Μαζικά οι χώρες της Ευρώπης «παγώνουν» τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου τις οποίες καταθέτουν Σύροι πρόσφυγες έπειτα από την κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Ελλάδα σταμάτησε ήδη όλες τις διαδικασίες
Γερμανία, Αυστρία, Βρετανία, Ελλάδα, Δανία, Νορβηγία, Σουηδία έχουν αναστείλει όλες τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ σταδιακά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία προανήγγειλαν την ίδια πολιτική.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε αυτήν την αλλαγή στη μεταναστευτική τους πολιτική, όσον αφορά τους Σύρους, καθώς μετά την πτώση του καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, δεν υπάρχουν, πλέον, λόγοι για να αποδοθεί η ιδιότητα του «πρόσφυγα» στους υπηκόους της Συρίας.
Αναλυτικότερα, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας (09.12.2024) οι εξελίξεις είχαν ως εξής:
Η Ελλάδα αποφάσισε τη Δευτέρα να «παγώσει» κάθε αίτημα για άσυλο από Σύρους.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) θα συνεδριάσει εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τις ραγδαίες εξελίξεις μετά την ανατροπή του Σύρου δικτάτορα, Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αντιλαμβανόμενος τη ρευστότητα της διαμορφωθείσας κατάστασης, αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να ανασταλεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζητάει να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το εάν παραμένει ο λόγος διεθνούς προστασίας των Σύρων αιτούντων άσυλο μετά το τέλος του καθεστώτος Άσαντ ή αν πρέπει να εκλείψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην παρούσα φάση, 9.450 Σύροι διαμένουν στις ελληνικές δομές, αποτελώντας το 35% του συνολικού πληθυσμού σε αυτές.
Η Ιταλία «παγώνει» τη χορήγηση ασύλου
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, συγκάλεσε τη Δευτέρα συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία.
Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι «σε μία φάση κατά την οποία οι μάχες σε ορισμένες περιοχές της Συρίας συνεχίζονται, στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ακεραιότητας του άμαχου πληθυσμού και η διασφάλιση μίας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας, η οποία πρέπει να είναι συμπεριληπτική».
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης Μελόνι, παράλληλα, με αναφορά στο ίδιο πάντα θέμα προστίθεται:
«Στη συνεδρίαση δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην ασφάλεια των Ιταλών πολιτών, των χριστιανών και όλων των μειονοτήτων. Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε, όπως έκαναν και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ότι -προσωρινά- παύουν να εξετάζονται oι αιτήσεις ασύλου Σύρων πολιτών».
Η κυβέρνηση Μελόνι, τέλος, αποφάσισε ότι η πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό θα παραμείνει ανοικτή και έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους εταίρους, τους εταίρους της ευρύτερης αυτής περιοχής και της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
Βρετανία: «Φρένο» στην έκδοση αποφάσεων
Η βρετανική κυβέρνηση πάγωσε την έκδοση αποφάσεων για αιτήματα παροχής ασύλου σε Σύρους, καθώς το Λονδίνο αξιολογεί την τρέχουσα κατάσταση, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg, επικαλούμενο έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας δεν σχολίασε αμέσως το δημοσίευμα.
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έρχεται αφού Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες διέταξαν να σταματήσουν οι αιτήσεις ασύλου από Σύρους μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Ο πόλεμος ανάγκασε εκατομμύρια Σύρους να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Οι περισσότεροι κατέφυγαν στην Τουρκία και σε άλλες γειτονικές χώρες, ωστόσο οι Σύροι αποτελούν επίσης ένα μεγάλο ποσοστό από τους περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες που κατέφυγαν στη Γερμανία και την Αυστρία κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης του 2015 και του 2016.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2021, περισσότεροι από 20.000 Σύροι πρόσφυγες είχαν επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο ενός κυβερνητικού προγράμματος.
Γερμανία: Αναστέλλει τις διαδικασίες ασύλου
Στην αναστολή όλων των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες προχώρησε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων της Γερμανίας (BAMF) μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ.
«Η κατάσταση είναι συγκεχυμένη και είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί πολιτικά στην χώρα. Δεν μπορούν να γίνουν σοβαρές εκτιμήσεις αυτή την στιγμή. Κάθε απόφαση θα ήταν τώρα αδύναμη», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπηρεσίας στο περιοδικό «Der Spiegel».
Η BAMF ανέφερε ακόμη ότι η απόφασή της αφορά 42.270 αιτήσεις ασύλου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ υπάρχουν και 46.000 προκαταρκτικές αποφάσεις, οι οποίες ωστόσο για την ώρα δεν επηρεάζονται.
Η συζήτηση πάντως σχετικά με το εάν οι Σύροι θα πρέπει να συνεχίσουν να μένουν στη Γερμανία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Πολιτικοί της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) ζητούν επαναπατρισμό των Σύρων το συντομότερο δυνατόν. Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, Γενς Σπαν πρότεινε η κυβέρνηση να ναυλώσει αεροσκάφη και να καταβάλει 1.000 ευρώ σε κάθε έναν που θα επιστρέφει στη Συρία, ενώ εισηγήθηκε η Γερμανία, να διοργανώσει την άνοιξη από κοινού με την Αυστρία, την Τουρκία και την Ιορδανία «διάσκεψη ανασυγκρότησης» της Συρίας.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εσωτερικής πολιτικής, Αλεξάντερ Τρομ, τόνισε ότι η κατάσταση «έχει αλλάξει ριζικά» και θα πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου εάν οι Σύροι που βρίσκονται στη Γερμανία χρειάζονται ακόμη προστασία. Ο αρχηγός του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ εξέφρασε από την πλευρά του την άποψη ότι το ζήτημα επιστροφής των Σύρων στην πατρίδα τους θα πρέπει να εξεταστεί σε δεύτερη φάση. «Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η υποστήριξη της σταθερότητας της Συρίας», τόνισε.
Αντίθετη άποψη εκφράζει ο συριακής καταγωγής εμπειρογνώμονας της οργάνωσης «Pro Asyl», Ταρέκ Αλάους, ο οποίος μιλώντας στο ZDF περιέγραψε τα συναισθήματα των συμπατριωτών του ως «ένα μίγμα ελπίδας και φόβου».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομοσπονδιακού Υπουργείου Εσωτερικών, στη Γερμανία ζουν σήμερα 974.136 άτομα συριακής καταγωγής, εκ των οποίων 5.090 έχουν εξασφαλίσει καθεστώς ασύλου, 321.444 έχουν χαρακτηριστεί πρόσφυγες και 329.242 απολαμβάνουν επικουρική προστασία, δεν έχουν δηλαδή ούτε καθεστώς ασύλου ούτε έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, αλλά στην πατρίδα τους θα κινδύνευαν. Οι υπόλοιποι έχουν άλλου τύπου άδειες παραμονής, όπως π.χ. για την οικογενειακή επανένωση.
Αναστολή διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων ασύλου από Σύρους και στην Αυστρία
Ταυτόχρονα, στην Αυστρία ο καγκελάριος της χώρας, Καρλ Νεχάμερ δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γκέρχαρντ Κάρνερ, να ανασταλούν όλες οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους, λόγω της πτώσης του καθεστώτος Άσαντ στη χώρα.
«Έδωσα εντολή στο υπουργείο να προετοιμάσει πρόγραμμα συντεταγμένης επιστροφής και απέλασης προς την Συρία», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ και διευκρίνισε ότι αναστέλλεται και το πρόγραμμα οικογενειακής επανένωσης. «Η πολιτική κατάσταση στη Συρία έχει αλλάξει θεμελιωδώς και ραγδαία τις τελευταίες ημέρες», αναφέρει το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών στη σχετική ανακοίνωσή του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 30 Νοεμβρίου εκκρεμούσαν 12.886 υποθέσεις ασύλου για άτομα συριακής καταγωγής, από τις οποίες οι 1.146 αφορούσαν οικογενειακή επανένωση.
Γαλλία: Προς αναστολή εξέτασης
Η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου ανθρώπων από τη Συρία, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το ζήτημα πιθανότατα θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών.
Το Παρίσι εργάζεται για μια λύση παρόμοια με αυτή που πρόκρινε η Γερμανία, η οποία νωρίτερα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εξέταση αιτήσεων ασύλου, τόνισε το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Δανία – Νορβηγία – Σουηδία «παγώνουν» τις αιτήσεις Σύρων προσφύγων
Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν, επίσης, τη Δευτέρα πως αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες.
Η δανέζικη επιτροπή εξέτασης αιτημάτων προσφύγων «αποφάσισε να αναστείλει τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με πρόσωπα προερχόμενα από τη Συρία, εξαιτίας της άκρως αβέβαιης κατάστασης στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου.
Η απόφαση αφορά αυτήν τη στιγμή 69 περιπτώσεις, διευκρινίζεται.
Επιπλέον, «αποφάσισε να αναβάλει την προθεσμία αναχώρησης για τους ανθρώπους που αναμένεται να απελαθούν προς τη Συρία», κάτι που αφορά 50 υποθέσεις, διευκρινίζει.
Το καλοκαίρι του 2020, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επανεξέταζε εκατοντάδες υποθέσεις Σύρων προσφύγων με το κίνητρο ότι «η νυν κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοιας φύσης που να δικαιολογεί μια άδεια παραμονής ή την παράτασή της».
Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε αναγκαστικός επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων προς τη Συρία.
Η Δανία εφαρμόζει μια πολύ περιοριστική πολιτική υποδοχής με στόχο «μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο». Ενθαρρύνει τις εθελούσιες επιστροφές Σύρων και δεν χορηγεί άδειες προσωρινής διαμονής από το 2015.
Από την πλευρά της, η Νορβηγία αποφάσισε επίσης να αναστείλει την εξέταση υποθέσεων Σύρων προσφύγων, εν αναμονή της σταθεροποίησης της κατάστασης.
«Η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ ρευστή και ανοικτή», γράφει η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης σε ένα δελτίο Τύπου.
Η αναστολή της εξέτασης υποθέσεων σημαίνει ότι η Διεύθυνση Μετανάστευσης «δεν θα απορρίπτει ούτε θα αποδέχεται αιτήματα ασύλου Σύρων που ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Νορβηγία, προς το παρόν», διευκρινίζει ο οργανισμός αυτός χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των σχετικών υποθέσεων.
Η Νορβηγία έλαβε 1.933 αιτήματα ασύλου εκ μέρους Σύρων από τις αρχές του έτους.
Επιπλέον, οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναστείλουν την εξέταση αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων όπως και τις απελάσεις τους, την επόμενη ημέρα της ανατροπής Άσαντ στη Συρία.
«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, δεν είναι απλά εφικτό να αξιολογηθούν τα κίνητρα προστασίας αυτήν την ώρα», δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου ο Καρλ Μπεξέλιους, υπεύθυνος δικαστικών υποθέσεων στο Εθνικό Γραφείο Μετανάστευσης της Σουηδίας. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί την Τρίτη (10.12.2024).
Αν τα χάσατε
Η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο το 2015 και 2016, μετά τη Γερμανία.
Οι αρχές θα αναστείλουν, επίσης, τις απελάσεις αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη Συρία.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας, Τζίμι Άκεσον, που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των Σύρων προσφύγων