ΤΡΑΜΠ: Δραματικές εξελίξεις στις διεθνείς χρηματαγορές προκάλεσε η νέα δασμολογική επίθεση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με τις ασιατικές αγορές να καταρρέουν σε ένα ντόμινο απωλειών που μεταδίδεται ταχύτατα και στη Δύση.
Του Παντελή Χαριτάκη
Οι δείκτες στη Σαγκάη, το Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, ενώ ο πανικός εξαπλώθηκε και στη Wall Street, με επενδυτές και αναλυτές να κάνουν λόγο για «χρηματιστηριακή σφαγή».
Η νέα σειρά δασμών που ανακοίνωσε ο Τραμπ περιλαμβάνει επιβαρύνσεις έως 46% σε εισαγόμενα προϊόντα από το Βιετνάμ και έως 37% από το Μπαγκλαντές, χώρες που αποτελούν κρίσιμους κόμβους παραγωγής για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απόφαση αυτή, που ήρθε αιφνιδιαστικά, θεωρείται ιδιαίτερα επιθετική και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Ακραίες απώλειες στα χρηματιστήρια της Ασίας
Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα, με τον δείκτη Shanghai Composite να βουτά 7,3%, ενώ στην Ταϊβάν ο Taiwan Weighted υποχώρησε κατά 9,7%. Η εικόνα δεν ήταν καλύτερη στην Ιαπωνία, όπου ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση 7,8%, ούτε στην Αυστραλία, όπου ο ASX 200 έχασε 4,2%.
Το σοκ ήταν εντονότερο στο Χονγκ Κονγκ, με τον Hang Seng να καταγράφει απώλειες 12,5%, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ πτώσης από την πανδημία του 2020. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αγορές της Ασίας είναι πιο ευάλωτες στις δασμολογικές πολιτικές των ΗΠΑ, καθώς εξαρτώνται έντονα από τις εξαγωγές προς την αμερικανική αγορά.
Η Julia Lee, κορυφαία αναλύτρια της FTSE Russell, υποστήριξε πως «οι δασμοί τροφοδοτούν τις προσδοκίες για πληθωρισμό και ύφεση», ενώ προειδοποίησε ότι η αναταραχή μπορεί να συνεχιστεί και να επιδεινωθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Αυξάνονται οι εκτιμήσεις για ύφεση στις ΗΠΑ
Το αποτέλεσμα αυτής της επιθετικής πολιτικής είναι η ταχύτατη αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η Goldman Sachs αύξησε την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στους επόμενους 12 μήνες στο 45%, ενώ η JPMorgan εκτοξεύει το ποσοστό στο 60%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα πλήξει πρώτα τις χώρες της Ασίας, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατανάλωση στις ΗΠΑ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, πάντως, εμφανίστηκε αμετανόητος, συγκρίνοντας τους δασμούς με «φάρμακο» που πρέπει να ληφθεί για να «θεραπευθούν» οι παθογένειες της αμερικανικής οικονομίας. «Μερικές φορές πρέπει να πάρεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους.
Πιέσεις στις αγορές και στην Ευρώπη
Το σοκ δεν περιορίστηκε στην Ασία. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με βαριές απώλειες. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 5,83%, ενώ στο Παρίσι και τη Φρανκφούρτη οι απώλειες ξεπέρασαν το 6%. Η αναταραχή έχει πλέον παγκόσμιο χαρακτήρα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, φοβούμενη δευτερογενείς πληθωριστικές πιέσεις.
Η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, αν η Κίνα προχωρήσει σε αντίποινα, όπως αναφέρουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Προς το παρόν, η ασιατική οικονομία φαίνεται να πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα, με τους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια και να ενισχύουν θέσεις σε «ασφαλή λιμάνια» όπως το δολάριο και ο χρυσός.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η «δασμολογική καταιγίδα» του Τραμπ ανοίγει μια νέα περίοδο παγκόσμιας αστάθειας, σε μια ήδη εύθραυστη συγκυρία για τις αγορές και το διεθνές εμπόριο.