Στα σκαριά φαίνεται ότι είναι μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον, αν και αρχικά μια τέτοια επαφή δεν ήταν στο πρόγραμμα των δύο ηγετών.
Κατά πληροφορίες η συνάντηση δεν θα είναι μια διμερής με πλήρη ατζέντα αλλά θα είναι σύντομης διάρκειας με αντικείμενο κυρίως την επισκόπηση όσων έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ως πιθανότερη ημέρα πραγματοποίησης της συνάντησης των ηγετών Ελλάδας-Τουρκίας την Τετάρτη.
Όπως εξηγούν πηγές στο protothema.gr «δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά δεν αποκλείεται να γίνει κάποια διμερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, στο πλαίσιο της παρουσίας τους στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ».
Κεφάλαιο Βόρεια Μακεδονία
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει σε ανώτατο επίπεδο το θέμα της παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει τις δηλώσεις πολιτικών από τη γείτονα χώρα οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών, και θα τονίσει ότι δεν τηρείται το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας erga omnes.
Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφέρει ότι ενώ η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας, που είναι πλέον δεδομένη στο ΝΑΤΟ, είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ηγεσία των Σκοπίων δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα του κειμένου.
Το σημερινό πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον
Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινά στις 12:15 (τοπική ώρα) με τον πρωθυπουργό να έχει προσκληθεί από το think tank «Council on Foreign Relations» για μια συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Στις 17:00 (τοπική ώρα) ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το «παρών» στην επετειακή εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας.
To βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους (Ε.Ε. και IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα).
Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δυνατότητες και τη δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό. Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.
Στην Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου και αύριο θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.
Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.