Σφάζονται για τις λίστες στην Πλεύση Ελευθερίας αλλά και τη Νίκη με πρώτους σε σταυρούς να εξαφανίζονται και να αντικαθίστανται από άλλους.
Οι εκκαθαρίσεις, ειδικά των πρώτων σε ψήφους τύπου προκάλεσαν τις οργισμένες αντιδράσεις των υποψηφίων που καρατομήθηκαν.
Τι συμβαίνει στην Πλεύση Ελευθερίας
Πολύ θορυβώδεις είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό της Πλεύσης Ελευθερίας. Ήδη 4 υποψήφιες ανακοίνωσαν μέσω social media την αποχώρησή τους από το κόμμα καταγγέλλοντας τον υποβιβασμό τους από την πρώτη θέση της λίστας που θεωρούσαν ότι δικαιωματικά τους ανήκει μιας και συγκέντρωσαν τους περισσότερους «σταυρούς» στην αναμέτρηση του Μαΐου. Από την άλλη πλευρά η Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστηρίζει ότι οι πάντες είχαν ενημερωθεί από τα τέλη Μαϊου για τις αλλαγές που θα επέρχονταν στα ψηφοδέλτια.
Παράλληλά σημειώνει πως «ο αρχηγός είναι ο προπονητής της ομάδας, μπορεί κάποιους να τους αφήσει στον πάγκο, αλίμονο αν αυτοί επαναστατούσαν», ενώ προειδοποιεί: «Σε ό,τι αφορά όμως την Πλεύση Ελευθερίας και τους ανθρώπους που συκοφαντούνται και σπιλώνονται με ψέματα, ύβρεις, συκοφαντίες, χυδαιότητες και υπονοούμενα, θα φροντίσω να υπάρξουν νομικές ενέργειες και νομικές συνέπειες, όπως και για τις απειλές και τους εκβιασμούς»
Η η πρώτη σε ψήφους στη Β’ Θεσσαλονίκης, Νικολέττα Μπουραζάνη με ανάρτησή της σημειώνει πως «Αποσύρω την στήριξη μου στην Πλεύση Ελευθερίας και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου» για να προσθέσει πως ««Είχα την εντύπωση ότι υποστήριζα μια γυναίκα με αξίες και ηθική, η οποία όμως πράττει ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο, όπως φαίνεται. Παραβλέποντας εντελώς την στραυροδοσία των εκλογών της 21ης Μαϊου, εξέδωσε τις λίστες για τις επόμενες εκλογές, στην ουσία, «διορίζοντας ημέτερους». Αυτές οι πράξεις δεν συνάδουν με αυτά που προασπίζεται η διακήρυξη της Πλεύσης Ελευθερίας, περί δημοκρατίας, αξιοκρατίας, ήθους και δικαιοσύνης».
Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις των Μαργαρίτας Καζάκου, Όλγας Δάλλα και Χρύσας Διαμαντοπούλου με αντίστοιχες καταγγελίες και ισχυρισμούς για «φυτευτούς υποψηφίους».
Να σημειωθεί ότι η κυρία Δάλλα κατετάγη πρώτη στο Νότιο τομέα αλλά αντικαταστάθηκε από τον γνωστό ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα ο οποίος είχε τερματίσει 3ος στην Α Αθήνας. Η κυρία Διαμαντοπούλου τερμάτισε πρώτη στον Βόρειο τομέα Αθήνας αλλά την θέση της πήρε ο Σπήλιος Ζαχαρόπουλος που ήταν τελευταίος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Επίσης, στην Α’ Αθήνας, 2ος στη λίστα κάτω από την επικεφαλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τοποθετήθηκε ο σύντροφός της Διαμαντής Καραναστάσης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές δεν ήταν υποψήφιος.
Τι συμβαίνει στη ΝΙΚΗ
Η απόφαση του Δημήτρη Νατσιού και του «Βουλευτηρίου» – του κορυφαίου όπως φαίνεται εσωκομματικού οργάνου της «ΝΙΚΗΣ» τα μέλη του οποίου κρατούν μυστική την ταυτότητά τους – να πετάξουν εκτός λίστας τους υποψηφίους που αναδείχθηκαν πρώτοι σε «σταυρούς» σε τουλάχιστον 8 περιφέρειες και να τους αντικαταστήσουν με δικούς τους, προκαλεί ισχυρές αντιδράσεις και απογοήτευση στους φίλους του κόμματος.
Ο λόγος για περιφέρειες που το κόμμα θεωρεί ότι θα πάρει σίγουρα βουλευτικές έδρες εάν ξεπεράσει το 3%. Για παράδειγμα στην Λάρισα «εξαφάνισαν» με συνοπτικές διαδικασίες τη θεολόγο Βασιλική Ζιάκα. Η υποψήφια του κόμματος στις εκλογές του Μαϊου συγκέντρωσε 3.491 «σταυρούς», αναδείχθηκε πρώτη και βοήθησε τη «ΝΙΚΗ» να αποσπάσει ποσοστό 3,31% στην περιοχή. Τώρα στη θέση της μπήκε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Ρούντας ο οποίος στις εκλογές του Μαϊου βγήκε πρώτος σε σταυρούς στην Κόρινθο. Να σημειωθεί πως οι πιθανότητες να πάρει έδρα το κόμμα στην 8εδρική Λάρισα είναι περισσότερες από αυτές που υπολογίζονται για την 5εδρική Κόρινθο.
Πλήγμα για τη Νίκη η αποκάλυψη της κ. Ζιάκα πως το «Βουλευτήριον» προσπάθησε να εξαργυρώσει την αντίδρασή της αντιπροτείνοντας να διοριστεί επιστημονική συνεργάτης στο κόμμα εάν βέβαια καταφέρει να μπει στη Βουλή. Την ίδια στιγμή και οι εξηγήσεις του κόμματος για το μαγείρεμα των ψηφοδελτίων επιβεβαιώνει όσους μιλούν για αντιδημοκρατικές πρακτικές και παραβίαση της λαϊκής ετυμηγορίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της ΝΙΚΗΣ δεν μπορεί να καθορίζεται από την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία και την βούληση των πολιτών αλλά πρέπει να ορίζεται από μια κομματική οργάνωση που θα κρίνει «πρωτίστως, το ομαδικό και θυσιαστικό πνεύμα της ΝΙΚΗΣ, δεύτερον χαρακτηριστικά όπως γνωστικό υπόβαθρο, εμπειρία και εξειδίκευση και τέλος ασφαλώς, η σειρά σταυροδοσίας των τελευταίων εκλογών».
Οι υπόλοιπες ανατροπές αφορούν το ψηφοδέλτιο επικρατείας όπου ο πρώτος κατά την αναμέτρηση του Μαϊου υπερπολύτεκνος Γιώργος Μπαϊραμίδης προσγειώθηκε στην τελευταία τιμητική και την θέση του πήρε ο συνταξιούχος αρεοπαγίτης Γιώργος Αποστολάκης. Στην Ανατολική Αττική πρώτος στην λίστα τοποθετήθηκε ο κ. Τάσος Οικονομόπουλος ο οποίος τον Μάιο τερμάτισε 2ος σε σταυρούς στο Νότιο τομέα. Η πρώτη σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική Αρετή Αθανασίου υποβιβάστηκε στην 3η θέση της λίστας. Στην Δυτική Αττική η πρώτη σε σταυρούς Ευανθία Αμπαδόγιαννη υποβιβάστηκε στην 4η θέση της λίστας ενώ πρώτος τοποθετήθηκε ο κ. Γιώργος Παλαιτσάκης ο οποίος τον περασμένο Μάιο βγήκε δεύτερος σε σταυρούς.
Στην Ροδόπη, όπου βέβαια το κόμμα δεν είχε καλή επίδοση, ο πρώτος σε σταυρούς Ανδρέας Μαρίνος βγήκε εκτός λίστας και την θέση του κατέλαβε ο Αθανάσιος Ιωακειμίδης.
Ωστόσο στην πενταεδρική περιφέρεια Σερρών που το κόμμα πήρε 4,1% ο πρώτος σε σταυρούς Ιωάννης Βαρώσης τοποθετήθηκε δεύτερος στην λίστα και πρώτος μπήκε ο. Ζώης Ζαρταλούδης ο οποίος τον Μάιο είχε βγει πρώτος σε σταυρούς στην Χαλκιδική η οποία όμως είναι 3δρική και πιθανότατα το κόμμα δεν θα πάρει έδρα.
Στη Χαλκιδική πρώτος στην λίστα τοποθετήθηκε ο Πέτρος Παπαγεωργίου που ήταν 5ος σε σταυρούς στην Β Θεσσαλονίκης.
Στην Φθιώτιδα την πρώτη θέση στην λίστα πήρε ο τελευταίος σε σταυρούς Βασίλης Φάκος ενώ ο πρώτος σε σταυρούς τοποθετήθηκε τελευταίος στην λίστα της Κορίνθου.