Τρίτη, 13 Ιανουαρίου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Παπασταύρου: Η δυναμική της συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη

TechTeam από TechTeam
12/01/2026 21:03 - Ενημέρωση 13/01/2026 00:16
Ενημερώθηκε: 13/01/2026 00:16:57
σε Featured, HOT NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΑ
A A
52
SHARES
111
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με μία σειρά σημαντικών συναντήσεων και επαφών, με κεντρικό άξονα τη στρατηγική συνεργασία και τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, ξεκίνησε η επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρου Παπασταύρου στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας

Η επίσκεψη έρχεται σε μια υψηλού συμβολισμού στιγμή για τις δύο χώρες, καθώς το 2026 ολοκληρώνονται 100 χρόνια διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας.

Ο κ. Παπασταύρου συναντήθηκε με τον Υπουργό Επενδύσεων της χώρας, Khalid A. Al-Falih. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας σε ενεργειακές διασυνδέσεις και υποδομές και σε καθαρές τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές, καθώς και ο οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC).

Βασικό θέμα στην συζήτηση των δύο υπουργών αποτέλεσε ο East-Med Corridor, ένα εμβληματικό ψηφιακό έργο οπτικού καλωδίου που ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως βασικής πύλης δεδομένων της Ευρώπης και εντάσσεται στο ευρύτερο όραμα των διασυνδέσεων Ανατολής-Δύσης. Ο EMC ευθυγραμμίζεται με το όραμα της Σαουδικής Αραβίας για ψηφιακή ηγεσία και συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου, ανθεκτικού ψηφιακού άξονα Ασίας-Ευρώπης.

Επιπλέον, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολή των ενεργειακών και εμπορικών διαδρόμων στην οικονομική ανάπτυξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2026 το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 4,6%, ως αποτέλεσμα της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και της στρατηγικής διαφοροποίησης της οικονομίας στο πλαίσιο του Vision 2030, που στοχεύει στον περιορισμό της εξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, «έναν χρόνο μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Σαουδική Αραβία, την ίδια μέρα πριν από ένα χρόνο, η δυναμική της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών παραμένει ισχυρή και πολυεπίπεδη, και εδράζεται σε ένα κοινό όραμα των δυο ηγετών μας προς ένα οικονομικά, ενεργειακά και τεχνολογικά αυτοδύναμο μέλλον για τους λαούς μας».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός επισκέφθηκε το King Salman Park, ένα από τα πλέον εμβληματικά έργα αστικής ανάπλασης του Ριάντ, που συνδυάζει τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Εκεί, ο κ. Παπασταύρου ενημερώθηκε για τη σημασία που έχει το έργο για τον αστικό ιστό του Ριάντ, καθώς και για τις τεχνικές προδιαγραφές του, ενώ παράλληλα προχώρησε σε παρουσίαση της προόδου των εργασιών στο Ελληνικό, αναδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία του έργου.

Ο κ. Παπασταύρου συναντήθηκε, επιπλέον, με την ηγεσία μεγάλων επενδυτικών και επιχειρηματικών κολοσσών, όπως με τους Yousef Al Shelash, Πρόεδρο, και Walid Almushred, CEO αντίστοιχα της Quara Holding, τον Ziad El Chaar, CEO της Dar Global, τον Γ. Αντωνόπουλο, CEO της Alireza, καθώς και τον Eric Trump, Executive Vice President του Trump Organization που δραστηριοποιείται στη Σαουδική Αραβία. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην προοπτική επενδύσεων στη χώρα μας, καθώς και στο αναβαθμισμένο οικονομικό και επενδυτικό προφίλ της Ελλάδας που, πλέον, αναγνωρίζεται διεθνώς.

O κ. Παπασταύρου στην συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Βιομηχανίας και Ορυκτού Πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, Professor Bandar bin Ibrahim Al-Khorayef. Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε η συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών, η οποία με τον νέο αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, σε μια περίοδο μάλιστα, όπου η ασφάλεια εφοδιασμού και η βιώσιμη αξιοποίηση των πόρων αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δύο χώρες διερευνούν συνέργειες που συνδυάζουν επενδύσεις, τεχνογνωσία και διασύνδεση αγορών, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και αξιοπιστία των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Αύριο Τρίτη 13 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συμμετάσχει στην Υπουργική Συνάντηση του Future Minerals Forum (FMF), και θα πραγματοποιήσει επιπλέον διμερείς επαφές με τον Σαουδάραβα Υπουργό Ενέργειας Πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman bin Abdulaziz Al.

Όπως τονίζουν αξιωματούχοι του ΥΠΕΝ, τρία μεγάλα ενεργειακά -και όχι μόνο- project διασυνδεσιμότητας βρίσκονται σε στρατηγική τροχιά υλοποίησης μεταξύ των δύο χωρών: η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας (Saudi-Greek Interconnector), συνεργασία σε θέματα πράσινου υδρογόνου, καθώς και o East Med Corridor (EMC).

Ιδιαίτερα για τον East-to-Med Corridor (EMC), σημειώνουν ότι αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία, ενισχύοντας τη ψηφιακή συνδεσιμότητα μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης μέσω ενός πλήρως διαφοροποιημένου υποθαλάσσιου και χερσαίου δικτύου οπτικών ινών. Αποτελεί το πρώτο χειροπιαστό έργο υλοποίησης του IMEC. Για την Ελλάδα, ο EMC εδραιώνει τη θέση της ως αξιόπιστης ευρωπαϊκής πύλης ψηφιακών ροών, αξιοποιώντας τη γεωγραφική της θέση και τις υποδομές ουδέτερων παρόχων

 

Ετικέτες: ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Τι συζήτησαν Ιερώνυμος και Παπασταύρου κατά την χθεσινή τους συνάντηση

09/01/2026 | 11:01
Featured

Συνάντηση Παπασταύρου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

08/01/2026 | 16:03
Εργασίες του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας (Energy Community), με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την ίδρυσή της στο Ζάππειο Μέγαρο, Πέμπτη 17 Ιουλίου 2025. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο υπουργός και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου και Νίκος Τσάφος υποδέχθηκαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια και τη Στέγαση, Dan Jοrgensen, τον γενικό διευθυντή της Ενεργειακής Κοινότητας, Artur Lorkowski, καθώς και τους υπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος των Συμβαλλόμενων Μερών της Ενεργειακής Κοινότητας. Η Συνθήκη για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας υπογράφηκε στην Αθήνα το 2005, με βασικό στόχο τη δημιουργία μιας ενοποιημένης αγοράς, την προσέλκυση επενδύσεων και την επιτάχυνση της απανθρακοποίησης, μέσα από την ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Featured

Παπασταύρου: Σε μια περίοδο αυξημένων προκλήσεων, τα Θεοφάνια αναδεικνύουν τη σημασία της ενότητας και της αλληλεγγύης

06/01/2026 | 14:17
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Παπασταύρου για τη σύλληψη Μαδούρο: «Μόνο οι συμπαθούντες του καθεστώτος του θα χύσουν δάκρυα»

06/01/2026 | 12:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Συνάντηση Μητσοτάκη – Σάντσεθ: Η Ελλάδα πέρασε από την κρίση του ευρώ στην προεδρία του Eurogroup


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΚΥΠΡΟΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ:«Emily Thompson» και 48 ώρες πολιτικού σοκ στην Κύπρο: παραιτήσεις, έρευνες και το “καθαρά χέρια” του Χριστοδουλίδη

    155 shares
    Share 62 Tweet 39
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ από τα 58,5 το 2026: Οι «κλειδωμένοι» πριν τα 62, οι παγίδες και οι 7 μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

    140 shares
    Share 56 Tweet 35
  • ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ LIVE:Χιονιάς πανελλαδικής κλίμακας: στα λευκά Ηλεία, Μεσσηνία και Σέρρες – Χιόνια σε Βίλια και Πάρνηθα

    135 shares
    Share 54 Tweet 34
  • Ανατροπή δεδομένων: Δεν προσέρχονται οι αγρότες στον αυριανό διάλογο με τον Μητσοτάκη – Τι συνέβη

    126 shares
    Share 50 Tweet 32
  • 7 ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ – 4 κρίσιμες διορθώσεις – 1 στενό deadline: Τι έρχεται για τσεκ, συνδεδεμένες και monitoring έως Μάρτιο 2026

    111 shares
    Share 44 Tweet 28
  • ΠΟΥ ΧΙΟΝΙΖΕΙ ΤΩΡΑ  – ΚΑΙΡΟΣ 2026 – Live εικόνα από όλη την Ελλάδα και οι περιοχές που «ασπρίζουν» τις επόμενες ώρες

    213 shares
    Share 85 Tweet 53
  • ΑΣΕΠ 2026: 2.701 μόνιμες προσλήψεις ΤΕ και δεκάδες θέσεις σε Δήμους – Ποιοι προηγούνται, πού ανοίγουν άμεσα

    110 shares
    Share 44 Tweet 28
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch