Οι κινητοποιήσεις των αγροτών συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση παντως, σε κάθε ευκαιρία, υπογραμμίζει ότι συνεχίζεται ο διάλογος με τους αγρότες και ακούνε τα αιτήματα τους. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντήσει 15 αγρότες, επροσώπους από κάθε μπλόκο, τη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πιο συγκεκριμένα θα αποτελείται από 6 αγρότες από την Μακεδονία, 6 από τη Θεσσαλία, 2 από την Στερεά Ελλάδα και 1 από την Πελοπόννησο.
Η αντιπροσωπεία αποτελείται από 15 μέλη που είναι τα εξής:
Σωκράτης Αλειφτήρας (εκπρόσωπος Τύπου της Αγροτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (πρόεδρος του Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας), Γιάννης Παναγής (αντιπρόεδρος Πανσεραϊκού Αγροτικού Συλλόγου), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής), Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).
Οι αγρότες ήδη με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό έχουν κάνει γνωστά τα αιτήματά τους όπως αυτά αποφασίστηκαν στην Πανελλαδική σύσκεψη της Τρίτης, στη Νίκαια. Τα βασικά αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αλλά και έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας. Περιλαμβάνει επίσης και ένα ξεχωριστό παράρτημα για τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» στη Θεσσαλία.
Μεταξύ άλλων τα αιτήματα είναι:
– Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
– Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
Κλείσιμο
– Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
– Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
– Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
– Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
– Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.
Νωρίς το απόγευμα, αγρότες από την Αχαΐα και την Αιτωλοακαρνανία συγκεντρώθηκαν στη γέφυρα Ρίου Αντιρρίου και προχώρησαν σε μαι συμβολική κίνηση. Άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων ώστε να διέρχονται ελεύθερα τα οχήματα.Οι αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας μάλιστα, ήθελαν να ανεβάσουν πάνω στη γέφυρα τέσσερα τρακτέρ με ελληνικές σημαίες. Τα τέσσερα τρακτέρ και τα αγροτικά αυτοκίνητα έφτασαν στην άλλη πλευρά της γέφυρας από την πλευρά του Ρίο, προκειμένου να διαδηλώσουν ειρηνικά, έχοντας ανοιχτές τις μπάρες.