Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στις 19.45 το απόγευμα του Σαββάτου (20/07/2024) στο προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ξενάγησε στην έκθεση « Νήματα», που συμβολίζει την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλωσόρισε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερη χαρά του που για πρώτη φορά ένας πρωθυπουργός της Ελλάδος έρχεται ανήμερα της επετείου της εισβολής για να αποτίσει φόρο τιμής στα θύματα της στους ήρωες της κυπριακής τραγωδίας.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε χαρακτηριστικά πως «είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και πως «νοιώθωέντονα την υποχρέωση να πράξω ότι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτή επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση για να επανενώσουμε τον τόπο μας».
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει «να κάνουμε την ακινησία μια νέα πραγματικότητα» και πως «είμαι εδώ για να δηλώσω κατηγορηματικά και απερίφραστα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στην Κύπρο. Έχουμε μία υποχρέωση στον ελληνισμό να κάνουμε ακόμα μία μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί επιτέλους αυτό το ζήτημα.Έχει αξία να γίνει μία αντίστιξη μεταξύ της στενότητας αυτής της τελετής που θα λάβει χώρα σε λίγο, και αυτών που έγιναν στο βόρειο τμήμα του νησιού σήμερα το πρωί».
«Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία»
«Φίλε Κυριάκο θέλω να σε ευχαριστήσω για αυτή την ιστορική, γιατί πρόκειται για ιστορική επίσκεψη, την πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού στις επετειακές εκδηλώσεις για καταδίκη του τουρκικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
Η παρουσία σου εδώ δεν είναι μόνο συμβολικής σημασία αλλά είναι περισσότερο ουσιαστικής και μπορώ να μιλήσω από την εμπειρία μου αυτούς τους μήνες που είμαι στην προεδρία της κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώ ότι αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και της προσωπικής μας σχέσεις, μίας σχέσης που ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό υπάρχει αυτή η ειλικρίνεια, όλο σεβασμός.
Η συζήτηση όλων των θεμάτων όπως αρμόζει σε δύο αδελφικά κράτη όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Η σημερινή μέρα είναι μνήμης και τιμής αλλά και περισυλλογής, 50 χρόνια είναι πολλά, είναι πάρα πολλά και ο πρώτος πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας που γεννήθηκα λίγο πριν την εισβολή, μεγάλωσε σε μία πατρίδα υπό κατοχή, νιώθω έντονα την υποχρέωση να πράξω ότι είναι δυνατόν, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, έτσι ώστε να τερματιστεί αυτή επικίνδυνη και απαράδεκτη κατάσταση για να επανενώσουμε τον τόπο μας.
Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε στην πολυπόθητη απελευθέρωση, την επανένωση της πατρίδας μας, όπως βλέπουμε στην ευρωπαϊκή ένωση η οποία έχει τις λύσεις και τις απαντήσεις ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Θέλω να σε καλωσορίσω στην Κύπρο, να σε ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σου, η επόμενη μήνες είναι κρίσιμη, δύσκολη τους επόμενους μήνες θα λάβουμε ενδεχομένως κρίσιμες και τολμηρές αποφάσεις. Είμαστε έτοιμοι να γράψουμε ιστορία και να επανενώσουμε τον τόπο μας, να επανενώσουμε την Κύπρο πάντα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Η κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος μέλος ευρωπαϊκής ένωσης που θα συνεχίσουν Να είναι και μετά την λύση του κυπριακού».
Μητσοτάκης: Να μην κάνουμε την ακινησία νέα πραγματικότητα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην τραγωδία της Κύπρου και τόνισε τις προσπάθειες για να επανενωθεί το νησί και ζήτησε να μην ξεχαστεί ποτέ αυτό που συνέβη: Αγαπητέ μου Νίκο με αισθήματα βαθιάς συγκινήσεις βρίσκομαι εδώ σήμερα στην Κύπρο, εκπροσωπώντας τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απανταχού της γης, σε μία ημέρα με πολύ βαρύ συμβολισμό, για να στείλουμε κι εμείς το μήνυμα μαζί σας, ότι δεν ξεχνούμε αυτό το οποίο έγινε πριν από 50 χρόνια.
Εσύ μόλις είχες γεννηθεί εγώ είμαι λίγο μεγαλύτερος αλλά μία από τις πρώτες αναμνήσεις έξι χρονών παιδί ήμουν, ήταν οι αναμνήσεις από τον Αττίλα. Χαραγμένες για πάντα στην μνήμη μου, όπως είναι χαραγμένα εκείνα τα γεγονότα, στη μνήμη όλου του ελληνισμού. Είμαι εδώ για να δηλώσω κατηγορηματικά και απερίφραστα την αμέριστη στήριξη της Ελλάδος στην Κύπρο, την αμέριστη στήριξη μας την νέα προσπάθεια η οποία πρέπει να γίνει για να επανενωθεί το νησί στα πλαίσια των αποφάσεων των δανεισμού ηνωμένων εθνών, για να κλείσει επιτέλους αυτή η πληγή.
Θέλω να εξάρω και εγώ, το επίπεδο των πολιτικών αλλά και προσωπικών σχέσεων και νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι αυτό δεν συνέβαινε πάντα σε αυτό το βαθμό, τα τελευταία 50 χρόνια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί μπροστά με ένα νεορεαλισμό, στοχαζόμενοι για όσα έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια, μαθαίνοντας όλοι από τα λάθη μας αλλά και απόλυτα αφοσιωμένη στην επιμονή μας,
Να μην κάνουμε την ακινησία μία νέα πραγματικότητα, και να μην ξεχαστεί ποτέ αυτό που έγινε τα τελευταία 50 χρόνια, νομίζω ότι έχουμε μία υποχρέωση στον ελληνισμό να κάνουμε ακόμα μία μεγάλη προσπάθεια για να λυθεί επιτέλους αυτό το ζήτημα. Θα έχουμε στο πλευρό μας και την ευρωπαϊκή ένωση, αξιόλογώ ως πολύ σημαντική και την δήλωση της προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αλλά και της προέδρου της επιτροπής, που στέκονται στο πλευρό της Κύπρου, ενθαρρύνοντας όλα τα μέρη να ξεκινήσουν και πάλι τις συζητήσεις,
Ευχαριστώ εκ μέρους της συζύγου μου, όλων των ελληνικών και των Ελλήνων, για αυτή την μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα αυτή την τόσο σημαδιακή μέρα μαζί σας. Έχει αξία να γίνει μία αντίστιξη μεταξύ της στενότητας αυτής της τελετής που θα λάβει χώρα σε λίγο, και αυτών που έγιναν στο βόρειο τμήμα του νησιού σήμερα το πρωί».