Πρωτοφανές για τα δεδομένα των σχέσεων της Ελλάδας με τη Μεγάλη Βρετανία το περιστατικό της ακύρωσης του ραντεβού του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του, λίγες μόνο ώρες πριν πραγματοποιηθεί.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρίσι Σούνακ είχαν προγραμματισμένο τετ α τετ το μεσημέρι της Τρίτης στη Ντάουνινγκ Στριτ όμως ο ένοικος του αριθμού 10 ακύρωσε ξαφνικά το ραντεβού προκαλώντας την ενόχληση του Έλληνα συναδέλφου του.
Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τηνακύρωση της συνάντησης Σούνακ – Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ο αντιπρόεδρος της Βρετανικής κυβέρνησης Ολιβερ Ντόουντεν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Σε δηλώσεις στο BBC, ανώτερη πηγή των Συντηρητικών χαρακτήρισε τα Γλυπτά του Παρθενώνα «Εγλίνεια» λέγοντας: «Ηταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά από τα σχόλια σχετικά με τα Ελγίνεια. Η θέση μας είναι σαφής – αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να προτείνει ότι αυτό υπόκειται σε διαπραγμάτευση», πρόσθεσε.
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ».
«Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ηλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, κλιματική κρίση, μετανάστευση. Οποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων», συμπλήρωσε.
Στην πρόταση για συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αντί του Σούνακ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε.
Τι προηγήθηκε
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παραχώρησε χθες τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC όπου έκανε ειδική μνεία στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι ανήκουν στη χώρα μας και εκλάπησαν.
«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν. Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Και διερωτήθηκε: «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, τι θα συνέβαινε;».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση των Γλυπτών. «Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου», δήλωσε.
Η Αθήνα είχε δημιουργήσει προσδοκίες για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Σούνακ, όσο και με τον ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος πάντως έχει δηλώσει ανοιχτός στην επιστροφή των Γλυπτών που παρανόμως αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν από τον Παρθενώνα την εποχή της τουρκοκρατίας.
Το μήνυμα… ελήφθη
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το λεγόμενα του Έλληνα ομολόγου του και απέκλεισε το ενδεχόμενο να εξεταστεί η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα επιμένοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «σωστό μέρος» για να παραμείνουν και τον εκπρόσωπό του να αναφέρει ότι «έχουμε μια πάγια θέση».
Στην Αθήνα, κυβερνητικές πηγές συνέδεαν ευθέως τον λόγο ακύρωσης της συμφωνημένης συνάντησης με τις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τη διεκδίκηση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Αρμόδιες πηγές σχολίασαν ότι η ελληνική πλευρά δεν θα πάψει να διατυπώνει τα επιχειρήματα της. Ανέφεραν μάλιστα με νόημα ότι η πολιτιστική διπλωματία – συζητήσεις και διαπραγματεύσεις – γίνονται με το Βρετανικό Μουσείο.
Η ελληνική πλευρά εξέλαβε την ξαφνική ακύρωση του τετ α τετ ως «πολιτικά απρεπή» κίνηση με το το ραντεβού Μητσοτάκη – Σούνακ να ήταν προγραμματισμένο για την Τρίτη, στις 12:30 στη Ντάουνινγκ Στριτ.