Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από μία επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή
Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα:
Επί της πρότασης των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς
Υπέρ της παραπομπής Βορίδη ψήφισαν 3, κατά 78 και «παρών» 1
Υπέρ της παραπομπής Αυγενάκη ψήφισαν 5, κατά 76 και «παρών» 1
Επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ
Υπέρ της παραπομπής Βορίδη ψήφισαν 3, κατά 78 και «παρών» 1
Υπέρ της παραπομπής Αυγενάκη ψήφισαν 5, κατά 76 και «παρών» 1
Η διαφορά των 83 συνολικά βουλευτών που ψήφισαν στη διαδικασία και των 82 ψηφοδελτίων στις κάλπες εξηγείται από το γεγονός ότι οι κ.κ. Βορίδης και Αυγενάκης μπορούσαν να ψηφίσουν ο ένας επί της πρότασης Προανακριτικής για τον άλλο, όχι όμως και στην κάλπη που τους αφορούσε προσωπικά.
Η πολύωρη συζήτηση για τις δύο προτάσεις που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά σχετικά με τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής κατά των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης υπήρξε θυελλώδης.
Η ένταση συνεχίστηκε μέχρι τη τελευταία στιγμή, με το ΠΑΣΟΚ να ζητά αναβολή της ψηφοφορίας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει ο προβλεπόμενος αριθμός βουλευτών για να θεωρείται έγκυρη η διαδικασία. Το προεδρείο της Βουλής απάντησε πως εντός της αίθουσας βρίσκονταν 90 βουλευτές και θα διεξαγόταν η ψηφοφορία, με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται έντονα για την απόφαση του προεδρείου και τελικά να αποχωρούν από την αίθουσα.
Τι προηγήθηκε
Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης κυριάρχησαν εντάσεις, αντεγκλήσεις και σκληροί χαρακτηρισμοί με την κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να χτυπάει κυριολεκτικά κόκκινο.
«Έγκλημα χωρίς πράξη δεν μπορεί να υπάρξει», επισήμανε στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι στην επίμαχη δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέως δεν υπάρχει καμία συνομιλία δική του και προσθέτοντας πώς δεν έχει αρνηθεί ποτέ τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την κριτική.
Την αθωότητά του υποστήριξε και ο Λευτέρης Αυγενάκης, καταθέτοντας έγγραφα και στοιχεία στα πρακτικά για εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση. «Δεν υπάρχει το παραμικρό στοιχείο που να με εμπλέκει με αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν ποινικό αδίκημα» ανέφερε μεταξύ άλλων, εξαπολύοντας πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την κυβέρνηση στην μαραθώνια αυτή συζήτηση εκπροσώπησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης ο οποίος συγκρούστηκε πολλές φορές με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης με αποκορύφωμα την ένταση που προκλήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης όταν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις που γίνονται κατά ισραηλινών τουριστών θέλοντας να υπονομεύσει την συμμαχία μας με το Ισραήλ λειτουργώντας έτσι υπέρ της Τουρκίας. Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν την αποπομπή του.
Για το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Φλωρίδης χαρακτήρισε «μύθο» και «ψεύδος» τον ισχυρισμό ότι αφότου δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη χώρα, άρχισαν οι έρευνες για τα θέματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και ενημέρωσε τη Βουλή ότι οι δύο δίκες που ολοκληρώθηκαν τώρα και απέδωσαν αποτελέσματα, ξεκίνησαν από Έλληνες Εισαγγελείς, πριν ιδρυθεί η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ακόμη ότι τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει να επιστραφούν τα κλεμμένα και να αποκαλυφθούν όσοι διέπραξαν παρανομίες και τόνισε ότι αυτό θεωρείται δεδομένο διότι η έρευνα από πλήθος ελληνικών αρχών είναι σε εξέλιξη και έχουν επιστρατευθεί όλα τα θεσμικά όπλα από την κυβέρνηση ώστε ο ελληνικός λαός να ενημερωθεί για όλα σε αυτή την υπόθεση.
Όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές απαντώντας στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί ελεγχόμενης δικαιοσύνης, η χώρα έχει σοβαρές θεσμικές λειτουργίες, τέτοιες που την κατατάσσουν στις καλύτερες 12 χώρες, από άποψη κράτους Δικαίου στις 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κι όχι από κάτι μαϊμού ινστιτούτα που επικαλείται η αντιπολίτευση»