Σε τροχοπέδη εξελίσσεται για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η απογραφή στη γείτονα χώρα, καθώς η «Ομόνοια» κατηγορεί το κράτος του Έντι Ράμα για «τεχνητή συρρίκνωση» του μεγέθους της ελληνικής μειονότητας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Αυστριακή ομόλογό του, αναφερόμενος στα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους πορεία, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του υπουργείου σε σχέση με την ακεραιότητα της απογραφής στην Αλβανία.
«Τα πρώτα αποτελέσματα αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαδικασία της απογραφής, που θέτουν εν αμφιβόλω και τα ίδια τα αποτελέσματα. Τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας έχουν ήδη καταθέσει και αναφερθεί σε αυτά» τόνισε ο Έλληνας υπουργός.
«Οι σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως αποδεικνύουν ότι η σταθερότητα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι εξαιρετικά εύθραυστη και ευμετάβλητη. Και μας φέρνει μπροστά στη μεγάλη ευθύνη να πράξουμε το ορθό, αυτό το οποίο οφείλουμε στην Ιστορία, αυτό το οποίο οφείλουμε στις επόμενες γενιές» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας, ο πληθυσμός της χώρας ανέρχεται στα 2,4 εκατ. άτομα, μειωμένος κατά 410.000 σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα το 2011.
Τα Σκόπια αντέδρασαν στο «Βορειομακεδόνες» στην απογραφή της Αλβανίας -Ζήτησαν και γράφτηκαν ως «Μακεδόνες»
Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία για απογραφή: Τεχνητή συρρίκνωση του πληθυσμιακού δυναμικού της ΕΕΜ
Η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ σημείωσε σε ανακοίνωση: «Αβάσιμα, μη πραγματικά, απαράδεκτα και κατά συνέπεια απορριπτέα τα αποτελέσματα της Διαδικασίας Απογραφής σε ό,τι αφορά τη δημογραφία της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας», και προσθέτει:
«Διαχρονικό αίτημα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, όπως διατυπώνεται απ’ την ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, με την πτώση του κομουνιστικού καθεστώτος, παραμένει η διενέργεια μιας αξιόπιστης διαδικασίας, με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού και σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα, για την αποτύπωση της δημογραφίας και γεωγραφίας των μελών της. Τούτο καθώς στην πεντηκονταετή περίοδο του ανελεύθερου καθεστώτος και πριν αυτής έχουν ασκηθεί πολιτικές ”τεχνητής” συρρίκνωσης του πληθυσμιακού δυναμικού της ΕΕΜ – των άλλων μειονοτήτων μη εξαιρουμένων – με ιδιαίτερη ένταση σε συγκεκριμένες περιοχές και κοινωνικές ομάδες (συνιστώσες του γηγενούς Ελληνισμού) καθώς επίσης και αυθαιρεσίες στα ληξιαρχικά βιβλία με στόχο την παγίωση των περιορισμένων «μειονοτικών ζωνών» σύμφωνα με σχεδιασμούς του καθεστώτος.
Εξ άλλου το αίτημα αυτό συμμερίζονται και επιτακτικά προβάλουν διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις, που αφενός συνδράμουν την πολιτεία της Αλβανίας στον εκσυγχρονισμό της και ταύτιση με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και ισχύοντα, και αφετέρου επιδιώκουν την εφαρμογή των καλύτερων πρακτικών στην προστασία και προαγωγή των μειονοτήτων με βάση την αρχή της ισοπολιτείας και ισονομίας.Στην σχετική διαδικασία Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών το 2001 η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ δεδομένου ότι δεν υιοθετήθηκε στο σχετικό ερωτηματολόγιο η περίληψη ερωτημάτων για τη συλλογή στοιχείων που αφορούν στην εθνική ταυτότητα, μητρική γλώσσα και θρήσκευμα των πολιτών, κάλεσε τα μέλη της ΕΕΜ να απέχουν της διαδικασίας.
Τούτο ακολούθησαν και άλλες μειονότητες – εθνικές, γλωσσικές ή πολιτισμικές στη χώρα – και σκοπό είχε την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και ειδικά του διεθνούς παράγοντα ως προς την αντιμετώπιση της ανάγκης και αιτήματος αυτού.
Στην τακτική, μετά την παρέλευση δεκαετίας, επανάληψη της διαδικασίας Γενικής Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών CENSUS 2011, ενώ τυπικά και προς εκπλήρωση όρου απ’ το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ΕΕ για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος, ανακοινώθηκε η πρόθεση για τη συλλογή στοιχείων που αφορούν στα προαναφερόμενα δεδομένα, στην πράξη τόσο δια του ερωτηματολογίου όσο και της γενικότερης μεθοδολογίας απορρίπτονταν η αρχή του αυτοπροσδιορισμού. Προβλέπονταν μάλιστα πρόστιμο ποινικοποίησης στην περίπτωση που διαπιστώνονταν ότι η δήλωση του πολίτη δεν συμπίπτει με τα χαλκευμένα ληξιαρχικά στοιχεία.
Μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις του εθνικιστικού φάσματος επιδόθηκαν σε απαράδεκτη καμπάνια ακραίας εθνικιστικής και ρατσιστικής αντιμετώπισης του ζητήματος δημιουργώντας ασφυκτική ατμόσφαιρα.
Οι λόγοι αυτοί οδήγησαν στην επανάληψη έκκλησης από πλευράς της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ ώστε τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να απέχουν της διαδικασίας. Ακολούθησαν την ίδια γραμμή και οργανώσεις που εκπροσωπούν άλλες μειονότητες. Θρησκευτικές κοινότητες, της Ορθοδόξου Εκκλησίας προεξάρχουσας, στη συνέχεια απορρίπτουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή, θεωρώντας τα απαράδεκτα και συλλεγμένα υπό διαβλητές συνθήκες.
Η Επιτροπή Επίβλεψης της Εφαρμογής της Σύμβασης Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων στην πορεία υιοθετεί πλήρως τις αιτιάσεις και ενστάσεις τούτες. Απαιτεί και αξιώνει απ’ την Αλβανική πολιτεία την άμεση διόρθωση της κατάστασης με προσήλωση στην αρχή του ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού. Έως τότε καλεί την Κυβέρνηση να μην λάβει υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικών για τις μειονότητες των στοιχείων αυτών».