Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη Σύνοδο του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη μάχη της καθημερινότητας
Ήδη χθες έσπευσε να βάλει μια νέα διάσταση στην απαγόρευση των κινητών από τα σχολεία, ανακοινώνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο ότι το επόμενο διάστημα θα μπορούν να τοποθετηθούν ειδικά lockers σε σχολεία, ο σύλλογος γονέων των οποίων το επιθυμεί, προκειμένου να αφήνουν εκεί τα παιδιά τα κινητά τους πριν το μάθημα. Ήδη, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης επεξεργάζεται τις τεχνικές παραμέτρους της εξαγγελίας του κ. Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση, στην κυβέρνηση βλέπουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα. Ένα από αυτά είναι οι αντιδράσεις των ενστόλων, μετά τις ανακοινώσεις για μια συμβολική αύξηση στα «νυχτερινά» τους.
Η ΠΟΑΣΥ, ομοσπονδία των αστυνομικών, έδωσε ραντεβού το πρωί της Δευτέρας και άνοιξε πανό μπροστά στα γραφεία της ΝΔ επί της οδού Πειραιώς. Τότε, υπήρξε επαφή τους με τη γραμματέα της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα και δόθηκε ραντεβού για συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτή η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι, με ενδεχόμενο οι συμμετέχοντες από μεριάς ενστόλων να είναι από περισσότερους κλάδους, πέραν των αστυνομικών.
Από μεριάς του Μεγάρου Μαξίμου, παρόντες θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, ενώ έχει κληθεί να συμμετάσχει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.
Από μεριάς κυβέρνησης, βεβαίως, είναι σαφές ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου όμως δεν θέλει να δώσει σήμα αδιαλλαξίας, ενώ κυβερνητικά στελέχη έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι ένστολοι θα τύχουν και νέας ενίσχυσης την επόμενη χρονιά, εντός πλαισίου δημοσιονομικών αντοχών.
«Άμυνα» για το επιτελικό κράτος
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως αναμένεται να κάνει μια παρέμβαση με ενδιαφέρον ως προς τη λειτουργία του επιτελικού κράτους που έχει συζητηθεί πολύ ως προς την αποτελεσματικότητά του, με τη θεσμοθέτηση μιας ισχυρής δομής, της Προεδρίας της κυβέρνησης. Από το πρωί σήμερα θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής μια εκδήλωση για την παρουσίαση της τεχνικής βοήθειας που παρασχέθηκε μέσω της DG Reform της Ε.Ε. για την εκπαίδευση επιτελικών στελεχών της διοίκησης και δημοσίων υπαλλήλων σε πρακτικές καλής και αποτελεσματικής νομοθέτησης.
Η εκδήλωση θα έχει και πρακτικά χαρακτηριστικά, καθώς στόχος είναι η επέκταση αυτών των καλών πρακτικών στο σύνολο της διοίκησης και η διάχυσή τους συνολικά στον τρόπο νομοθετικής εργασίας των υπουργείων. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, που θα κλείσει την εκδήλωση, αμέσως μετά τον Γιώργο Γεραπετρίτη που θεωρείται ο «πατέρας» του επιτελικού κράτους, αναμένεται να επιχειρηματολογήσει και τεχνικά και πολιτικά.
Το πολιτικό επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι το μοντέλο του επιτελικού κράτους δεν αλλάζει, διότι η ισχυρή δομή της Προεδρίας της κυβέρνησης είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την υπέρβαση της πολυνομίας ή και της κακονομίας στη χώρα. Επίσης, η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι από τη λειτουργία του επιτελικού κράτους έχουν παραχθεί απτά αποτελέσματα.
Πλην του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεραπετρίτη, τον λόγο θα πάρουν αρκετά στελέχη που χρημάτισαν ή διατελούν σε καίριες θέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, όπως ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, αλλά και πρώην κυβερνητικά στελέχη όπως ο τέως αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος ή τέως υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος.
Ψυχραιμία για τους «11»
Στην κυβέρνηση τηρούν στάση ψυχραιμίας για την ερώτηση των 11 βουλευτών του κόμματος αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια και τη στάση των servicers, επί της οποίας θα απαντήσει το επόμενο διάστημα ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Η άποψη του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι οι ερωτήσεις αυτές είναι εύλογες, από τη στιγμή που απηχούν προβληματισμούς και της κοινωνίας. «Όι βουλευτές εκπροσωπούν τους πολίτες που τους ψηφίζουν και το συνολικό κοινό της περιοχής τους και θέλουν πάντοτε το καλύτερο για τους συμπολίτες τους. Αυτό δεν μπορούμε να το ποινικοποιήσουμε», είπε χθες στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι από το 2019 τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί από το 40% στο 7,5%, ενώ με τις τελευταίες παρεμβάσεις της κυβέρνησης έχουν ρυθμιστεί 7,5 δισ. οφειλών. Γ.Ε.