Ο Κώστας Σημίτης, που απεβίωσε σήμερα, ως πολιτικός έκανε πράξη τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας στη συνείδηση των Νεοελλήνων
Η πλειοψηφία των πολιτικών που κυβέρνησαν τη χώρα υπερασπίστηκαν την ανάγκη του δυτικού προσανατολισμού της Ελλάδας, το περίφημο δόγμα του «Ανήκομεν εις την Δύσιν».
Εξάλλου και ο καταστατικός προορισμός του ελληνικού κράτους, έτσι όπως εκφράστηκε στη γενέθλια πράξη του μετά την Επανάσταση ήταν πάντα η πλήρης ένταξη της χώρας στην Ευρώπη. Με αντικειμενικά κριτήρια όμως ο μόνος πολιτικός που κατάφερε να κάνει ουσιαστικά πράξη αυτό το αίτημα ήταν χωρίς αμφιβολία ο Κώστας Σημίτης που κατάφερε να εντάξει την χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα από τα ισχυρότερα πολιτικά κλάμπ του πλανήτη ακόμη και σήμερα.
Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε, σύμφωνα με έγκυρους ιστορικούς, αρκούν για να κατατάξουν τον πρώην πρωθυπουργό στην κατηγορία των μεγάλων Ευρωπαίων πολιτικών. Στα παρακάτω θα πρέπει να προστεθεί και η συνειδητή προσπάθεια εκσυχρονισμού όλων των δομών της διακυβέρνησης από τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα, την θεμελίωση των ανεξάρτητων αρχών και του κράτους δικαίου μέχρι τον εξορθολογισμό και εκσυχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Πίστευε στην γεωπολιτική αξία της χώρας η οποία θα αναδεικνύονταν μέσα από συνεργασίες και συγκλίσεις , πάντα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ιδέας και του κριτικού ορθολογισμού όπως επαναλάμβανε συχνά σε συνεντεύξεις του.
Υπήρξε τολμηρός και προσηλωμένος στην γενικότερη υπεράσπιση ενός αξιακού συστήματος για την πατρίδα μας που όπως έλεγε δεν θα είναι φοβικό, εσωστρεφές και εθνοκεντρικό , σε αυτό το πλαίσιο δεν δίστασε να συγκρουστεί μη φοβούμενος το πολιτικό κόστος ακόμη και με την Εκκλησία της Ελλάδος για το ζήτημα των ταυτοτήτων. Με λίγα λόγια δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως ο Κώστας Σημίτης, καθιέρωσε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας στη συνείδηση των Νεοελλήνων.
Η είσοδος στο Ευρώ
Η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ υπήρξε κάτι περισσότερο από αναγκαία , καθώς η νομισματική σταθερότητα που επετεύχθη βοήθησε σημαντικά την ελληνική οικονομία. Παρά τα σημαντικά βήματα όμως της κυβέρνησης Σημίτη προς αυτήν την κατεύθυνση τα επόμενα χρόνια η διαδικασία σύγκλισης με την Ευρώπη δεν επετεύχθη επαρκώς εξαιτίας βασικών δομικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. Ο Κώστας Σημίτης, πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1996 έως το 2004, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ένταξη της χώρας στο ευρώ το 2001. Υπό την ηγεσία του, η Ελλάδα παρουσίασε σημαντική οικονομική πρόοδο, μειώνοντας το έλλειμμα από 12,5% το 1993 σε 2,5% το 2004, και πέτυχε την επιτυχία της ένταξης στην Ευρωζώνη με δημόσιο χρέος 93,9% του ΑΕΠ.Η πολιτική του εκσυγχρονισμού συνέβαλε στην ανάπτυξη υποδομών και στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η πολιτική του Κώστα Σημίτη είχε καθοριστική επίδραση στην οικονομική μεταρρύθμιση της Ελλάδας. Επικεντρώθηκε στη δημοσιονομική πειθαρχία, μειώνοντας το έλλειμμα από 9,1% το 1995 σε 3,1% το 1999, και προώθησε την ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων. Η στρατηγική του περιλάμβανε τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιτυγχάνοντας την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ το 2001.