Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης στο ραδιόφωνο Monocle παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
«Οι τελευταίο δυο μήνες ήταν περίπλοκοι και γεμάτοι προκλήσεις. Αλλά σε κάθε κρίση, θα έλεγα, θέλω να βλέπω τις πιθανές ευκαιρίες», τόνισε ο πρωθυπουργός στην εκπομπή Foreign Desk του Andrew Mueller.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα ήταν μια απότομη αφύπνιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά για όσους, όπως η Ελλάδα, υποστηρίζουν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, όσον αφορά στις αποφάσεις που ελήφθησαν σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι στρατηγικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε απαιτούν τολμηρές αποφάσεις και διευκρίνισε ότι αναφέρεται στη χρηματοδότηση, «να βάλουμε χρήματα στο τραπέζι, ειδικά όταν πρόκειται για την άμυνα. Για παράδειγμα, έχω ταχθεί εδώ και αρκετό καιρό υπέρ της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αμυντικές δαπάνες».
«Όταν έθεσα για πρώτη φορά το ζήτημα αυτό, οι συνάδελφοί μου δεν ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυτόν τον δρόμο. Χαίρομαι που βλέπω τώρα ότι σημειώνεται πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, πρόκειται για δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν είναι η προτιμότερη λύση κατά την άποψή μου, αλλά τουλάχιστον είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, βλέπω χώρες όπως η Φινλανδία να μιλούν ανοιχτά για διερεύνηση όλων των τρόπων χρηματοδότησης για έργα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Αναφερόμενος στη στάση των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης είπε ότι για πολλά χρόνια η Ευρώπη θεωρούσε δεδομένες τις εγγυήσεις ασφαλείας που είχε, με την έννοια ότι δεν δαπανούσε όσα θα έπρεπε για την άμυνά της. Η Ελλάδα-όπως είπε- αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, λόγω των ιδιαίτερων ανησυχιών μας για την ασφάλεια.
«Πάντα ξοδεύαμε παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ μας για την άμυνα. Αυτό το επιχείρημα διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο Trump το 2017, επομένως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.
ADVERTISEMENT
Η Ευρώπη δεν είναι σήμερα σε θέση να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ και τον κυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ εντός της Συμμαχίας, όσον αφορά στη συλλογική μας ασφάλεια. Επομένως, αναμφισβήτητα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να κρατήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Πιστεύω ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως όχι με τον ρυθμό που θα ήθελα, αλλά σίγουρα έχει σημειωθεί πρόοδος» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Ολόκληση η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιόφωνο του «Monocle», στην εκπομπή Foreign Desk του Andrew Mueller
Andrew Mueller: Καταρχάς, και μπορεί να μην υπάρχει σύντομη απάντηση σε αυτό, αλλά υπάρχει κάποιος τρόπος να περιγράψετε πώς ήταν οι τελευταίοι δύο μήνες στην προσπάθεια να είναι κάποιος Πρωθυπουργός ενός κράτους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήταν περίπλοκοι και γεμάτοι προκλήσεις. Αλλά σε κάθε κρίση, θα έλεγα, θέλω να βλέπω τις πιθανές ευκαιρίες. Σίγουρα, οι δύο τελευταίοι μήνες ήταν, κατά μία έννοια, μια απότομη αφύπνιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά για όσους από εμάς υποστηρίζουμε τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Χαίρομαι που βλέπω ότι τουλάχιστον έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος όσον αφορά στις αποφάσεις που έχουμε λάβει σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Andrew Mueller: Πού βλέπετε αυτές τις ευκαιρίες, όμως; Μήπως στην ιδέα μιας πιο ενωμένης, πιο συνεκτικής Ευρώπης;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι στρατηγικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε απαιτούν τολμηρές αποφάσεις. Όταν μιλάω για τολμηρές αποφάσεις, προφανώς αναφέρομαι και στη χρηματοδότηση, να βάλουμε χρήματα στο τραπέζι, ειδικά όταν πρόκειται για την άμυνα. Για παράδειγμα, έχω ταχθεί εδώ και αρκετό καιρό υπέρ της μεγαλύτερης δημοσιονομικής ευελιξίας σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αμυντικές δαπάνες.
Όταν έθεσα για πρώτη φορά το ζήτημα αυτό, οι συνάδελφοί μου δεν ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν σε αυτόν τον δρόμο. Χαίρομαι που βλέπω τώρα ότι σημειώνεται πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, πρόκειται για δάνεια ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν είναι η προτιμότερη λύση κατά την άποψή μου, αλλά τουλάχιστον είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για πρώτη φορά, βλέπω χώρες όπως η Φινλανδία να μιλούν ανοιχτά για διερεύνηση όλων των τρόπων χρηματοδότησης για έργα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Κατά μία έννοια, αυτό μου θυμίζει λίγο τους μήνες πριν συμφωνήσουμε για το σχέδιο NextGenerationEU, όταν πολλές χώρες ήταν αντίθετες με αυτή την ιδέα, για να συμφωνήσουν τελικά την τελευταία στιγμή.
Andrew Mueller: Πιστεύετε, όμως, ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει, ιδιαίτερα τους τελευταίους δύο μήνες, και ίσως ειδικά μετά την ομιλία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ JD Vance στο Μόναχο, το σημείο να θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες δεδομένες; Υπάρχει τώρα μια αίσθηση στις τάξεις των ευρωπαϊκών χωρών ότι ίσως αυτή η σχέση δεν θα επανέλθει; Ίσως ο Donald Trump να μην είναι μια μικρή «δυσλειτουργία»;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι είναι σχεδόν κλισέ να επισημάνουμε ότι για πολλά χρόνια η Ευρώπη θεωρούσε δεδομένες τις εγγυήσεις ασφαλείας που είχε, με την έννοια ότι δεν δαπανούσαμε όσα θα έπρεπε για την άμυνά μας. Η Ελλάδα αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα λόγω των ιδιαίτερων ανησυχιών μας για την ασφάλεια. Πάντα ξοδεύαμε παραπάνω από το 2% του ΑΕΠ μας για την άμυνα. Αυτό το επιχείρημα διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο Trump το 2017, επομένως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.
Η Ευρώπη δεν είναι σήμερα σε θέση να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ και τον κυρίαρχο ρόλο των ΗΠΑ εντός της Συμμαχίας, όσον αφορά στη συλλογική μας ασφάλεια. Επομένως, αναμφισβήτητα πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά για να κρατήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας. Πιστεύω ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Ίσως όχι με τον ρυθμό που θα ήθελα, αλλά σίγουρα έχει σημειωθεί πρόοδος.
Andrew Mueller: Όσον αφορά την ιδιαίτερη κατάσταση της Ελλάδας, όπως το θέτετε με λεπτότητα, πιστεύετε ότι η Ελλάδα μπορεί να διδάξει κάτι στη Δανία ή ίσως στον Καναδά σχετικά με το πώς να διαχειρίζεσαι δύσκολες σχέσεις με έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να πούμε ότι η ιστορία μας με την Τουρκία μετρά αιώνες. Είναι μια περίπλοκη σχέση. Πιστεύω όμως ότι, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να ικανοποιούνται δύο πράγματα: αφενός, η Ελλάδα πρέπει να διαθέτει πολύ αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύ όσον αφορά στην υπεράσπιση της κυριαρχίας μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επενδύουμε σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Ταυτόχρονα, πρέπει να διερευνηθούν οδοί προς την οικοδόμηση μιας πιο παραγωγικής σχέσης. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουμε το περίπλοκο υποκείμενο ζήτημα το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της διαφοράς μας με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ειλικρινά δεν έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο.
Επομένως, ακόμα και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε σημαντικά ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν διαρκώς συνθήκες έντασης, ούτε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για την ενίσχυση της σχέσης μας σε άλλα μέτωπα. Και, ασφαλώς, αυτό απαιτεί ειλικρινείς και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, τους οποίους νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό, ακόμα και όταν διαφωνούμε, να μπορούμε να συνομιλούμε ανοιχτά.
Andrew Mueller: Έχει γίνει, όμως, εκτενής συζήτηση μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σχετικά με το πώς θα διαχειριστούν τις αρκετά ξεκάθαρες απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της επικράτειας δύο άλλων μελών της Συμμαχίας;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ειλικρινά, δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε κοινή θέση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης. Αν το δούμε από την οπτική γωνία της Ελλάδας, για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που υπερβαίνει τον εκάστοτε Πρόεδρο. Είναι μια εταιρική σχέση που θέλω να καλλιεργήσω και να ενισχύσω.
Ταυτόχρονα, είμαι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και αφοσιωμένος Ευρωπαίος, οπότε πρέπει επίσης να διαχειριστούμε τη σχέση με τις ΗΠΑ εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Όταν μιλάμε, για παράδειγμα, για δασμούς και πιθανούς εμπορικούς πολέμους, υποστηρίζω την προσέγγιση που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μέχρι στιγμής είναι μετρημένη.
Χάρηκα όταν είδα ότι ο Πρόεδρος Trump αποφάσισε να κάνει πίσω από τα πιο επιθετικά δασμολογικά του μέτρα και να μας δώσει τρεις μήνες για να διαπραγματευτούμε, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία.
Andrew Mueller: Αλλά αυτό πρέπει να είναι ιδιαίτερα… Είμαι βέβαιος ότι είναι απογοητευτικό για κάθε ευρωπαϊκή χώρα που εμπλέκεται σε αυτό, αλλά για μια μεγάλη ναυτιλιακή χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία ελέγχει, νομίζω, το ένα πέμπτο της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σχεδόν το ένα τέταρτο.
Andrew Mueller: Σχεδόν το ένα τέταρτο, πράγματι. Αλλά δεν μπορείς να σχεδιάζεις μακροπρόθεσμα χωρίς να γνωρίζεις τι θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει, λοιπόν, η Ευρώπη, και πράγματι ο υπόλοιπος κόσμος, να σκεφτεί πώς θα αναμορφώσουμε μια διεθνή εμπορική τάξη που δεν θα έχει απαραίτητα τις ΗΠΑ στο επίκεντρο της;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να φανταστώ την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να χωρίζουν η μία από την άλλη όσον αφορά στο εμπόριο. Η Κίνα είναι μια πιο…
Andrew Mueller: Το λέτε με μεγάλη σιγουριά αυτό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πράγματι. Αλλά δεν θα ήμουν τόσο σίγουρος αν μιλούσα για την Κίνα. Στο τέλος της ημέρας, η Ευρώπη βασίζεται σε μια ανοιχτή διεθνή τάξη, μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες, η οποία έχει στο επίκεντρό της το ελεύθερο εμπόριο. Και, ασφαλώς, η Ελλάδα είναι μια μικρή ανοιχτή οικονομία. Ελέγχουμε, όπως είπατε, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου πραγματοποιείται διά θαλάσσης, μέσω πλοίων. Άρα, έχουμε επίσης ιδιαίτερο συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι τα αγαθά ρέουν από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο, επειδή ο ναυτιλιακός μας κλάδος παρέχει αυτή την υπηρεσία.
Πιστεύω κατά βάση ότι η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει τόσο σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού και αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα, που θα αποδειχθεί ότι είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν. Και πιστεύω ότι οι αγορές στέλνουν επίσης ένα πολύ σαφές μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι πολύ επιθετικές αποφάσεις και τα μέτρα θα προκαλέσουν οδυνηρές συνέπειες βραχυπρόθεσμα. Στο τέλος της ημέρας, οι αγορές είναι σημαντικές, σίγουρα για μία μικρή χώρα -κάτι ξέρουμε γι’ αυτό. Αλλά πιστεύω ότι είναι επίσης σημαντικές και για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, που είναι οι ΗΠΑ.
Andrew Mueller: Υπάρχει όμως ο πειρασμός, ή θα μπουν στον πειρασμό ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα συγκεκριμένα, ίσως λόγω της εξάρτησής της από το θαλάσσιο εμπόριο, να προσπαθήσει να σκεφτεί τον εαυτό της ως μια ενδεχόμενη εξαίρεση σε όσα σκέφτεται ο Donald Trump για την Ευρώπη; Γνωρίζω ότι κάθε χώρα στην Ευρώπη πιστεύει ότι έχει μια ειδική σχέση, αλλά πιθανώς να σκεφτείτε «ίσως εμείς είμαστε οι ξεχωριστοί», επειδή γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος Trump πάντα μιλάει με τα καλύτερα λόγια για την Ελλάδα και, όπως φαίνεται, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για εσάς, το έκανε μόλις τις τελευταίες ημέρες. Μπαίνετε στον πειρασμό να σκεφτείτε…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν είμαι αφελής. Δεν θα αποκλίνουμε από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη σχέση μας με τις ΗΠΑ. Θα το ξαναπώ, όταν μιλάμε για το εμπόριο, αυτή είναι κυρίως ευρωπαϊκή αρμοδιότητα, συνεπώς χρειάζεται να είμαστε ενωμένοι. Αλλά όταν συζητάμε για την ασφάλεια και την άμυνα, τότε πιστεύω ότι τα εθνικά συμφέροντα εξακολουθούν να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, όπως σας είπα, έχουμε υπογράψει μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία πρόκειται να ανανεωθεί το 2026, και σκοπός μου είναι να την ανανεώσω.
Θεωρώ ότι είναι μια δύσκολη πρόκληση να διατηρήσουμε την ισορροπία σε αυτές τις σχέσεις και προσπαθούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανάλογα με το θέμα το οποίο εξετάζουμε.
Andrew Mueller: Θέλω να ρωτήσω για ορισμένα ζητήματα στο εσωτερικό, επειδή συζητάμε εδώ, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο επηρεάστηκε από το γεγονός ότι κατά τη διάρκειά του πραγματοποιήθηκε μια γενική απεργία, η οποία σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την τρομερή σιδηροδρομική καταστροφή πριν από δύο χρόνια.
Σας εκπλήσσει το γεγονός ότι ένα ξεκάθαρα όχι μικρό ποσοστό Ελλήνων το θεωρεί ως σύμβολο για τα πάντα; Αυτό συμβαίνει συχνά με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός στη ζωή μιας χώρας -το βλέπουμε να συμβαίνει στη Σερβία αυτή τη στιγμή- οι πολίτες φαίνεται να πιστεύουν ότι ένα απαίσιο γεγονός αντιπροσωπεύει κάτι ευρύτερο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ουσιαστικές ομοιότητες μεταξύ του τι συμβαίνει στη Σερβία και του τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Σίγουρα αυτό το δυστύχημα ήταν ένα μεγάλο συλλογικό τραύμα. Ήμουν απόλυτα ξεκάθαρος ότι η Δικαιοσύνη θα πρέπει να αφεθεί ανεμπόδιστη να το διερευνήσει ενδελεχώς και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα υποστούν τις συνέπειες. Η δική μας ευθύνη είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, ποτέ, και ότι παρέχουμε ασφαλή και αξιόπιστα τρένα στους Έλληνες πολίτες. Για αυτό εργαζόμαστε.
Δυστυχώς, όταν η κατάσταση γίνεται πολύ συναισθηματική και «θερμή», πολλές θεωρίες τείνουν να κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο. Δυστυχώς, δεν νομίζω ότι γνωρίζουμε ακόμα όλη την αλήθεια, αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η αντιπολίτευση εκμεταλλεύτηκε αυτή την τραγωδία για να πλήξει την κυβέρνηση. Στο τέλος της ημέρας, αυτό δεν υπηρετεί την απόδοση δικαιοσύνης, ούτε βοηθάει την προσπάθεια, ειδικά των συγγενών εκείνων που έχασαν τη ζωή τους σε αυτή την τραγωδία, οι οποίοι, τελικά, θέλουν την αλήθεια, θέλουν δικαιοσύνη και θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί, ποτέ.
Andrew Mueller: Κλείνοντας, γνωρίζω ότι πρόσφατα δηλώσατε ότι σκοπεύετε να διεκδικήσετε την επανεκλογή σας το 2027 και ότι ελπίζετε να συνεχίσετε ως Πρωθυπουργός. Ποιες εκκρεμότητες θεωρείτε ότι έχετε ακόμη; Αν αναλογιστείτε τι προσδοκούσατε ότι θα μπορούσατε να κάνετε για την Ελλάδα όταν αναλάβατε τον θώκο, σε σχέση την απόσταση που έχετε διανύσει μέχρι τώρα σε αυτό το εγχείρημα, τι απομένει να κάνετε ακόμα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τόσο πολλά. Κοιτάξτε, πρόκειται για μια χώρα που βρίσκεται στη διαδικασία ενός βαθύτατου μετασχηματισμού. Πιστεύω ότι έχουμε λάβει πολλά εύσημα για την οικονομική μας διαχείριση. Δεν είμαστε πλέον το «άρρωστο παιδί» της Ευρώπης. Η οικονομία μας έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Κοιτάζοντας, για παράδειγμα, τις μεταρρυθμίσεις που σήμερα ανακοινώνει η γερμανική κυβέρνηση, διαπιστώνω ότι πολλές από αυτές τις μεταρρυθμίσεις εμείς τις έχουμε ήδη εφαρμόσει στην Ελλάδα.
Andrew Mueller: Θα πρέπει να απολαμβάνετε ιδιαίτερα αυτή την ειρωνεία.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το εκλαμβάνω ως ειρωνεία. Είχα, πιστεύω, μια πολύ ανοιχτή συζήτηση με τον επερχόμενο Καγκελάριο, τον Friedrich Merz, ο οποίος ήταν πάρα πολύ τολμηρός όσον αφορά τις ανακοινώσεις του.
Αλλά γνωρίζουμε ότι υπάρχει ακόμη χαμένο έδαφος που πρέπει να καλύψουμε για να συγκλίνουμε με την Ευρώπη. Αυτή παραμένει η κύρια προτεραιότητά μας και απαιτεί ακόμη σημαντικές διαρθρωτικές και σε βάθος μεταρρυθμίσεις.
Πάρτε για παράδειγμα τη φοροδιαφυγή. Όλοι πίστευαν ότι αυτή ήταν ενδημική στην Ελλάδα. Κάθε κυβέρνηση στο παρελθόν είχε δεσμευτεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Καμία δεν το πέτυχε. Εμείς το καταφέραμε και αυτό μας δίνει μεγάλη δημοσιονομική δύναμη πυρός. Όταν μιλάω για την επιστροφή στους πολίτες του συλλογικού πλούτου που δημιουργούμε, αυτό ακριβώς εννοώ. Χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας. Μειώσαμε την ανεργία από το 17% στο 8%. Θέλουμε να τη μειώσουμε πολύ γρήγορα στον μέσο όρο της ΕΕ.
Επιθυμώ υψηλότερους μισθούς και χαμηλότερους φόρους. Για να το πετύχεις αυτό, χρειάζεσαι μια υγιή και ισχυρή δημοσιονομική θέση. Η Ελλάδα σταθερά παράγει σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα. Το κόστος δανεισμού μας έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία πρέπει να χτίσουμε όλες τις πολιτικές μας. Να είστε βέβαιοι ότι υπάρχει πολλή δουλειά να κάνουμε μέχρι το 2027 και θα έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε και μετά το 2027, εφόσον ο ελληνικός λαός αποφασίσει να μας εμπιστευτεί και πάλι