Λίγες ώρες μόνο κράτησε το αίσθημα ανακούφισης, που δημιούργησε η fast-track συμφωνία του Σαββατοκύριακου που οδήγησε στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Ωστόσο στη συνέχεια αποκάλυψε όλες τις παθογένειες ενός «αναγκαστικού γάμου»…
Οι εμπλεκόμενοι στη συμφωνία έκαναν πραγματικά έναν αγώνα δρόμου για να κλείσει το deal πριν από το άνοιγμα των αγορών την Δευτέρα, ώστε να αποφύγουν ένα νέο sell off. Την ίδια στιγμή οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έσπευσαν να χαιρετίσουν τη συμφωνία, προτάσσοντας το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας αλλά η πραγματικότητα τους διέψευσε.
Η αρχή έγινε από την Ασία με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν στο κόκκινο. Ο δείκτης Hang Seng ηγήθηκε των απωλειών στην περιοχή, σημειώνοντας πτώση άνω του 3%. Ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη HSI ήταν η HSBC, η οποία διολίσθησε κατά 6,51%, ενώ η Standard Chartered έχασε 3,81%. Ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε πτώση 3,37%.
Τη σκυτάλη πήρε η Ευρώπη, με τις τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα να βουτούν κατακόρυφα.
Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες διευρύνουν τις απώλειες, μετά από τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς ένα σημείο του deal είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία: η ολοκληρωτική ζημιά για τους ομολογιούχους, οι οποίοι εν μία νυκτί είδαν την επένδυσή τους να μηδενίζεται.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,4%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 5,3%.
Ισχυρές είναι οι απώλειες που καταγράφει και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μάλιστα προς στιγμήν βρέθηκε ακόμη και στις 998,29 μονάδες.
Με τις τράπεζες να πέφτουν έως και 4,67%, το ΧΑ δείχνει να βγάζει κάποιες άμυνες ώστε να μη χάσει τα τετραψήφια επίπεδα.
Πάνω από το ορόσημο των 2.000 δολαρίων εκτινάχθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, με τους επενδυτές να επιλέγουν τα παραδοσιακά επενδυτικά καταφύγια εν μέσω μιας πρωτοφανούς τραπεζικής κρίσεις που εκτείνεται και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Αναλυτές εκτιμούν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή τη στιγμή είναι πώς θα απαντήσει ο ευρύτερος τραπεζικός τομέας στη διάσωση της Credit Suisse καθώς και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τον καθορισμό των επιτοκίων την Τετάρτη, όπου οι αγορές είναι μοιρασμένες για το τι θα αποφασιστεί τελικά.
Το μέγεθος της Credit Suisse αποτελεί ανησυχία για το τραπεζικό σύστημα, όπως και το παγκόσμιο αποτύπωμά της λόγω των πολλαπλών διεθνών θυγατρικών της. Ο ισολογισμός της 167χρονης τράπεζας είναι περίπου διπλάσιος από τον ισολογισμό της Lehman Brothers όταν κατέρρευσε, περίπου στα 530 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στο τέλος του περασμένου έτους.