Συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του ΟΡΕΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε μαζί μας τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη και να ξεκινήσουμε από τα καλά και να πούμε ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Το 2027 σίγουρα κύριε Μαρινάκη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το λέει η ανακοίνωση και το είπε η ίδια η πραγματικότητα την προηγούμενη τετραετία. Ο σταυρός θεωρώ είναι ό,τι πιο σημαντικό γιατί στο τέλος της ημέρας ο μόνος ο οποίος είναι αρμόδιος να μας κρίνει είναι ο ελληνικός λαός. Όλες αυτές οι θέσεις που έχουμε είναι εξαιρετικά τιμητικές αλλά προσωρινές και υπό την αίρεση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο θέμα του Turkaegean. Υπήρξε μια χρήση του όρου αυτού, έτρεξε για δύο χρόνια ίσως και περισσότερο σε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Φαίνεται ότι έχουμε κάποιο αποτέλεσμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Περιμένοντας αρκετή ώρα άκουγα την προηγηθείσα συζήτηση και πραγματικά ο κύκλος του λαϊκισμού σε αυτή τη χώρα και της Αντιπολίτευσης χωρίς συγκεκριμένα δεδομένα δεν θα κλείσει δυστυχώς ποτέ απ΄ ότι φαίνεται.
Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση για το τι χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή Κυβέρνηση, να μην λαϊκίζει, να μην παριστάνει ο κάθε υπουργός, το κάθε κυβερνητικό στέλεχος τον «τζάμπα» πατριώτη αλλά όταν υπάρχει ένα σοβαρό θέμα, γιατί πράγματι το θέμα του Turkaegean ήταν ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Το θέμα το ξεκίνησε ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας που το συνέχισε και ολοκληρώθηκε επί των ημερών του Τάκη Θεοδωρικάκου. Άμεσα εντός ολίγων ημερών κινηθήκαμε για να προσβάλλουμε το σήμα αυτό στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας και όχι μόνο. Έχει προσβληθεί και σε άλλες μεγάλες αγορές και αναμένονται αποφάσεις, άμεσα. Άκουσα πριν έναν εκ των εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης να λέει ότι αν δεν το κάνατε αυτό θα είχατε ζήτημα παράβασης καθήκοντος. Ήταν δεδομένη η προσφυγή. Πράγματι ήταν δεδομένη αλλά δεν αρκεί μόνο αυτή. Χρειάζεται και η τεκμηρίωση, η παρακολούθηση της υπόθεσης, το να πείσεις ένα αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο σε επίπεδο Ευρώπης ότι έχεις δίκιο με τα επιχειρήματά σου. Γιατί μία απόφαση έχει ένα σκεπτικό. Το Α ή το Β. Αυτό λοιπόν, είναι αποτέλεσμα δουλειάς που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και βγήκε η απόφαση όπως βγαίνουν όλες οι αποφάσεις. Μακάρι να έβγαινε πιο γρήγορα. Την απόφαση δεν την έβγαλε η χώρα, βγήκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Και με σαφέστατο σκεπτικό που δέχεται το σύνολο των επιχειρημάτων μας, είναι μια μεγάλη δικαίωση για τη χώρα αυτό. Είναι μια απόφαση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όπως καταλαβαίνετε, και ως νομολογία και σε άλλες διαδικασίες και αφορά την εμπορική χρήση, τη χρήση σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε διαφημίσεις, στην εκπαίδευση. Ακυρώνει ένα σήμα που ήταν ξεκάθαρα καταχρηστικό, προσβλητικό και ενάντια στον νόμο. Αυτό λοιπόν, είναι μια επιτυχία των υπηρεσιών, των νομικών, οι οποίοι συμμετείχαν και επελέγησαν από τον Οργανισμό και το Υπουργείο Ανάπτυξης και είναι μια επιτυχία της Ελλάδας. Δεν είναι ούτε της Κυβέρνησης μόνο ούτε της Ν.Δ. Είναι μια επιτυχία της χώρας και είναι μία παρακαταθήκη. Όταν έρχεται λοιπόν η Αντιπολίτευση και λέει «ναι αλλά δύο χρόνια…» εδώ η ερώτηση είναι μία και απλή: «Εσείς τι άλλο θα κάνετε; Θα πηγαίνατε να το αποσύρετε με τη βία; Θα παρακάμπτατε τους Ευρωπαϊκούς δικαιοδοτικούς οργανισμούς;» Γιατί σε αυτή τη χώρα κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να μιλάμε σοβαρά. Και αναφέρομαι στους πολιτικούς μου αντιπάλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδεχομένως όμως υπήρξε κάποιος αιφνιδιασμός κύριε Μαρινάκη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η χώρα αυτή είναι μια χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και η Κυβέρνηση αυτή είναι μια Κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να ψηλώσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα σεβόμενη το διεθνές δίκαιο και κινούμενη σοβαρά και αποτελεσματικά. Απέναντι στη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα βλέπουμε τον απόλυτο λαϊκισμό, ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μένοντας στα θέματα του Διεθνούς Δικαίου ζούμε μια δύσκολη περίοδο. Η πρόβλεψη ενός τοπίου που αλλάζει ραγδαία και σε επίπεδο πολιτικών συμπεριφορών αυξάνει τον συντελεστή δυσκολίας. Θα ήθελα ένα σχόλιο για την χθεσινή τοποθέτηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών. Είπε ότι είναι αναγκαία η βούληση των δύο ηγεσιών, την οποία και αναγνώρισε, και πρέπει να προχωρήσουν να γίνουν βήματα προσέγγισης σε θέματα που δεν υπάρχει εσωτερική πίεση και έβαλε θέματα Αιγαίου και Δυτικής Θράκης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με την Τουρκία έχουμε μόνο μια διαφορά να λύσουμε στο Διεθνές Δίκαιο. Και για να φτάσουμε στο σημείο να τη λύσουμε, πρέπει να υπογραφεί συνυποσχετικό. Η Ελλάδα θα υπέγραφε συνυποσχετικό μόνο για αυτή τη μία και μοναδική διαφορά, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είναι κάτι το οποίο υποστήριξαν διαχρονικά όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, μηδενός εξαιρουμένου Πρωθυπουργού, είναι κάτι το οποίο υποστηρίζει και η Κυβέρνηση αυτή. Αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει, όποια και αν είναι η θέση της άλλης πλευράς. Επίσης υπάρχει άλλο ένα δεδομένο. Ότι αυτή η παρατεταμένη περίοδος διαλόγου με την Τουρκία έχει ωφελήσει, δεν έχει βλάψει και σίγουρα δεν έχει ζημιώσει τη χώρα. Γιατί η Κυβέρνηση αυτή αντιλαμβάνεται τον διάλογο ως μια ευκαιρία διεκδίκησης και όχι -σε καμία περίπτωση- ως μια έστω και υπόνοια υποχώρησης. Σε αυτήν, λοιπόν, τη λογική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε. Προσπαθώντας μέσα από αυτή τη διαδικασία να υπερασπιζόμαστε χωρίς καμία, έστω υπόνοια, διαπραγμάτευσης κόκκινων γραμμών τις ελληνικές θέσεις, να ισχυροποιούμε τη χώρα, να είμαστε αποτελεσματικοί στη διαχείριση του μεταναστευτικού, να συνεχίσουμε να έχουμε μηδενικές παραβιάσεις, κάτι πολύ σημαντικό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Γιατί κάθε φορά που υπάρχει μια τέτοια περίοδος, αυτοί που αγωνίζονται δεν είναι αυτοί που κάθονται στον καναπέ αλλά είναι οι γυναίκες και οι άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτοί, οι οποίοι ζημιώνονται από μια διαχείριση μεταναστευτικού, που είχε φτάσει σε ροές που τώρα έχουν μειωθεί κατά 85% ως αιτούντες άσυλο πριν από πέντε χρόνια, είναι οι κάτοικοι των νησιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι ότι δεν σας ήχησε καλά το θέμα της Δυτικής Θράκης
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλες αυτές οι αιτιάσεις για τη Δυτική Θράκη, για την «τουρκική μειονότητα», πέρα από ανιστόρητες είναι ξεκάθαρα αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο και δεν αναγνωρίζονται από κανένα σοβαρό κράτος. Η Ελλάδα έχει καταφέρει και τις θέσεις αυτές, τις ελληνικές θέσεις, τις έχει κάνει θέσεις της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η οποία σε όλα τα μεγάλα φόρα, σε όλες τις μεγάλες συναντήσεις, τις ελληνικές θέσεις τις έχει κάνει κυρίαρχες θέσεις. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Όσοι φώναζαν και έλεγαν να μη συναντήσει ο Μητσοτάκης τον Ερντογάν, -θυμάστε σε μία συνάντηση από αυτές που έγιναν για παράδειγμα στο Μέγαρο Μαξίμου στην Ελλάδα. Τότε είχε αναφερθεί ο Τούρκος Πρόεδρος στην υποτιθέμενη, ανύπαρκτη και ιστορικά και νομικά ανυπόστατη, «τουρκική μειονότητα», που δεν υπάρχει. Είναι μουσουλμανική μειονότητα. Απάντησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός χωρίς κάποια ανταπάντηση από τον Τούρκο Πρόεδρο γιατί είναι ξεκάθαρη η αλήθεια. Και η ιστορική αλήθεια και η νομική αλήθεια με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αυτοί, οι οποίοι ισχυρίζονται να μη συναντά ο Μητσοτάκης τον Ερντογάν, πρακτικά τι λένε; Να ακούγεται κάτι το οποίο δεν ισχύει, κάτι το οποίο είναι προσβλητικό για την Ιστορία και για τη χώρα μας, χωρίς απάντηση. Διάλογος, επαναλαμβάνω, σημαίνει διεκδίκηση. Διάλογος δεν σημαίνει υποχώρηση και στο τέλος της ημέρας όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επιστρέψουμε πίσω στα δικά μας κύριε Μαρινάκη, τώρα καλώς ή κακώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Τετάρτη, στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κυρία Σακελλαροπούλου. Μετά από αυτή τη συνάντηση, θα έχουμε και την υποψηφιότητα από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, θα έχουμε ανακοινώσεις την Τετάρτη;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, δεν συνδέεται η συνάντηση θεσμικά με την ανακοίνωση, η συνάντηση είναι η τακτική μηνιαία συνάντηση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει ο χρόνος υπάρχει …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Φτάσαμε στο σημείο που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα γίνει αυτή η ανακοίνωση, να περιμένουμε λίγες ημέρες. Πράγματι από την Τετάρτη εκκινεί ο χρόνος της ανακοίνωσης, δεν ξέρω αν θα είναι η Τετάρτη, η Πέμπτη ή κάποια της επόμενες ημέρες, μιλάμε για το δεύτερο δεκαπενθήμερο, μπαίνουμε και σε μια διαδικασία ούτως ή άλλως, που προβλέπεται κατά το Σύνταγμα να γίνουνε οι ψηφοφορίες, όσες χρειαστούν εν πάση περιπτώσει, με την κατά το νόμο προβλεπόμενη διαφορά των πέντε ημερών, άρα όπως αντιλαμβάνεστε όταν ο Πρωθυπουργός κρίνει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λέτε ότι η Τετάρτη δεν είναι τόσο ζεστή μέρα, μετά από την Τετάρτη να περιμένουμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οποιαδήποτε μέρα από την Τετάρτη είναι πιθανή, το γνωρίζει αυτό ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέτε γιατί θα γνωστοποιήσει την απόφαση του στην κυρία Σακελλαροπούλου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το λέω γιατί έχει πει ότι η ανακοίνωση θα γίνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, εγώ δεν το συνδέω με την συνάντηση αυτή. Η κ. Σακελλαροπούλου, είναι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την οποία σεβόμαστε όλοι και με πάρα πολύ μεγάλη αξιοπρέπεια επιτελεί τον ρόλο της…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας λόγος παραπάνω για να γνωρίζει η ίδια, αν θα ανανεωθεί η θητεία της μέσω πρότασης ή όχι, έτσι δεν είναι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι με τον απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς, ο Πρωθυπουργός, που έχει δείξει μέχρι σήμερα, θα τον δείξει και σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Δεν γνωρίζω αν θα είναι ή όχι εκ νέου η κυρία Σακελλαροπούλου και να ξέρετε κάτι, ό,τι γράφεται και ό,τι διαβάζουμε, αυτή τη στιγμή είναι απλά σενάρια..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί κάποιοι λένε ότι έχει κλειδώσει το πρόσωπο στο μυαλό του Πρωθυπουργού, κάποιοι λένε ότι δεν έχει κλειδώσει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι και λογικό και μάλιστα έχουν και ενδιαφέρον τα ρεπορτάζ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τουλάχιστον μπορείτε να μας πείτε αυτό κ. Μαρινάκη; Έχει κλειδώσει το πρόσωπο στο μυαλό του Πρωθυπουργού ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό δεν το γνωρίζω αν έχει κλειδώσει, πάντως επειδή διαβάζω διάφορα περί προσώπων, προφανώς όλα αυτά είναι θεωρίες ή πιθανότητες, χωρίς να μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα, δεν το γνωρίζω, αλλά ακόμα και αυτά τα οποία ακούγονται η πολιτική ταυτότητα του προσώπου, εγώ θα σας πω χωρίς να μπορώ να προβλέψω κάτι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν βλέπω να διαψεύδετε όμως.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω, θα σας πω, ότι τα τελευταία χρόνια μας δίδαξαν και στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, ότι αυτά τα οποία θεωρούσαμε ως απόλυτες έννοιες δεν ήταν και τόσο ασφαλείς διαπιστώσεις. Δηλαδή ένα πρόσωπο μπορεί να είναι ενωτικό, είτε ανήκει στην κεντροαριστερά, είτε ανήκει στο κέντρο, είτε στην κεντροδεξιά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο πρέπει να είναι το προφίλ αυτού του προσώπου, μπας και καταλάβουμε εμείς λίγο η δημοσιογράφοι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι ο Πρόεδρος ή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ένα πρόσωπο το οποίο να εκπέμπει ενότητα για τη χώρα μας, αξιοπιστία και αυτά είναι κριτήρια τα οποία τα γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, γιατί είναι ένας πολιτικός ηγέτης που ασκεί αυτά τα καθήκοντα πεντέμισι χρόνια, είναι η βασική προϋπόθεση κάθε απόφασης αυτή, αλλά τα χαρακτηριστικά αυτά …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι ένα ενεργό πρόσωπο στην πολιτική ή τέλος πάντων θα έχει αποσυρθεί;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπαίνουμε σε μία διαδικασία, η οποία δεν έχει κανένα νόημα …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει όμως, αν πρέπει σε ταραγμένους καιρούς να εκπροσωπεί τη χώρα, καταλαβαίνει κανείς ότι είναι μια εύλογη ερώτηση για το αν θα είναι πολιτικό πρόσωπο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι η απόφαση αυτή θα αιτιολογηθεί από τον Πρωθυπουργό και νομίζω ότι η αιτιολόγηση της απόφαση αυτής θα απαντήσει σε όλα μας τα ερωτήματα. Ότι έχει γραφτεί και ό,τι έχει ακουστεί μέχρι τώρα είναι εντελώς θεωρητικό, δεν γνωρίζει κάποιος άλλος πέραν του Πρωθυπουργού, δεν μπορώ να ξέρω αν έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Μπορώ να σας πω όμως ότι θεσμικά θα γίνουν όλα όπως πρέπει και όλα θα κινηθούν στην στρατηγική της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, η χώρα μας συνεχώς να μεγαλώνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα όταν μιλάμε όμως για την ενότητα και την συναίνεση, το μυαλό κάποιου λογικά, είναι λογική αυτή η σκέψη, πηγαίνει σε μία επιλογή που δεν θα είναι στενά κομματική, δεν θα προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε δεν το γνωρίζω αυτό, αλλά θα σας πω ότι οι έννοιες αυτές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να τις διαφυλάττουμε και η ενότητα και η συναίνεση δεν ανήκουν μονοπωλιακά σε κάποιον πολιτικό. Σε κάποιον πολιτικό χώρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι δεν είπα αυτό, το σήμα που δίνεις, επιλέγοντας ένα πρόσωπο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν ενωτικά πρόσωπα σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Περισσότερο πιστεύω ότι πρέπει να αξιολογείς το πρόσωπο, χωρίς να μένουμε μόνο στην πολιτική του προέλευση, όποιο και αν επιλέξει ο Πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά πρόσωπα που ανήκουν στον πολιτικό χώρο που ανήκω και εγώ από μικρό παιδί, της κεντροδεξιάς, υπάρχουν όμως και πολύ σοβαρά πρόσωπα και σε άλλους χώρους. Οπότε ας περιμένουμε την απόφαση και το σκεπτικό του Πρωθυπουργού, με ενδιαφέρον την περιμένουμε, είναι λογικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλωστε πολιτικά πρόσωπα από τον χώρο της κεντροδεξιάς διάλεξαν Πρωθυπουργοί του ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα ή του ΣΥΡΙΖΑ. Και ο αείμνηστος Στεφανόπουλος και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ήταν πρόσωπα με τα ίδια περίπου κριτήρια, έτσι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πράγματι υπάρχει μια τέτοια παράδοση, αλλά υπάρχουν και αντίθετες περιπτώσεις, όπου έχουν επιλεγεί πρόσωπα, όπως το 1985 ή το 1990 όπου επελέγη ο Κ. Καραμανλής, από τον Κ. Μητσοτάκη από τον ίδιο πολιτικό χώρο ή το 2010 που επανεξελέγη ο Κ. Παπούλιας, που ήταν από έναν άλλο πολιτικό χώρο, από τον χώρο που ανήκω και ήταν και αυτός ένας σοβαρός, αξιοπρεπέστατος Πρόεδρος Δημοκρατίας και επανεξελέγη το 2010, με πρόταση από το κόμμα του. Θέλω να πω ότι μην μένουμε… Νομίζω ότι, δική μου άποψη, ότι πρέπει να μένουμε στην ουσία. Όταν υπάρχει μια ανακοίνωση να αξιολογούμε το πρόσωπο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σφίγγα είστε κ. Εκπρόσωπε. Νομίζω ότι η κ. Σακελλαροπούλου θα μάθει πρώτη τα νέα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν αποκλείεται να είναι από άλλο πολιτικό χώρο, δεν αποκλείεται … θέλω να πω, ας δούμε, ας περιμένουμε να δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, ακούγεται γενικότερα το όνομα το κ. Βενιζέλου, έχει πέσει και αυτό στο τραπέζι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ότι διαβάζετε, απλά είναι θεωρία, σενάριο, η πραγματικότητα είναι αυτή η οποία θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η γνώμη σας ποια είναι, ότι ο κ. Βενιζέλος έχει αυτά τα κριτήρια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θέλω να μπω σε αυτή την διαδικασία. Νομίζω ότι είναι άκομψο και για όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα. Αναφέρεστε σε ανθρώπους, που έχουν πολύ μεγάλη διαδρομή και για να έχουν αυτή τη διαδρομή ο κόσμος το επέλεξε. Είτε είναι στο ΠΑΣΟΚ, είτε είναι στη Νέα Δημοκρατία, είτε είναι στην αριστερά. Είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν επιβλήθηκαν, εξελέγησαν, είτε ως πρόεδροι κομμάτων, είτε ως βουλευτές. Δεν θεωρώ λοιπόν ότι είναι δική μου θέση να αξιολογώ ανθρώπους με μια πολύ μεγάλη πορεία, αυτό είναι μία απόφαση του Πρωθυπουργού ως προέδρου μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία έχει αποδείξει ότι παίρνει σημαντικές αποφάσεις για τον τόπο, της Νέας Δημοκρατίας και εννοείται μια συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία, οι βουλευτές μας θα επιλέξουν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσουμε δυο-τρία θεματάκια ακόμα; Να ξεκινήσουμε λίγο από τις πρωτοβουλίες, συνοπτικά κ. Εκπρόσωπε, έχουμε τα ασφαλιστήρια υγείας που καταλαβαίνει κανείς έχει ξεφύγει η κατάσταση και για αυτό καταλαβαίνω ότι …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέρασαν πολλά χρόνια που δεν είχε γίνει τίποτα, να τα λέμε κύριε Μαρινάκη, διότι όταν βλέπουμε από το 2020 μέχρι το 2024 ότι οι αυξήσεις έχουν πάει σχεδόν στο 50%, εδώ ήμασταν την προηγούμενη φορά με τον κύριο Χατζηθεοδοσίου που έλεγε ότι αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο γιατί οι άνθρωποι οι οποίοι έχουνε κάποια χρόνια ασφάλιστρα υγείας τα εγκαταλείπουν γιατί δεν αντέχουν να τα πληρώνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει αυτό που προετοιμάζετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δύο πράγματα θέλω να πω για το συγκεκριμένο θέμα. Το ένα είναι ευρύτερα, ότι μία από τις βασικές υποχρεώσεις αυτής της Κυβέρνησης και έχει να κάνει και με την στάση μας απέναντι στα πράγματα, είναι να είναι αποτελεσματική. Το να εντοπίζεις προβλήματα και να τα λύνεις, δεν είναι όπως μας κατηγορεί η αντιπολίτευση ότι τρέχουμε πίσω από την ουρά μας ή οτιδήποτε τέτοιο. Μια Κυβέρνηση έχει καθήκον να εφαρμόσει το πρόγραμμά της και είμαστε απολύτως συνεπείς σε αυτό, αλλά και να αντιμετωπίζει μια πραγματικότητα η οποία δημιουργείται από τις εξελίξεις. Να είμαστε δηλαδή μέσα στην κοινωνία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολλά, η αντιμετώπιση του μεγαλύτερου πληθωρισμού στην ιστορία, που δεν ήταν ελληνικό φαινόμενο, ήταν ένας εισαγόμενος, αλλά πολύ έντονος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ολιγοπώλια είναι ελληνικό φαινόμενο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άκουγα, για παράδειγμα, πριν που κάνατε μια κουβέντα για τους ελέγχους. Η ιστορική αλήθεια λέει ότι η πρώτη κυβέρνηση, η οποία δημιούργησε μηχανισμό ελέγχων σε αυτή τη χώρα -και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ, συνολικά μηχανισμό ελέγχων- σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της ακρίβειας, των εικονικών εκπτώσεων, είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και έχει κάνει πάνω από 90.000 ελέγχους και έχει ε ήδη επιβάλλει 33 εκατ. ευρώ από πρόστιμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ολιγοπώλια δεν τα εντοπίσαμε εμείς, ο κ. Στουρνάρας τα εντόπισε. Τα συνέδεσε μάλιστα…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η αντιμετώπιση των ολιγοπωλίων, της αισχροκέρδειας, των εικονικών εκπτώσεων, όλα αυτά από τη θεωρία πρέπει να περνάνε στην πράξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από τη θεωρία στην πράξη, όταν μια εταιρεία έχει πάρει πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ -μια μεγάλη εταιρεία καφέ και γνωρίζετε ποια λέω, δεν χρειάζεται να πούμε ονόματα τώρα- και μετά από 5,6,8,10 μήνες ξανατρώει άλλο 1 εκατ. ευρώ, αυτό στα κέρδη της, δεν το έχει υπολογίσει ότι μπορεί να έχει και αυτή τη ζημιά; Επειδή κάνω οικονομικό ρεπορτάζ, καθημερινά καταγράφαμε τις τιμές σε αυτόν τον καφέ όπου από 5 ευρώ έφτανε στα 8,5, από 8,5 στα 5.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να φτάσουμε και στα ασφάλιστρα υγείας, για να απαντήσουμε στην ερώτησή σας, αλλά έχει σημασία να δούμε την ευρύτερη φιλοσοφία, την οποία ακολουθήσαμε και στις τράπεζες με αποτελεσματικά μέτρα και όχι μέτρα-πυροτεχνήματα..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί δεν αργήσαμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, δεν ήταν τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν για τις τράπεζες -αναφέρω διάφορα, πηγαίνουμε από το ένα θέμα στο άλλο, αλλά έχει σημασία να απαντάμε σε όλα. Πρώτον, δεν ήταν τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν και δεύτερον ανακοινώθηκαν στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, μια συζήτηση της οποίας οι αποφάσεις μετά από αυτήν, ακολουθούνται σε όλο το υπόλοιπο έτος. Και μάλιστα, ήταν μέτρα, τα οποία δεν περιορίστηκαν μόνο στις υπερβολικές χρεώσεις για τους πολίτες, που μηδενίστηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία και κάποιες έπεσαν πολύ χαμηλά, αλλά ταυτόχρονα ελήφθησαν και μέτρα, όπως π.χ. αυτό με τα ακίνητα των τραπεζών που αγγίζουν το μεγαλύτερο, για μένα, πρόβλημα που είναι το στεγαστικό, η στεγαστική κρίση. Είναι από του χρόνου ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ με τη λογική να πέσουν από φέτος ακίνητα στην αγορά, αυτή είναι η φιλοσοφία. Για να απαντήσω όμως για τα ασφάλιστρα υγείας: Είναι δεδομένο ότι οι αυξήσεις 14%, 15%, 17% είναι υπερβολικές, δεν έχουν λογική, αλλά είναι και επίσης σημαντικό η Κυβέρνηση, και κάθε Κυβέρνηση που σέβεται την αγορά, τους πολίτες, θέλει να μην «σκάσουν» οι ασφαλιστικές εταιρείες, πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ της προστασίας των καταναλωτών αλλά και της βιωσιμότητας των ασφαλιστικών εταιρειών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εναντίον της αισχροκέρδειας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Το πρώτο μας καθήκον είναι να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας και το δεύτερο -όμως και αυτό σημαντικό- είναι να μην «σκάσουν» οι ασφαλιστικές εταιρείες. Γιατί άμα «σκάσουν» οι ασφαλιστικές εταιρείες, ποιος θα ζημιωθεί κυρίως; Οι ασφαλισμένοι, αυτοί που έχουν δώσει τα λεφτά τους, συνεχίζουν τα δίνουν κάθε χρόνο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν όμως πολλοί που δεν καταφέρνουν να συνεχίσουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή είχαμε πολύ σημαντική μείωση και όχι μόνο τα τελευταία 4 χρόνια…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τετρακόσιες χιλιάδες συμβόλαια από το 2011.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν δει κανείς τι έχει συμβεί από το 2011 μέχρι σήμερα, έχουμε μειώσεις κατά 400.000 των συμβολαίων, το οποίο έχει πολύ μεγάλη αξία και είναι κακό και για τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και για τους ασφαλισμένους που δεν μπορούν να δώσουν κάποια λεφτά, εδώ λοιπόν θα έρθει το κράτος να κάνει μια λογική παρέμβαση πάνω στον δείκτη που ισχύει μέχρι τώρα, του ΙΟΒΕ με την ΕΛΣΤΑΤ, ούτως ώστε αυτός ο δείκτης να είναι δικαιότερος και στην πράξη – για να είμαστε κατανοητοί στον κόσμο- οι αυξήσεις αυτές να περιοριστούν όσο το δυνατό περισσότερο. Δεν είναι όμως η μόνη παρέμβαση, έχει να κάνει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σημειώνω ότι για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υπήρξε πρωτοβουλία από το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει πρωτοβουλία από τον ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος ταφής απορριμμάτων, καταλαβαίνω ότι και εκεί κυοφορείται κάτι; Γιατί οι δήμοι της Αττικής δυσκολεύονται πάρα πολύ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν πάμε στο τέλος ταφής απορριμμάτων, επειδή ακούω πάρα πολύ αυτή τη λογική «το είπε το ΠΑΣΟΚ και εσείς αναγκαστήκατε»…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν κάνει κάποιες πρωτοβουλίες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς είναι καλοδεχούμενη κάθε πρόταση, η οποία είναι κοστολογημένη, γιατί οι περισσότερες αν όχι όλες οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα είναι θεωρητικές αναλύσεις άνευ κοστολόγησης. Είναι καλοδεχούμενες οι προτάσεις, βέβαια να πω κάτι: Όταν έχεις μια Κυβέρνηση η οποία λύνει θέματα που είχαν μείνει άλυτα για ολόκληρες δεκαετίες και παίρνει αποφάσεις που σε όλους αυτούς τους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ήταν σημαίες …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει κάτι θα έλυσαν και αυτοί στη διακυβέρνηση …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν μηδενίζω τίποτα. Αλλά ξέρετε ζούμε στη χώρα που η Αριστερά και η Κεντροαριστερά πορεύονται με συνθήματα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «κάτω τα μεγάλα καρτέλ». Όλοι αυτοί, λοιπόν, κυβέρνησαν, αυτή είναι μια πραγματικότητα, κλείσαμε 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και όλοι κυβέρνησαν κάποια χρόνια, άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Ουδείς εξ αυτών δεν πήρε ποτέ αποφάσεις, όπως έκανε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για την προστασία των καταναλωτών για το ρεύμα, στις εταιρείες παραγωγής ρεύματος..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην ιστορία της χώρας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, γιατί είμαστε η χώρα, η οποία έχει δώσει τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις για το ρεύμα, παίρνοντας λεφτά από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. -δεν θυμάμαι άλλη Κυβέρνηση να έχει πάρει τέτοια απόφαση. Και όχι, έχουμε σε επίπεδο λιανικής φθηνότερο ρεύμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Θυμάμαι το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», το θυμάστε κι εσείς, πόσα χρόνια το ακούμε, δεν θυμάμαι άλλον Πρωθυπουργό να έχει κάνει τέτοιες παρεμβάσεις για τις τράπεζες. Και μην ξεχνάμε, μπορούμε να πούμε και για άλλες περιπτώσεις, για τα διυλιστήρια. Είναι η Κυβέρνηση, η οποία μείωσε τα «κόκκινα» δάνεια με μια συγκεκριμένη πολιτική, από τα 92 δισ. στα 72 δισ. και ποσοστιαία από το 40% στο 7,5%. Όλα αυτά γιατί τα λέω; Η διαφορά της Κυβέρνησης από την Αντιπολίτευση, μηδενός κόμματος εξαιρουμένου, είναι ότι η Κυβέρνηση δίνει λύσεις στα πολλά προβλήματα που ακόμα υφίστανται..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλείται να δώσει λύσεις.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δίνει λύσεις και έχει να δώσει κι άλλες λύσεις, γιατί ο κόσμος περνάει ακόμα πολλά και δύσκολα. Και η Αντιπολίτευση προσπαθεί να παίξει ‘ένα παιχνίδι που μου θυμίζει αυτό που παίζαμε στο δημοτικό «εγώ το είπα πρώτος». Σημασία δεν έχει ποιος θα το πει πρώτος. Τα περισσότερα από αυτά είναι δεδομένο ότι θα γίνουν, δηλαδή το να βγω και να πω ότι μετά τη Σαρακοστή θα έρθει το Πάσχα, εντάξει! Σημασία έχει ποιος έχει ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις και ποιος τις κάνει πράξη. Τέλος ταφής, σημαντικό θέμα. Ακούω διάφορες απλοϊκές αναλύσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι περιθώρια παρέμβασης έχετε, τι θα κάνετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Λοιπόν, εδώ υπάρχει ένα σχέδιο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την Περιφέρεια και τους Δήμους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Χαρδαλιάς λέει ότι δεν θα γίνει αυτοφωράκιας, παραπέμπει δηλαδή σε νομοθετική…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ζήτημα να γίνει κανένας αυτοφωράκιας. Είναι πολύ σημαντική η θέση και του Περιφερειάρχη και των Δημάρχων από το να έχουν τέτοιο ρόλο, αλίμονο! Και κάνουν και μεγάλη προσπάθεια σε αυτό το θέμα. Εδώ λοιπόν στόχος είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των Δήμων, αλλά και να προχωρήσουμε μια πολιτική που είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως θα γίνει αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ λοιπόν θα υπάρξει μια απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που θα ισορροπεί μεταξύ των αναγκών αυτών και για να μην έχουν ζήτημα οικονομικό οι Δήμοι, αλλά και να για να προχωρήσει αυτή η υποχρέωση της χώρας, όπως στην ανακύκλωση. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει, γιατί όταν μιλάμε για το περιβάλλον και για πολιτικές φιλικές στο περιβάλλον, έχουν μεγάλη αξία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είναι ο βασικός λόγος που η χώρα μας έχει φθηνότερο ρεύμα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για να επανέλθω. Έτσι πρέπει να προχωρήσουμε και αυτή τη διαδικασία