Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα επέστρεψε – Μεταρρυθμιζόμαστε και είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις

TechTeam από TechTeam
25/04/2025 08:00
σε Featured, HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
60
SHARES
128
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Την εντυπωσιακή πορεία της Ελλάδας από τότε που βρισκόταν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης, έως σήμερα που αποτελεί ένα παράδειγμα ανάκαμψης και οικονομικής προόδου, επισήμανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

O υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μίλησε με τον Τζόσουα Λίπσκι του Atlantic Council στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Οι οικονομικοί δείκτες της Ελλάδας είναι ισχυροί, όπως εξήγησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης «η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% και δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,3%, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώνεται στο 2,3%, περισσότερο από το διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Το δημόσιο χρέος έχει μειωθεί κατά 60 ποσοστιαίες μονάδες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που κάποτε άγγιζαν το 40% των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, βρίσκονται πλέον κάτω από το 5%».

«Πώς τα καταφέρατε;» ρωτήθηκε από τον Τζόσουα Λίπσκι, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΕΡΤ, και η απάντησή του ήταν «ένας συνδυασμός δημοσιονομικής πειθαρχίας, μεγάλων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της ανθεκτικότητας του ελληνικού λαού».

Όπως περιέγραψε «όλα αυτά κατακτήθηκαν με κόπο. Η Ελλάδα υπέστη πάνω από μια δεκαετία επώδυνων μεταρρυθμίσεων και μέτρων λιτότητας. Όμως από το 2019 και μετά, με την εκλογή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μια νέα φάση στοχευμένων μεταρρυθμίσεων βοήθησε στο να ξεκλειδώσει η ανάπτυξη σε όλη την οικονομία».

Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η στρατηγική της κυβέρνησης σήμερα βασίζεται σε μια διπλή προσέγγιση, το άνοιγμα νέων πεδίων ανάπτυξης και η εξάλειψη των γραφειοκρατικών εμποδίων. Η Ελλάδα έχει χαρτογραφήσει πλήρως τα εσωτερικά διοικητικά εμπόδια για εγχώριες και ξένες επενδύσεις και εργάζεται για την άρση τους ένα προς ένα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης ρωτήθηκε για τις προκλήσεις που παραμένουν παρά τη συνολική θετική εικόνα και είπε ότι πράγματι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, κυρίως λόγω της εξάρτησης της χώρας από τις υπηρεσίες και του ταχύτερου ρυθμού ανάπτυξης.

Ωστόσο, ο υπουργός σημείωσε ότι ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά από το ανώτατο σημείο του και ότι οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί κατά 11% από το 2019, περισσότερο από το διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η κυβέρνηση έχει επίσης αυξήσει τον κατώτατο μισθό και αντιμετωπίζει την άνοδο του κόστους στέγασης στην Αθήνα με ένα μείγμα βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Σε διεθνές επίπεδο, η Ελλάδα προβάλλει τον εαυτό της ως μια περιφερειακή ασφαλή ζώνη σε έναν ολοένα και πιο ασταθή κόσμο. Αυτή η σταθερότητα, όπως υποστήριξε ο Υπουργός, στηρίζεται σε μια νέα νοοτροπία «η δημοσιονομική σύνεση δεν είναι πλέον απλώς πολιτική, είναι εμπεδωμένος τρόπος σκέψης».

Στις συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα όχι μόνο ως ένα παράδειγμα ανάκαμψης αλλά και ως ένας σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του οικονομικού μέλλοντος της Ευρώπης.

Με τις διατλαντικές εντάσεις να αυξάνονται, ειδικά λόγω των αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη. Στόχος είναι μια συμφωνία, ένα πλαίσιο δασμών μεταξύ συμμάχων βασισμένο στον διάλογο, την διαπραγμάτευση και τα κοινά οφέλη.

Αν και οι άμεσες επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών στην εξαγωγική ελληνική οικονομία είναι περιορισμένες, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης, οι δευτερογενείς κίνδυνοι, όπως η παγκόσμια επιβράδυνση, είναι υπαρκτοί.
Αναφορικά με την Κίνα «είμαστε ανοιχτοί σε επενδύσεις», είπε ο υπουργός «αλλά πάντα στο πλαίσιο των στρατηγικών προτεραιοτήτων. Και η στρατηγική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι υψίστης σημασίας».

Η Κυβέρνηση εξετάζει επίσης τη σύσφιξη των σχέσεων με νέες αγορές, όπως η Ινδία και η Μέση Ανατολή, ενώ ταυτόχρονα προωθεί την περαιτέρω ενοποίηση στο εσωτερικό της ΕΕ. Οι εκθέσεις των Mario Draghi και Enrico Letta ανέδειξαν πόσο κατακερματισμένη παραμένει η εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά. Για την Ελλάδα, η εξάλειψη των εσωτερικών φραγμών είναι ζήτημα αποτελεσματικότητας όσο και ανάπτυξης.

Όταν ο Κυριάκος Πιερρακάκης ρωτήθηκε για το Ψηφιακό Ευρώ, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Η Ελλάδα το στηρίζει. Έχοντας ήδη θεσπίσει νόμους που καθιστούν υποχρεωτικές τις ψηφιακές πληρωμές, η κυβέρνηση θεωρεί την ψηφιοποίηση θεμέλιο λίθο τόσο της οικονομικής μεταρρύθμισης όσο και της βελτίωσης της διακυβέρνησης, από τη μείωση της φοροδιαφυγής έως την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου που εκκρεμεί από τον 19ο αιώνα.

«Το μήνυμα είναι απλό. Η Ελλάδα επέστρεψε. Είμαστε σταθεροί, μεταρρυθμιζόμαστε και είμαστε ανοιχτοί στις επενδύσεις. Αυτή δεν είναι απλώς μια ιστορία ανάκαμψης, είναι ένα σχέδιο για το τι μπορεί να πετύχει η σταθερή μεταρρύθμιση, ακόμη και σε ταραγμένους καιρούς», κατέληξε ο υπουργός

 

 

Ετικέτες: Κυριάκος Πιερρακάκης

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Πιερρακάκης για δωρεάν αναλήψεις από ΑΤΜ: «Παρεμβαίνουμε όταν και όπου χρειάζεται με καθαρές αποφάσεις»

07/08/2025 | 12:31
Featured

Τα οφέλη των καταναλωτών από την τροπολογία για τις προμήθειες στα ΑΤΜ – Οι 5 αλλαγές που ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης

21/07/2025 | 20:44
Featured

Πιερρακάκης: «Θέλουμε μία αγορά ενέργειας με χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές»

18/07/2025 | 16:00
Featured

Πιερρακάκης: «Να επενδύσουμε στην κοινή μας ευρωπαϊκή ταυτότητα, στο κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον»

11/07/2025 | 21:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Η «εξίσωση» που καλείται να λύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε την σύζυγό του στον Βόλο – Κρυβόταν σε πάρκινγκ

    313 shares
    Share 125 Tweet 78
  • Βεσυρόπουλος – Το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που πάλεψε με ήθος για την πατρίδα και τον τόπο του

    224 shares
    Share 90 Tweet 56
  • «Βλέπω φως στο τούνελ στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ» λέει ο Πούτιν και αποθεώνει τις ηγετικές ικανότητες του Τραμπ

    192 shares
    Share 77 Tweet 48
  • «Θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης»: Το Ισραήλ απειλεί να καταστρέψει τη Γάζα αν η Χαμάς δεν δεχθεί την ειρήνη με τους όρους του

    310 shares
    Share 124 Tweet 78
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ 2025: Πληρωμές έως 8.200€ για στρατιωτικούς – Πίνακες με ποσά για αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες

    911 shares
    Share 364 Tweet 228
  • Βόλος: Ο 40χρονος δολοφόνησε την σύζυγό του μπροστά στα τέσσερα παιδιά τους – Την μαχαίρωσε στον λαιμό και την πλάτη

    261 shares
    Share 104 Tweet 65
  • Κηρύχθηκε επίσημα λιμός στη Γάζα – ΟΗΕ: Οι θάνατοι από πείνα ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου

    271 shares
    Share 108 Tweet 68
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch