Επιταχύνονται οι έρευνες για το Κατάρ-gate, με τον «εγκέφαλο» Αντόνιο Παντσέρι να έχει προχωρήσει σε αποκαλύψεις ύστερα από συμφωνία με τις βελγικές εισαγγελικές αρχές, κάτι που θα έχει ως συνέπεια τη μείωση της ποινής φυλάκισής του στον έναν χρόνο.
Οι αποκαλύψεις του Παντσέρι θα έχουν – όπως αναμένεται- αντίκτυπο σε τουλάχιστον άλλους τρεις βασικούς υπόπτους στην υπόθεση: την Εύα Καϊλή, τον σύντροφο της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και τον Νικόλο-Φίγκα Ταλαμάνκα, γενικό γραμματέα της ΜΚΟ «No Peace Without Justice».
Μαζί με τον Παντσέρι, οι τρεις κρατούνται κατηγορούμενοι για εγκλήματα όπως συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.
Το FRANCE 24 εξετάζει τους επτά πρωταγωνιστές του σκανδάλου.
Πιερ Αντόνιo Παντσέρι
Αφού πέρασε 15 χρόνια ως ευρωβουλευτής, ο Πανστέρι ίδρυσε το 2019 τη ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity, η οποία -σύμφωνα με τη βελγική έρευνα,του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει τις επαφές που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πολιτικός για να δημιουργήσει ένα προφίλ ως λομπίστας που εργαζόταν για λογαριασμό του Κατάρ.
Μετά τη σύλληψη του Παντσέρι στις 9 Δεκεμβρίου, η βελγική αστυνομία ανακάλυψε 600.000 ευρώ σε μετρητά αποθηκευμένα στο σπίτι του στις Βρυξέλλες και 17.000 ευρώ στο σπίτι της οικογένειάς του στο Calusco d’Adda, στη Λομβαρδία.
Ο Panzeri και η οικογένειά του «κατείχαν επίσης σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων κοινών τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων, τα οποία δεν θα μπορούσαν να εξηγηθούν μόνο από το εισόδημα ενός ευρωβουλευτή που υπηρέτησε 10 χρόνια στο αξίωμα», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στις 22 Δεκεμβρίου.
Θεωρούμενος ως ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες του σχεδίου διαφθοράς, η απόφαση του Panzeri αυτή την εβδομάδα να αναγνωρίσει την ενοχή του και να συνεργαστεί με την αστυνομία αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την έρευνα. Η βελγική εφημερίδα Le Soir, η οποία ήταν η πρώτη που αναφέρθηκε στο σκάνδαλο Qatargate, τον αποκάλεσε «ανθρώπινη βόμβα για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη».
Η συνεργασία του συνοδεύεται επίσης από προσωπικά οφέλη, μεταξύ των οποίων η μείωση της ποινής φυλάκισής του σε «περιορισμένη» ποινή.
Εύα Καϊλή
Μια αρχική έρευνα στον πατέρα της, ο οποίος έκτοτε αφέθηκε ελεύθερος, είχε ως αποτέλεσμα οι ερευνητές να τον πιάσουν να προσπαθεί να διαφύγει κρατώντας μια βαλίτσα γεμάτη με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Το γεγονός ότι συνελήφθη στα πράσα είχε ως αποτέλεσμα η κόρη του να χάσει τη ασυλία που της είχε χορηγηθεί ως ευρωβουλευτής. Η συνεπακόλουθη έρευνα στο διαμέρισμά της στις Βρυξέλλες αποκάλυψε τσάντες γεμάτες με χαρτονομίσματα αξίας 150.000 ευρώ.
Η Καϊλή κατηγορήθηκε έκτοτε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος και εξακολουθεί να κρατείται από την αστυνομία.
Από τη σύλληψή της η Καϊλή διαμαρτύρεται σταθερά για την αθωότητά της, με τον δικηγόρο της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να δηλώνει ότι «δεν είχε καμία γνώση για την ύπαρξη» των σάκων με τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της. Αντιθέτως, έχει δείξει με το δάχτυλο τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατηγορώντας τον ότι «πρόδωσε την εμπιστοσύνη της».
Λίγες μόλις ημέρες μετά την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, στα τέλη Νοεμβρίου, η Καϊλή μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπερασπιστεί το Κατάρ, τη διοργανώτρια χώρα, η οποία είχε βρεθεί στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια του τουρνουά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Φραντσέσκο Τζιόρτζι
Έχει χαρακτηριστεί από βελγικές εφημερίδες ως «βασικός ύποπτος» στην έρευνα και κρατείται από την αστυνομία εδώ και πέντε εβδομάδες. Είναι κοινοβουλευτικός βοηθός του Ιταλού ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο. Πριν από αυτό ήταν βοηθός του επίσης υπόπτου Παντσέρι.
Κατά τη διάρκεια των ερευνών ο Τζιόρτζι φέρεται να κατηγόρησε δύο ευρωβουλευτές με τους οποίους διατηρεί δεσμούς για τη δική τους εμπλοκή στο σκάνδαλο διαφθοράς: Μαρκ Ταραμπελά και Αντρέα Κοτσολίνο.
Νικόλο Φίγκα-Ταλαμάνκα
Ο Ιταλός υπήκοος Νικόλο Φίγκα-Ταλαμάνκα συνελήφθη επίσης στις 9 Δεκεμβρίου και κρατήθηκε για πέντε ημέρες, πριν αφεθεί ελεύθερος με υπό όρους. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ανατράπηκε έκτοτε και από τις 27 Δεκεμβρίου ο Ταλάμανκα κρατείται προφυλακισμένος εν αναμονή της δίκης του.
Είναι επικεφαλής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice», η οποία ιδρύθηκε από την Ιταλίδα πολιτικό και πρώην ευρωβουλευτή ‘Εμα Μπονίνο και επικεντρώνεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.
Η οργάνωση είναι ύποπτη για πληρωμές σε ευρωβουλευτές και μοιράζεται επίσης γραφεία με την ΜΚΟ «Fight Impunity», που ιδρύθηκε από τους Παντσέρι και Τζιόρτζι.
Μαρκ Ταραμπελά
Όταν η αστυνομία ερεύνησε το σπίτι του Βέλγου ευρωβουλευτή Ταραμπελά στις 10 Δεκεμβρίου, δεν βρέθηκαν μετρητά, αλλά κατασχέθηκαν το τηλέφωνο και ο φορητός υπολογιστής του.
Στις 13 Δεκεμβρίου, το Βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ανέστειλε την ιδιότητα του μέλους του Ταραμπελά κατά τη διάρκεια της έρευνας, παρόλο που ο ίδιος διαμαρτυρόταν για την αθωότητά του. «Δεν έχω τίποτα για το οποίο να ντρέπομαι και θα είμαι διαθέσιμος κατόπιν αιτήματος της δικαιοσύνης», δήλωσε στην επιτροπή εποπτείας του κόμματος.
Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, στις 2 Ιανουαρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δρομολόγησε έκτακτα μέτρα για την ανάκληση της βουλευτικής ασυλίας του Ταραμπέλα, κατόπιν αιτήματος των βελγικών αρχών.
Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα L’Écho, ο Παντσέρι ισχυρίζεται ότι έδωσε στον Ταραμπελά περισσότερα από 120.000 ευρώ σε μετρητά σε πολλές δόσεις ως πληρωμή για τη βοήθειά του σε θέματα που αφορούν το Κατάρ- ισχυρισμός που ο Ταραμπελά αρνείται.
Ωστόσο, ο Βέλγος πολιτικός παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησε ένα ταξίδι που πληρώθηκε από το Κατάρ τον Φεβρουάριο του 2020, το οποίο δεν δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Τον Νοέμβριο, ο Ταραμπέλα μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη «θετική εξέλιξη» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ.
Αντρέα Κοτσολίνο
Ένας δεύτερος Ιταλός ευρωβουλευτής, ο Αντρέα Κοτσολίνο, πιστεύεται επίσης ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο μέσω της σχέσης του με τον κοινοβουλευτικό του βοηθό, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Μετά τη σύλληψή του, ο Τιζόρτζι έχει κατονομάσει τον Κοτσολίνο ως ύποπτο και, ενώ ο ευρωβουλευτής δεν έχει ακόμη κατηγορηθεί, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αποφασίσει τον Φεβρουάριο αν θα πρέπει να αρθεί η βουλευτική του ασυλία σε σχέση με το σκάνδαλο.
Ο Ναπολιτάνος, ο οποίος γεννήθηκε το 1962, έχει επίσης περιγραφεί από τον βελγικό Τύπο ως «πολύ κοντά» στον Παντσέρι από τον οποίο ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με τις χώρες του Μαγκρέμπ το 2019.
Ο Κοτσολίνο δήλωσε ότι θα επιθυμούσε μια κατ’ ιδίαν ακρόαση από την Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «όπου θα επιβεβαιώσει την πλήρη αθωότητά του και θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις».
Η Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέστειλε στις 12 Δεκεμβρίου τον Κοτσολίνο από το ρόλο του ως συντονιστή και τέσσερις ημέρες αργότερα το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας ανέστειλε επίσης τη συμμετοχή του «ως προληπτικό μέτρο» για την προστασία της εικόνας του κόμματος μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για το Qatargate.
Λούκα Βισεντίνι
Ο Ιταλός Λούκα Βισεντίνι, επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, παραδέχθηκε στις 20 Δεκεμβρίου ότι έλαβε χρηματική πληρωμή ύψους περίπου 50.000 ευρώ από την ΜΚΟ Fight Impunity, της οποίας ηγείται ο Παντσέρι.
Ο Βισεντίνι υποστηρίζει ότι η πληρωμή δεν ήταν απόπειρα διαφθοράς ή προσπάθεια του Κατάρ να αγοράσει επιρροή. Αντίθετα, λέει ότι δέχθηκε το «δώρο σε μετρητά» λόγω του «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και της «ποιότητας του δωρητή». Ο Βισεντίνι πρόσθεσε: «Κανείς δεν μου ζήτησε τίποτα και δεν ζήτησα τίποτα σε αντάλλαγμα και δεν τέθηκαν όροι για τη δωρεά».
«Εάν είχα διαφθαρεί ή ήμουν διαφθορέας, η πολιτική μου άποψη θα ήταν προφανώς ευνοϊκή για το Κατάρ, αλλά τις προηγούμενες ημέρες είχα δηλώσει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα ήταν εντελώς ανεπαρκείς», δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μετά τη σύλληψή του και την απελευθέρωσή του από την αστυνομία.
Ο Βισεντίνι έχει έκτοτε τεθεί σε διαθεσιμότητα από το ρόλο του στη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων και πρέπει να ενημερώνει τις αρχές εάν σχεδιάζει να ταξιδέψει εκτός της ΕΕ.