Συζήτηση με τον Ρόμπερτ Κάπλαν είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών
Ο Πρωθυπουργός υπό τη σκιά των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και των δασμών του Τραμπ, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, συζήτησε μαζί με τον Αμερικανό συγγραφέα και επικεφαλής Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στις ΗΠΑ.
Έχουμε στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ- Πιστεύω ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης
Σε ερώτηση για το αν είμαστε κοντά στο τέλος της παγκοσμιοποίησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Ήταν συμφέρον των ΗΠΑ να δημιουργήσουν τον κόσμο όπως είναι και είναι δύσκολο να αλλάξει από τη μια ημέρα στην άλλη.
Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει παγκόσμιο πλούτο αλλά αυτός δεν έχει διαμοιραστεί δίκαια. Έχει δημιουργήσει μια ολιγαρχία εταιρειών και έχει βοηθήσει τον αναπτυσσόμενο κόσμο και έχει βγάλει εκατομμύρια. Κοιτώντας προς το μέλλον η κατάσταση είναι απρόβλεπτη. Εγώ πιστεύω στο ελεύθερο εμπόριο. Έχουμε κάθε λόγο να προστατεύουμε την διεθνή τάξη αλλά μιλώντας για τον πόλεμο δασμών πιστεύω ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης».
«Είναι μια περίοδος προκλήσεων. Η νεότερη κόρη μου θα αποφοιτήσει τον Μάιο και εγώ αποφοίτησα το 1990 που ήταν επίσης χρονιάς μεγάλων αλλαγών αλλά σήμερα υπάρχει μια έντονη αίσθηση απαισιοδοξίας σήμερα. Όταν αποφοίτησα εγώ θεωρούσαμε ότι όλα είναι στο χέρι μας.
Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα και υπερήφανο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το μαύρο πρόβατο όπως κάποτε. Έχει μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ και μια χώρα στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων στο σταυροδρόμι επανακατάταξης σε επίπεδο πολιτικών και ενέργειας. Θα διασφαλίσουμε πρώτα απ’ όλα την ασφάλεια της χώρας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας. Αυτό συμβάλλει στην προσέλκυση επενδυτών. Αν δει κανείς το κόστος δανεισμού θα δει ότι είναι χαμηλότερο από αυτό των ΗΠΑ ή της Ιταλίας. Έχουμε προσπαθήσει να λύσουμε χρόνια ζητήματα που αφορούν τη χρήση γης και άλλα ζητήματα. Αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, χρειαζόμαστε φθηνή ενέργεια και αυτό αφορά και τις ελληνικές εταιρείες» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα φαντάσματα του λαϊκισμού είναι ακόμα ανάμεσά μας
Αναφέρθηκε στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την κρίση και καταφέρθηκε ενάντια στον λαϊκισμό.
«Η δημοκρατία μας μετά την πτώση της χούντας έχει ήδη διανύσει 51 χρόνια και είναι η καλύτερη που είχαμε ποτέ. Αλλά είχαμε κρίσεις επί 5 δεκαετίες και πρέπει να εστιάσει κανείς στην οικονομική κρίση και χάσαμε 25% του ΑΕΠ αλλά δεν έχουμε ανακάμψει και δεν έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος.
Πειραματιστήκαμε με τον λαϊκισμό και ο κόσμος συνειδητοποίησε την κενότητα των υποσχέσεων των λαϊκιστών. Τα φαντάσματα του λαϊκισμού είναι ακόμα ανάμεσά μας και 10 χρόνια μετά τις χειρότερες στιγμές της κρίσης όταν έκλεισαν οι τράπεζες κάποιες στιγμές θεωρώ ότι ξεχνάμε λίγο εύκολα όσο κοντά φτάσαμε στον όλεθρο. Αν δει κανείς την Ελλάδα σήμερα θα δεί ότι κυριαρχεί ένα ισχυρό κεντροδεξιό κόμμα αλλά η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και δεν υπάρχει ισορροπία»
Μητσοτάκης: Ικανοποιημένος με την απόφαση Τραμπ για “πάγωμα” των δασμών
«Η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, μία χώρα που έχει στρατηγικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, τις οποίες και θέλει να εμβαθύνει, και μία χώρα που μπορεί να συνδιαμορφώσει πλέον ευρωπαϊκές πολιτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον Robert D. Kaplan στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σημείωσε δε ότι πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης του είναι η εμπέδωση της ασφάλειας της Ελλάδος που είναι προϋπόθεση της ευημερίας.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση γύρω από τις πρωτοβουλίες της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή δασμών και στα ευρωπαϊκά προϊόντα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου», εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει για 90 ημέρες τους επιπρόσθετους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα και συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για μία διαπραγμάτευση ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ ώστε να προκύψει μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία».
«Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα τους θα έχει μόνο χαμένους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού» σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, υπογράμμισε την αλλαγή της Ευρώπης στην μεταναστευτική πολιτική. «Εμείς πρέπει να είμαστε οι προστάτες των συνόρων, για το ποιος θα μπει στη χώρα μας», είπε.
«Πρέπει να διαχειριστούμε τη μετανάστευση και με διμερείς συμφωνίες. Τα σύνορα είναι σημαντικά, δεν μπορεί να είναι μια γραμμή στο χάρτη», πρόσθεσε.
«Η Ελλάδα πρέπει να έχει αποτρεπτική δύναμη για την Τουρκία για αυτό και αναπτύσουμε τα εξοπλιστικά μας προγράμματα».
Μητσοτάκης για Τουρκία: Έχουμε μια μόνο διαφορά, την ΑΟΖ – Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά
Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά, επιλύοντας τη μία και μόνη διαφορά που υπάρχει ανάμεσά τους, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός.
«Είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να ζούμε μαζί με την Τουρκία και πρέπει να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά, αλλά και να μπορέσουμε να επιλύσουμε τη μία και μόνη διαφορά που έχουμε, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Η συγκεκριμένη διαφορά δεν έχει επιλυθεί εδώ και 50 χρόνια, δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητούμε με την Τουρκία και να συνεργαζόμαστε σε τομείς, που προωθούν τις σχέσεις των δύο λαών. Σας φέρνω ως παράδειγμα το ζήτημα της θεώρηση βίζας για τους Τούρκους πολίτες για 7ήμερη παραμονή τους σε 12 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που έχει αποδώσει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο από οικονομική άποψη. Όμως, την ίδια ώρα δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι πρέπει πάντοτε να έχουμε αξιόπιστη αποτρεπτική δυνατότητα έναντι της Τουρκίας, για αυτό και συνεχώς ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, την ώρα που προωθούμε τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Έχω συναντήσει πολλές φορές τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, είναι σημαντικό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας – σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτοπροσδιορίζομαι ως αισιόδοξος ρεαλιστής» προσέθεσε και επισήμανε:
«Ωστόσο, η εξωτερική μας πολιτική δεν εξαντλείται στις σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα αναπτύσσει στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου, διερευνούμε με τη βοήθεια αμερικανικών κολοσσών, όπως η Exxon και η Chevron την πιθανότητα κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης και θέλουμε να είμαστε έντιμοι συνομιλητές με όλους τους παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι προς το συμφέρον μας να εργαζόμαστε για μία ασφαλή και ευημερούσα Ανατολική Μεσόγειο».
Δείτε τη συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρόμπερτ Κάπλαν: