Ο πυρήνας αντιμετώπισης της νόσου του κορονοϊού είναι η χλωροκίνη, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σε συνέχεια των όσων είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση, το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο πυρήνας αντιμετώπισης της νόσου του κορονοϊού είναι η χλωροκίνη, είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σε συνέχεια των όσων είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση, το απόγευμα της Δευτέρας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος εξήγησε πως η χορήγηση της χλωροκίνησης θα γίνεται σε υγειονομικούς αλλά και εξωτερικούς ασθενείς με αυστηρά κριτήρια, οι οποίοι θα καταγράφονται στο πλαίσιο κλινικής μελέτης στην Ελλάδα. Ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι «ο συνδυασμός των φαρμάκων που δίνεται αυτή τη στιγμή στηρίζεται κατά βάση στην χλωροκίνη. Αυτό είναι το φάρμακο το δραστικό. Καλή είναι και η δική μας εμπειρία. Στους 45 ασθενείς που νοσηλεύσαμε στην Πάτρα είχαμε καλά αποτελέσματα αλλά αυτό πρέπει να τεκμηριωθεί από σαφείς μελέτες».
«Μπορούν να λάβουν εθελοντικά τη χλωροκίνη οι υγειονομικοί»
Ειδικότερα για τους υγειονομικούς είπε ότι θα μπορούν να λάβουν εθελοντικά την χλωροκίνη σε μία μικρή σταθερή δόση πριν νοσήσουν ή αφού εκτεθούν στον ιό να πάρουν μία μεγαλύτερη δόση. «Αυτά θα γίνουν μέσα από κλινική μελέτη πάλι όποιος γιατρός θέλει θα πάρει εθελοντικά με καταγραφή όλων όσων συμμετέχουν», είπε ο Χαράλαμπος Γώγος.
Τόνισε ωστόσο ότι οι πολίτες δεν πρέπει να παίρνουν κανένα φάρμακο χωρίς εξετάσεις και ιατρική παρακολούθηση και ιδιαίτερα την χλωροκίνη που έχει σοβαρή τοξικότητα. «Είναι παρά πολύ επικίνδυνο να παίρνουμε φάρμακο χωρίς βασικές εξετάσεις και χωρίς παρακολούθηση.
Η χλωροκίνη κάνει σοβαρή καρδιοτοξικότητα και σοβαρή μόλυνση εφόσον έχεις έλλειψη ενός ενζύμου. Μην τολμήσει κανείς να πάρει τέτοια φάρμακα χωρίς την οδηγία γιατρού», σημείωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας.
Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας
Υπενθυμίζεται πως ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε πως παρότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις, πρέπει να έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια του ώστε να προχωρήσει σε συμπεράσματα. «Στην Ελλάδα οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει χλωροκίνη. Η θνητότητα είναι στο 3% και παγκόσμια στο 6%. Αυτό δεν ξέρουμε αν έγινε επειδή πήραν θεραπεία έγκαιρα. Χρειάζεται προσοχή για να πούμε ότι αυτό το φάρμακο δουλεύει περισσότερο από κάποιο άλλο. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (σ.σ. χλωροκίνη) αλλά υπάρχουν αντικρουόμενα δεδομένα. Είναι ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και εξήγησε ότι έχει χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα.
Παράλληλα τόνισε ότι θα συζητηθεί να δοθεί ένα φάρμακο για τις επόμενες 8 με 12 εβδομάδες που θα κυκλοφορεί ο ιός. «Ένα φάρμακο ασφαλές που θα μπορεί και να δουλέψει. Θα συζητήσουμε την χορήγηση του φαρμάκου της χλωροκίνης σαν μία μορφή προφύλαξης», ανέφερε ο καθηγητής και υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες.
Η τοποθέτηση του διάσημου Γάλλου λοιμωξιολόγου
Αξίζει να σημειωθεί πως ο διάσημος Γάλλος λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ έχει πρωτοστατήσει στη χρήση της χλωροκίνης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όπως είπε, η νέα θεραπεία του για τον κορωνοϊό είναι πολύ αποτελεσματική. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάρτησή του στο Twitter, από τα 1.004 άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Ινστιτούτο, τα 1003 θεραπεύτηκαν και ένας ασθενής πέθανε.