Να αποκρούσει την «επιχείρηση εργαλειοποίησης» του δυστυχήματος των Τεμπών προσπαθεί με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Στη συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλογίζει «τυφλή διαμαρτυρία που κρύβει έλλειψη θέσεων» στην αντιπολίτευση και εξηγεί ποιο ήταν το μήνυμα που έλαβε η κυβέρνηση από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη.
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, απαντά στο ερώτημα αν θα αναζητηθούν ευθύνες για το δυστύχημα από τη Hellenic Train.
«Δεν κάνουμε τους δικαστές, όπως κάποιοι στην αντιπολίτευση. Ειδικά δε σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις, μένουμε στο γεγονός ότι οι δικαστικοί πραγματογνώμονες που ερευνούν την υπόθεση από την πρώτη μέρα, συμπεραίνουν ότι δεξαμενές εύφλεκτου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία δεν υπήρξαν» και συνεχίζει λέγοντας «μένει, ασφαλώς, η τελική πιστοποίηση των βίντεο από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Εφόσον, όμως, επιβεβαιωθεί η γνησιότητά τους, τότε όλο το σενάριο περί “παράνομου φορτίου” -άρα και τα τελευταία επιχειρήματα περί “συγκάλυψης”- καταρρίπτεται με κρότο.
Η άγνοια είναι το έδαφος του λαϊκισμού. Η εμμονική καχυποψία, ο πρώτος σπόρος του. Ενώ το ψέμα, όσο αλλόκοτο και αν είναι, γίνεται το λίπασμα που τον βοηθά να ανθίσει και να γιγαντωθεί. Ένα παράσιτο, το οποίο δυστυχώς πότιζαν επί μήνες πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα της δημόσιας ζωής που εκμεταλλεύονται με τον πιο χυδαίο τρόπο τον ανείπωτο πόνο των συγγενών.
Και κάτι τελευταίο: Σε μια περίοδο που πολλοί αμφισβητούν ευθέως τη Δικαιοσύνη, έχω διπλό χρέος να υψώσω τείχος προστασίας στους λειτουργούς της. Άρα και στην ίδια τη Δημοκρατία μας».
Σε ερώτηση γιατί το αποδεικτικό υλικό εμφανίστηκε τώρα ο κ.Μητσοτάκης είπε: «να συμφωνήσουμε σε μία σκέψη: ότι τα σημαντικά αυτά οπτικά ντοκουμέντα, αν αποδειχθούν γνήσια, η Πολιτεία δεν έχει κανέναν λόγο να τα δει καθυστερημένα στη δικογραφία. Αντιθέτως, φαίνεται ότι η αποκάλυψή τους χαλάει τα σχέδια όσων προσπάθησαν να επιβιώσουν πολιτικά χτίζοντας ένα ολόκληρο αφήγημα πάνω σε θεωρίες συγκάλυψης. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη είμαι βέβαιος ότι θα δώσει απάντηση σε κάθε ερώτημα, παλιό και νέο» και συμπληρώνοντας είπε «υπό το πρίσμα των αναγκών εκείνων των δραματικών ωρών -και άλλο η ανυπόστατη κατηγορία ότι δήθεν έγινε “μπάζωμα”. Δηλαδή ότι συνέβη κάτι που είχε στόχο τη συγκάλυψη. Ακόμη και η χρήση του απεχθούς αυτού όρου δηλώνει τις προθέσεις όσων τον επινόησαν. Αλλά να συγκαλύψει ποιος, τι, ποιον και γιατί; Αυτό, πέραν του ότι προσκρούει στην κοινή λογική, δεν προκύπτει από πουθενά. Αντίθετα, τώρα το επιχείρημα καταρρέει με πάταγο. Και, τελικά, για να είμαστε καθαροί: εγώ δεν περίμενα κανένα βίντεο για να αντικρούσω το ψέμα και τη χυδαιότητα!
Σήμερα, ακόμη και υπό το φως των νέων δεδομένων, θα επιμείνω στην επιλογή την οποία έκανα εξαρχής: να αναζητηθεί η αλήθεια, να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και το κράτος να αντιληφθεί τα κενά και τις παθογένειές του, ώστε να βελτιωθεί. Δεν θα υποταχθώ όμως στις θεωρίες συνωμοσίας, ούτε στα λαϊκιστικά συνθήματα και στην εργαλειοποίηση ενός συλλογικού δράματος. Ένα δυστύχημα που προκάλεσε εθνικό πένθος δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε φτηνό σύνθημα και σε μοχλό κομματικών σχεδιασμών. Και σε αυτό επιμένω!», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται είπε πως «κάθε πολίτης εκφράζει την αγωνία του ή το αίτημά του για δικαιοσύνη με τρόπο που επιθυμεί. Είτε συμμετέχοντας σε μία συγκέντρωση, είτε με μία ανάρτηση στο Διαδίκτυο, είτε βουβά».
«Τα μηνύματα αυτά τα ακούω και συχνά τα συμμερίζομαι. Αρκεί, όμως, να είναι αληθινά και να εδράζονται στην πραγματικότητα. Να μένουν μακριά από κομματικές υστεροβουλίες και έξω από σχέδια προσωπικής προβολής. Με αυτή την έννοια, νιώθω ότι οι πολίτες ζητούν Αλήθεια και Δικαιοσύνη. Κάτι που επιδιώκει και η Πολιτεία, συνδράμοντας, με κάθε τρόπο, το έργο της έρευνας και της ανάκρισης. Αντιλαμβάνομαι, όμως, και ότι η κοινή γνώμη ζητά από εμάς να τρέξουμε όσες αλλαγές χρειάζονται ώστε να μη συμβεί ξανά μία τέτοια τραγωδία. Και αυτό, ακριβώς, κάνουμε».
Ολοκληρώνοντας είπε «δική μας δουλειά είναι να προχωρούμε κάθε πολιτική η οποία θα απαντά θετικά στο διαχρονικό αίτημα της κοινωνίας για ένα αποτελεσματικότερο κράτος».
«Και ακριβώς αυτό είναι και η βασική μας διαφορά με την αντιπολίτευση: εμείς διεκδικούμε να εκπροσωπούμε τη σιγουριά, το σχέδιο και το αποτέλεσμα. Ενώ εκείνη την τυφλή διαμαρτυρία. Μια διαμαρτυρία, μάλιστα, που κάποτε γίνεται άναρθρη κραυγή δίχως προοπτική. Ένας συνασπισμός τάχα “αντι-Μητσοτατικός”, που κρύβει τη δική του έλλειψη προγραμμάτων και θέσεων. Ε, λοιπόν, αυτή τη στρέβλωση δεν θα την αφήσω να κλιμακωθεί. Έχει ανάγκη η χώρα από σταθερότητα, ειδικά μέσα στο πρωτοφανές νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στο οποίο έχουμε βρεθεί»