Ακόμα μία σημαντική επιτυχία πρόσθεσε στην μεγάλη καριέρα του ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης για όγδοη φορά και έφτασε τα δέκα μετάλλια στον θεσμό
Ακόμη ένα χρυσό μετάλλιο και άλλο ένα εντυπωσιακό ρεκόρ έκανε δικό του στη Λειψία ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στους κρίκους για όγδοη φορά στην καριέρα του και έγινε ο μοναδικός σπεσιαλίστας σε ολόκληρη την Ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων Ενόργανης Γυμναστικής που έχει κατακτήσει δέκα μετάλλια στο ίδιο αγώνισμα.
Αγωνιζόμενος 3ος κατά σειρά μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, συγκέντρωσε 14,400 βαθμούς (βαθμός δυσκολίας: 5,700, βαθμός εκτέλεσης: 8,700) και πήρε τη νίκη, παρότι ένα βήμα στην έξοδό του δεν του επέτρεψε να φτάσει σε ακόμα υψηλότερη συγκομιδή.
Μαζί με τον Πετρούνια, το χρυσό μετάλλιο μοιράστηκε ο αιγυπτιακής καταγωγής Τούρκος Άντεμ Ασίλ, ο οποίος ισοβάθμησε στην κορυφή, αφού είχε επίσης 14,400 βαθμούς με όμοιο βαθμό εκτέλεσης και δυσκολίας.
Την τριάδα των μεταλλίων κατέκτησε ο Αρμένιος Αρτούρ Αβετισιάν με 14,366 βαθμούς, στον πιο ισορροπημένο τελικό από όλους, καθώς η 1η από την 6η θέση απείχαν μόλις 0,067 β..
Ο Έλληνας υπερπρωταθλητής, που ήταν ο κορυφαίος όλων και στον προκριματικό της Τρίτης (27/05) με 14,700 βαθμούς, μετρά πλέον οκτώ ευρωπαϊκούς τίτλους, αφού είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχοι θρίαμβοι σε Μονπελιέ 2015, Βέρνη 2016, Κλουζ 2017, Γλασκόβη 2018, Βασιλεία 2021, Μόναχο 2022 και Ρίμινι 2024, ενώ η συλλογή του περιλαμβάνει και δύο χάλκινα μετάλλια (Βερολίνο 2011, Αττάλεια 2023).
Χάρη στο νέο κατόρθωμά του, ο Πετρούνιας έγινε ο μοναδικός σπεσιαλίστας με οκτώ χρυσά μετάλλια, αλλά και ο πρώτος αθλητής στα 70 χρόνια Ιστορίας του θεσμού από το 1955 μέχρι σήμερα, ο οποίος φτάνει σε διψήφιο αριθμό μεταλλίων στο ίδιο αγώνισμα.
Ο «άρχοντας των κρίκων» με το δέκατο ευρωπαϊκό μετάλλιό του στους κρίκους, αφήνει πίσω τον Ούγγρο Κρίστιαν Μπέρκι που είχε κερδίσει 9 μετάλλια στον πλάγιο ίππο μεταξύ 2004 και 2017 (6 χρυσά – 2 ασημένια – 1 χάλκινο) και τον Σλοβένο Μίτγια Πέτκοβσεκ με 9 μετάλλια στο δίζυγο μεταξύ 1998 και 2012 (4-3-2). Στην σχετική λίστα ακολουθεί ένας άλλος Έλληνας πρωταθλητής, ο Βλάσης Μάρας, με 8 μετάλλια στο μονόζυγο μεταξύ 2002 και 2015 (5-1-2).
Παράλληλα, ο 34χρονος αθλητής έφτασε σε άθροισμα τα δεκατρία χρυσά μετάλλια σε κορυφαίες διοργανώσεις, συνυπολογίζοντας τους θριάμβους του σε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2015, 2017, 2018), στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016».
Τα αποτελέσματα στον τελικό των κρίκων:
1. Λευτέρης Πετρούνιας (ΕΛΛΑΔΑ) 14,400 β.
1. Άντεμ Ασίλ (Τουρκία) 14,400 β.
3. Αρτούρ Αβετισιάν (Αρμενία) 14,366 β.
4. Νικίτα Σιμόνοφ (Αζερμπαϊτζάν) 14,333 β.
5. Κόρτνι Τάλοχ (Βρετανία) 14,333 β.
5. Χάρι Χέπγουορθ (Βρετανία) 14,333 β.
7. Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία) 14,166 β.
8. Σαμίρ Αΐτ Σαΐντ (Γαλλία) 14,066 β.
Τα ελληνικά μετάλλια στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ενόργανης
Η νέα τεράστια επιτυχία του Λευτέρη Πετρούνια στη Λειψία ανεβάζει στον αριθμό των 33 τα μετάλλια που έχει πανηγυρίσει η ελληνική ενόργανη γυμναστική στην ιστορία της στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανδρών-Γυναικών.
Ο «άρχοντας των κρίκων» έχει πλέον στην συλλογή του δέκα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (8 χρυσά), όλα στο ίδιο αγώνισμα, δύο περισσότερα από τον Βλάση Μάρα που έχει κατακτήσει οκτώ στο μονόζυγο (5 χρυσά), ενώ πέντε μετάλλια έχει πάρει ο Λευτέρης Κοσμίδης στο έδαφος (1 χρυσό), τέσσερα ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους (2 χρυσά), τρία ο Βασίλης Τσολακίδης στο δίζυγο (1 χρυσό), δύο ο Ιωάννης Μελισσανίδης σε έδαφος και άλμα (ο μόνος που έχει κερδίσει σε δύο διαφορετικά όργανα) και ένα η Στεφανί Μπισμπίκου στη δοκό ισορροπίας