Στην μάχη της Βουλής επιστρέφει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα μιλήσει στις 11 το πρωί στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Ο πρωθυπουργός θα κάνει μία πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση, όπως μεταφέρουν συνεργάτες του, αναδεικνύοντας το μεταρρυθμιστικό πρόσημο της κυβέρνησης του και το σχέδιο του να ξεπεράσει η χώρα «τις χρόνιες παθογένειες οι οποίες την κράτησαν πίσω, με το ιδιότυπο μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης από το κράτος να αποτελεί ίσως την πιο εμβληματική, ένδειξη μιας ιδεολογικής ομηρίας ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος».
Αθήνα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο την Παρασκευή -Συγκεντρώσεις για μη κρατικά ΑΕΙ και ημέρα γυναίκας
Για τον κ. Μητσοτάκη η μεταρρύθμιση στην ανώτατη εκπαίδευση αποτελεί ευκαιρία να τοποθετήσει μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πλειοψηφικές δυνάμεις του εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, τις οποίες εκπροσωπεί η ΝΔ και αυτές «που προσπαθούν να την κρατήσουν πίσω, δέσμιες του παρελθόντος» βάζοντας απέναντι του τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία «με επίπλαστα προσκόμματα απορρίπτουν συλλήβδην την πρόοδο και την εξέλιξη».
Άτυπο προεκλογικό debate η σημερινή συζήτηση στη Βουλή
Η συζήτηση στη Βουλή αναμένεται να αποτελέσει και ένα άτυπο προεκλογικό ντιμπέιτ, καθώς τα κόμματα έχουν ήδη λάβει θέσεις μάχης ενόψει των ευρωεκλογών, ενώ ο πρωθυπουργός χθες βρισκόταν στο Βουκουρέστι για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το οποίο επικύρωσε την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. Σύμφωνα με πληροφορίες θα εστιάσει την κριτική του στην στάση του ΠΑΣΟΚ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια κατηγορώντας το για υποκρισία όσον αφορά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. «Ο κ. Ανδρουλάκης έχει αναλωθεί σε πιρουέτες αλλάζοντας διαρκώς θέσεις για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και σχολιάζουν δηκτικά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από αυτή την τακτική. Επίσης, σκοπεύει να αναφερθεί στην «υποκρισία του κ. Κασσελάκη ο οποίος ενώ σπούδασε σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού αρνείται να λειτουργήσουν ανάλογα ιδρύματα στην Ελλάδα».
Πού θα εστιάσει ο Μητσοτάκης
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει ιδιαίτερα στην ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου που επιτυγχάνεται μέσα από το νομοσχέδιο, καθώς εκεί στοχεύουν οι 176 από τις 205 διατάξεις του. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση της χρηματοδότησης η οποία φτάνει συνολικά το 1 δισ. ευρώ με πόρους από τον Κρατικό προϋπολογισμό, το Ταμείο Ανάκαμψης και ΣΔΙΤ, η ενίσχυση της αυτονομίας των ιδρυμάτων, η διευκόλυνση της επιστημονικής έρευνας, η προώθηση της συνεργασίας με Πανεπιστήμια του εξωτερικού και ενσωματώνονται προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρυτανικών αρχών περιφερειακών πανεπιστημίου και της διοίκησης του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Ευνοεί το Μαξίμου η ονομαστική ψηφοφορία
Η ονομαστική ψηφοφορία που έχουν ζητήσει κόμματα της αντιπολίτευσης εξυπηρετεί ακόμα περισσότερο τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Θα αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο, όπως δηλώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, ποια παράταξη εκφράζει την πλειοψηφία της κοινωνίας που επιθυμεί την αλλαγή και την πρόοδο και ποιοι μένουν αγκιστρωμένοι στο παρελθόν, ενώ θα καταγραφεί η καταψήφιση από την πλευρά της αντιπολίτευσης των διατάξεων που ενισχύουν το δημόσιο πανεπιστήμιο. Γ.Κ.