Στην έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης, της Αμοργού και της Ανάφης αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες
«Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. Θέλω να ζητήσω από τους νησιώτες να είναι ψύχραιμοι, να ακούνε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας», είπε ο Πρωθυπουργός μετά από σχετική ερώτηση που του έγινε.
Ακόμα, ότι «έχω ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο εντός των ημερών να κάνει μια επιστημονική παρουσίαση του φαινομένου ώστε όλοι να γνωρίζουν τι αντιμετωπίζουμε».
Στη Σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει εκ νέου την ανάγκη ευελιξίας στους δημοσιονομικούς κανόνες και να διατυπώσει την πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού, που θα χρηματοδοτεί την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
Παρόντες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα είναι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιμ Στάρμερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε.
Η Σύνοδος πραγματοποιείται στον απόηχο της προαναγγελίας του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την επιβολή δασμών σε προϊόντα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τι θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει μία πρόταση δύο σημείων στη Σύνοδο στις Βρυξέλλες. Το ένα αφορά την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και το δεύτερο την χρηματοδότησή της πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισηγείται τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού εργαλείου ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις απαιτήσεις της συλλογικής ευρωπαϊκής ασφάλειας πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, στα πρότυπα της θετικής εμπειρίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).
Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει αυξημένη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στα κράτη-μέλη για τις επενδύσεις στην άμυνα. Η εξαίρεση δηλαδή των επενδύσεων στην άμυνα από τους δημοσιονομικούς στόχους, να γίνεται εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων όπως ισχύει με το τρέχον δημοσιονομικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο οι δαπάνες για αμυντικές επενδύσεις μπορούν να εξαιρούνται όταν εκκινεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έναντι μιας χώρας.
Κάτι τέτοιο θα αύξανε τον δημοσιονομικό χώρο στα κράτη-μέλη που επιθυμούν να επενδύσουν στην άμυνα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική τους αξιοπιστία.
Η συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας ενόψει των προτάσεων που αναμένεται να καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Μαρτίου, πραγματοποιείται σε ένα νέο τοπίο, όπου η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη είναι να αναζητήσει ενιαία στάση και τρόπους εποικοδομητικής συνεργασίας με τη νέα αμερικανική διοίκηση, ενώ με αφορμή τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, έχει ανοίξει η συζήτηση για την αύξηση των αμυντικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Στο γεύμα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί η συνεργασία Ε.Ε.- ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ενώ στο δείπνο των 27 θα συμμετάσχει ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ – καθώς συζητούνται οι σχέσεις Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια και την άμυνα