Οι επιπτώσεις
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων. Τα ψηφοδέλτια, αλλά και οι φάκελοι πρέπει να έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:
αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και
αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Υπενθυμίζεται ότι κάλπες στις εκλογές ανέκαθεν ανοίγουν στις 7.00 το πρωί και κλείνουν στις 19.00 το απόγευμα. Αμέσως μετά ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων. Φέτος, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ πρώτη ασφαλής εκτίμηση αποτελέσματος θα υπάρχει στις 20:30.