Για το πρωί της Δευτέρας (11/3) στις 11:00 έχει το ραντεβού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες της Θεσσαλίας
Ειδικότερα, επίκεινται δύο συναντήσεις αύριο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό:
με τους θεσμικούς εκπροσώπους Θεσσαλίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης
με εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα
Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων βρίσκονται όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με τις πλημμύρες, αλλά και τις αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.
Το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν στη Θεσσαλία από τις θεομηνίες «Ντάνιελ» και «Ελίας» ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από 2 δισ. αφορούν τις υποδομές, ενώ πάνω από ένα δισ. αφορούν τις αποζημιώσεις.
Στη διάρκεια των συναντήσεων, θα τεθεί επί τάπητος και το Master Plan για την ανάταξη και την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.
Το σχέδιο περιλαμβάνει:
Κατευθυντήριες γραμμές για την οργάνωση των υποδομών
Αρδευτικό
Προστασία πόλεων / κοινοτήτων από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα
Συστήματα επεξεργασίας μετεωρολογικών δεδομένων / έγκαιρης προειδοποίησης
Πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων
Το σχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα ώστε να το μελετήσουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φυσικά οι ίδιοι οι Θεσσαλοί κάνοντας όπου χρειάζεται τις παρατηρήσεις τους.
«Θεσπίζουμε εντός Μαρτίου τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας» αναφέει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανάρτησή του στο Facebook.
Συμβολισμοί και μηνύματα από το Κιλελέρ
Οι αγρότες σήμερα συγκεντρώθηκαν στο μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ για να τιμήσουν τους αγώνες των προγόνων τους και να δώσουν την υπόσχεση ότι αυτοί θα συνεχιστούν έως ότου επιλυθούν τα προβλήματά τους
«Θα θέσουμε τα θέματα της Θεσσαλίας που έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες και περιμένουμε λύσεις και απαντήσεις, περιμένουμε χρονοδιάγραμμα, περιμένουμε να ικανοποιηθούν αυτά τα αιτήματα. Στέλνουμε σήμερα το μήνυμα από το Κιλελέρ, ένα μήνυμα εξέγερσης, ένα μήνυμα αντίστασης» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας.
Υπενθυμίζεται ότι οι Θεσσαλοί αγρότες, ζητούν την πλήρη αποζημίωση τους από τις ζημιές που υπέστησαν από τον Ντάνιελ τον περασμένο Σεπτέμβριο.
«Ζητάμε αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος όσον αφορά τις περιοχές που είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα και δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Ζητάμε άμεσα λύσεις τι θα γίνει με αυτά τα χωράφια που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν ειδικά για τη λίμνη Κάρλα που 150.000 στρέμματα είναι κάτω από το επίπεδο του νερού ακόμα όπως και αντιπλημμυρικά έργα» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Σωκράτης Αλειφτήρας.
«Εκτελούμε την εντολή των αγροτών να βρισκόμαστε εδώ με τη μορφή συλλαλητηρίου και όχι σαν ημέρα απλά μνήμης των πεσόντων αγροτών στην αγροτική ιδέα. Τα προβλήματα μας φέρνουν ακόμα εδώ, προβλήματα που δεν έχουν λυθεί. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία όσο να λυθούν τα αιτήματα, τα δίκαια αιτήματά μας όπως έχουν αναγνωριστεί από όλους» τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης.
«Το νερό στην Θεσσαλία λείπει ήδη ο υδροφόρος ορίζοντας ήταν πέρυσι στα 300 μέτρα έτσι λοιπόν θα πρέπει να δρομολογηθεί ένα γρήγορο πλάνο με διαδικασίες οι οποίες να περιλαμβάνουν έργα και παρεμβάσεις σε κάθε επίπεδο» είπε στην ΕΡΤ ο καθητηγής Γεωλογίας και φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό αναφέρθηκε στο σχέδιο ανασυγκρότησης της Ολλανδικής εταιρείας, το οποίο σύντομα θα μπει στο στάδιο της διαβούλευσης με τον αγροτικό κόσμο αλλά και τους φορείς της Θεσσαλίας. «Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται από το υπουργείο Υποδομών όλη θα σας έλεγα η καταγραφή των σημαντικών έργων που πρέπει να γίνουν και αυτά θα ξεκινήσουν άμεσα τους επόμενους μήνες. Θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Έχουν εξασφαλιστεί και οι απαραίτητοι πόροι και από το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο Θανάσης Κοντογεώργης.