Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Talk Radio σήμερα το πρωί
Ξεκινώντας από το θέμα του μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός είπε ότι πλέον «δεν είναι από τα πρώτα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες, γιατί το λύσαμε. Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, εξομαλύνθηκε η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, χορηγείται γρήγορα άσυλο. Στείλαμε ένα αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το Ελληνικό Λιμενικό έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους και είναι υποτιμητικό να διακινούνται θεωρίες συνωμοσίας σε βάρος του. Ωστόσο, δεν είναι υπηρεσία υποδοχής μεταναστών. Υπάρχει μόνο ενεργητική αποτροπή, όχι pushbacks, συνέχισε.
Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με την πίεση της Γερμανίας αλλά και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων της ανατρέποντας τη Συνθήκη Σένγκεν, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Γι’ αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».
Προσέθεσε, ακόμη, ότι η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη στο ζήτημα και είναι ικανοποιητική, καθώς έχει πάρει το μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού δεν θα γίνει ανεκτή από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Για τα κινητά στα σχολεία
«Η σύσταση για απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία υπήρχε, αλλά κανείς δεν την είχε εφαρμόσει. Εμείς πάμε να την εφαρμόσουμε με τη συνεργασία γονέων και εκπαιδευτικών.
Κάνω έκκληση να κάνουμε ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για το κινητό στην τσάντα.
Δεύτερη γραμμή άμυνας τα locker στα σχολεία. Θέλω να δώσω μεγαλύτερη αυτονομία σε συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών αν θέλουν να το εφαρμόσουν.
Φοβάμαι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι είναι υπερβολικά εξαρτημένοι από τις πλατφόρμες στα κινητά.
Θέλω να παίξω ρόλο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο θέμα αυτό, γιατί βλέπω τις επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων».
Για εκπαιδευτικούς και μαθήματα
«Αυτή η κυβέρνηση έχει προσλάβει μόνιμους 40.000 εκπαιδευτικούς και αντικαθιστούν τους αναπληρωτές. Έχουμε περισσότερους καθηγητές από κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Θέλουμε να επεκτείνουμε το ολοήμερο σχολείο, αλλά όχι να κάθονται τα παιδιά και να μην κάνουν τίποτα. Θα εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα με εργαστήρια δεξιοτήτων. Πρόκληση για μένα να διδάσκονται τα παιδιά και για τον ρόλο τους ως πολίτες, την προστασία του περιβάλλοντος, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Να γίνει πιο ενδιαφέρον το μάθημα, κάτι που θα κάνουν και οι διαδραστικοί πίνακες».
Για τα νυχτερινά στους ένστολους και τους μισθούς στο Δημόσιο
«Έχουμε προχωρήσει στην αύξηση των αποδοχών στο Δημόσιο, προχωράμε σε αύξηση της νυχτερινής αποζημίωσης. Είναι ένα ακόμα βήμα, όχι αρκετό, αλλά ενδεικτικό των προθέσεων».
Για τις στρατιωτικές σχολές
«Έχω συζητήσει εκτενώς το θέμα με τον υπ. Άμυνας και σύντομα θα έχουμε πρωτοβουλίες για να κάνουμε τις στρατιωτικές σχολές πιο ελκυστικές».
Για το «Σπίτι μου 2»
«Έχουμε εξασφαλίσει 2 δισ. ευρώ παραπάνω και εξετάζουμε σοβαρά να διευρύνουμε στο μέτρο του κοινωνικά λογικού τα κριτήρια, ώστε να εξασφαλίσουμε σπίτι με δόση δανείου μικρότερη από το ενοίκιο».
Για λειψυδρία
«Δεν πάμε για αυξήσεις στο νερό. Το νερό είναι και θα παραμείνει φθηνό για τις χαμηλές καταναλώσεις. Είναι λογικό αν καταναλώνεις περισσότερο να πληρώνεις περισσότερο. Το μάξιμουμ το οποίο συζητάμε είναι αύξηση στα όρια του πληθωρισμού.
Η Αττική δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Είχαμε δύο κακούς χειμώνες. Αυτό το νερό που έχουμε αντέχει για άλλους 4 κακούς χειμώνες. Εμείς θα προχωρήσουμε έργο μεταφοράς νερού από την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών ώστε να είμαστε διασφαλισμένοι ότι η Αττική δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα λειψυδρίας.
Για τα νησιά χρειαζόμαστε μια καλύτερη πολιτική συντονισμού για να μην κάνει το κάθε νησί τη δική του πολιτική, αλλά να γίνεται κεντρικά. Και μιλάμε για την ύδρευση και όχι την άρδευση».
Ακρίβεια
«Είναι το πρώτο θέμα. Δεν αρκεί να το παραδεχόμαστε, πρέπει κάτι να κάνουμε. Όλες οι παρεμβάσεις από τη ΔΕΘ είναι για στήριξη του εισοδήματος και ταυτόχρονα μέτρα για τη σωστή λειτουργία της αγοράς.
Δεν μόνο η ονομαστική αύξηση του μισθού, αλλά και η μείωση των επιβαρύνσεων. Τώρα θα μειώσουμε αυτό που έμεινε, το τέλος επιτηδεύματος, θα μειωθούν κι άλλο οι εισφορές.
Οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά παντού στον κόσμο.
Να συμφωνήσουμε πρώτα ότι πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός και δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε χρεοκοπία όπως πριν από μια δεκαετία.
Όταν ο κατώτατος μισθός αυξάνεται περισσότερο από τον μέσο μισθό, αυτό δείχνει ποια είναι προτεραιότητά μας.
Φορολογήσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας.
Η καλύτερη επιδοματική πολιτική είναι η αναπτυξιακή που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας».
Ψηφιακή κάρτα εργασίας
«Θέλουμε να κάνουμε μια σημαντική παρέμβαση στο επίδομα ανεργίας. Αυτός που μπορεί να δουλέψει δεν μπορεί να τη βγάζει με επιδόματα.
Την ψηφιακή κάρτα εργασίας τη θέλαμε για να μπορούν να δηλώνονται οι υπερωρίες και να εισπράττει ο εργαζόμενος αυτό για το οποίο δουλεύει. Πλέον οι εργοδότες δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους».
Για μαύρο χρήμα
«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε να συνδέσουμε τη βάση δεδομένων για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και τρώμε μεγάλη κριτική. Δεν μπορείς να σταματήσεις το μαύρο χρήμα από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά γίνεται μεγάλη προσπάθεια».
Ψηφιακό φροντιστήριο
«Οι Πανελλαδικές είναι αδιάβλητες και δίκαιες. Προσπαθούμε να αποσυνδέσουμε το απολυτήριο του λυκείου από την είσοδο στα πανεπιστήμια.
Το ψηφιακό φροντιστήριο είναι ένα πρώτο βήμα για παιδιά όπου δεν υπάρχει η οικογενειακή δυνατότητα για φροντιστήριο, αλλά και για παιδιά απομακρυσμένων περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση».
Για εκλογές στις ΗΠΑ
«Νομίζω πως υπήρξε ένας ξεκάθαρος νικητής στο ντιμπέιτ για τις εκλογές στις ΗΠΑ. Εμείς δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη, θα συνεργαστούμε με όποιον επιλέξουν οι Αμερικανοί πολίτες. Έχω συνεργαστεί και με Τραμπ και με Μπάιντεν».
Για ελληνοτουρκικά
«Η Ελλάδα οφείλει να επενδύει στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όσο πιο ισχυρή είναι η Ελλάδα αμυντικά, με τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η χώρα δεν πρόκειται να κάνει καμία έκπτωση στο εξοπλιστικό της πρόγραμμα».