Μέχρι χθες τα τραπεζικά deal έμοιαζαν με όνειρα θερινής νυκτός.
Σήμερα
Η ώρα της UniCredit να επενδύσει στην ελληνική οικονομία, επιλέγοντας την Alpha Bank, έχει έρθει.
Ο ιταλικός όμιλος βρήκε ευκαιρία με την έναρξη αποεπένδυσης του ΤΧΣ για να αποκτήσει το 9% της Alpha, κάτι βέβαια που μπορεί να κάνει και απευθείας από την αγορά, επιλέγοντας ένα μίνιμουμ 5%, για να συνάψει με τη μεγάλη συστημική ελληνική τράπεζα μια τριπλή στρατηγική συνεργασία.
Την ίδια στιγμή, και ενώ οι δύο όμιλοι συζητούν το πλαίσιο της μεταξύ τους εμπορικής συμφωνίας, το ΤΧΣ ετοιμάζει τη δική του απάντηση απέναντι στη δεσμευτική πρόταση της Unicredit να αγοράσει το 9% των μετοχών της Alpha που έχει υπό την κατοχή του το ταμείο, αντί τιμήματος 1,33 ευρώ ανά μετοχή. Μια προσφορά που σε πρώτη φάση το ΔΣ του ΤΧΣ την έκρινε bona fide offer (καλόπιστη), ξεκινώντας τη διαγωνιστική διαδικασία, που, σύμφωνα με τον Νόμο, εμπεριέχει ανοιχτή δημοπρασία.
Στις 5.30 μ.μ.το απόγευμα 10-11-2023 λήγει η προθεσμία υποβολής τυχόν άλλων προσφορών από έτερους ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Αν εμφανισθεί κάποιος ή όχι, θα είναι εις γνώσιν των στελεχών της Lazard Freres -συμβούλου διάθεσης της συμμετοχής του ΤΧΣ για την Alpha- και μόνον.
Παραμένει άγνωστο αν κάποια funds θα συμμετάσχουν την τελευταία ώρα στον διαγωνισμό, πλειοδοτώντας για να διεκδικήσουν το 9% της συμμετοχής του Ταμείου, ειδικά μετά τη «ζεστή» πρόταση-συνεργασία της Unicredit.
Ανοιχτό παραμένει επίσης το αν θα ζητήσει το Ταμείο μια βελτιωμένη προσφορά εκ μέρους του ιταλικού ομίλου, που έστειλε στο ΤΧΣ επίσημα την πρότασή του, στις 23 Οκτωβρίου. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες του powergame.gr αναφέρουν ότι η απάντηση του Ταμείου δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το πρωί της Δευτέρας, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος να επεξεργασθούν το όποιο αποτέλεσμα παρουσιάσει ο σύμβουλος διάθεσης.
Με τους ξένους οίκους να έχουν τοποθετηθεί σθεναρά υπέρ αυτής της συμφωνίας (S&P, Morgan Stanley, Goldman Sachs), χαρακτηρίζοντάς την ορόσημο και μιλώντας ήδη για θετικό απόηχο από το investmemt grade, το επιτελείο της Alpha Bank, υπό τον CEO, Βασίλη Ψάλτη, δεν θα μπορούσε να μην εστιάσει στα θετικά πλεονεκτήματα που θα έχει η συμφωνία με τη Unicredit, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου.
Μια συμφωνία εμπορική, με έναν μεγάλο ευρωπαϊκό όμιλο και όχι ένα οποιοδήποτε fund, η οποία ακουμπάει σε τρία πεδία:
Κατ’ αρχάς, με τη συγχώνευση των δύο θυγατρικών στη Ρουμανία -μια αγορά που ήδη ανεβαίνει και έχει μεγάλες προοπτικές- δημιουργείται η τρίτη σε μέγεθος τοπική τράπεζα, στην οποία η Alpha θα διατηρήσει το 9,9%.
Δεύτερον, η Αlpha θα μπορεί να διαθέσει στα 3,5 εκατομμύρια των πελατών της τα προϊόντα διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, που συνδέονται με τα αμοιβαία κεφάλαια (unit linked) της Unicredit.
Τρίτον, οι δύο όμιλοι θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός joint venture για την πώληση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προϊόντων μέσω απόκτησης του 51% της AlphaLife από τη Unicredit.
Να σημειωθεί ότι αν πράγματι υλοποιηθεί η στρατηγική συμφωνία, αυτή θα προσδώσει στην Αlpha Bank 100 μονάδες βάσης επιπλέον στα εποπτικά της κεφάλαια, βελτιώνοντας τον δείκτη CET1. Και, όπως εκτίμησε η S&P στην πρόσφατη τοποθέτησή της για το συγκεκριμένο deal, η συμφωνία αυτή συνάδει με το νέο στρατηγικό σχέδιο 2023-2025 της Τράπεζας, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία κεφαλαίων ύψους 2,3 δισ. ευρώ έως το 2025 .