Ο ηγέτης των Σύρων ανταρτών και επικεφαλής της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι, μίλησε για πρώτη φορά το Σάββατο για το μέλλον της Συρίας.
Ο Τζολάνι -που πρωτοστάτησε στην πτώση του Άσαντ και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Συρίας- στην πρώτη του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι της συριακής τηλεόρασης Syria.tv δήλωσε μεταξύ άλλων πως το Ισραήλ δεν έχει «καμία δικαιολογία» για να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπό την ηγεσία του, η Συρία δεν θα επιτεθεί στο εβραϊκό κράτος.
«Οι δικαιολογίες του Ισραήλ για την είσοδό του στη Συρία δεν υπάρχουν πλέον. Μετά την αποχώρηση των Ιρανών, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη Συρία […]. Η κατάσταση εξαντλημένης της Συρίας μετά από χρόνια πολέμου και συγκρούσεων δεν επιτρέπει την είσοδο σε νέες συγκρούσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα μιλώντας στο κανάλι της συριακής τηλεόρασης υπογράμμισε ότι προτεραιότητά του είναι η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα και όχι η σύρραξη της Συρίας σε συγκρούσεις που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω καταστροφή.
«Σεβαστείτε την συριακή κυριαρχία»
Την ίδια ώρα, ο κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση και να αναλάβει την ευθύνη για την αποτροπή της κλιμάκωσης, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού της συριακής κυριαρχίας. Στη συνέντευξή του, υπογράμμισε ότι οι διπλωματικές λύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα, μακριά από επικίνδυνες στρατιωτικές ενέργειες.
Επιπλέον, επέκρινε το ιρανικό καθεστώς για τη μετατροπή της Συρίας σε πλατφόρμα επιθέσεων, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τον συριακό λαό. «Καταφέραμε να τερματίσουμε την ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά δεν διατηρούμε εχθρότητα προς τον ιρανικό λαό. Το πρόβλημά μας ήταν με τις πολιτικές που έβλαψαν τη χώρα μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τι είπε ο Αλ Τζολάνι για τη Ρωσία
Παρά την αποφυγή οποιασδήποτε «προκλητικής» ερώτησης σχετικά με τη Ρωσία, ο Τζολάνι δήλωσε ότι η συριακή επανάσταση προσέφερε μια «ευκαιρία να επανεκτιμήσουμε τη σχέση [της Ρωσίας] με τη Συρία, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα». Αν και αναγνώρισε ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία ήταν υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την στοχοθέτηση Σύρων πολιτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, η δήλωσή του έδειξε μια πιο συγκρατημένη προσέγγιση στη ρωσική παρουσία στη Συρία.
«Χρειαζόμαστε νόμους και θεσμούς»
Ο Τζολάνι προειδοποίησε επίσης ότι έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι «η συριακή επανάσταση έχει θριαμβεύσει, αλλά η Συρία δεν πρέπει να καθοδηγείται με τη νοοτροπία της επανάστασης». Τόνισε την ανάγκη για την ανάπτυξη νόμων και θεσμών, επισημαίνοντας πως το επόμενο στάδιο είναι αυτό της «οικοδόμησης και της σταθερότητας».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στη Συρία, περιέγραψε τη λεηλασία της χώρας από το καθεστώς Άσαντ και την αδικία στην κατανομή των πόρων. «Υπάρχει αφθονία τροφίμων, αλλά ο Άσαντ τα στερούσε συστηματικά από τους Σύρους», ανέφερε, υπογραμμίζοντας τις τραγικές συνέπειες και τα σχέδιά του για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Στα σχέδιά του για την ηγεσία της Συρίας, δήλωσε ότι θέλει να σταματήσει την παραγωγή και τη διακίνηση του captagon, του ναρκωτικού που παραγόταν μαζικά υπό το καθεστώς Άσαντ για να παρακαμφθούν οι διεθνείς κυρώσεις.
Τέλος επανέλαβε ακόμα τη δέσμευσή του για την προστασία των μειονοτικών ομάδων της Συρίας, κάνοντας ειδική αναφορά στους Χριστιανούς και τους Δρούζους, οι οποίοι είχαν πολεμήσει εναντίον του καθεστώτος Άσαντ