Πιο ακριβά θα αγοράζουν από σήμερα οι έλληνες ασθενείς τουλάχιστον 850 φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως προβλέπει η σχετική υπουργική απόφαση που τίθεται από 26 Αυγούστου σε ισχύ. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αυξήσεις κυμαίνονται από 1 έως και 5 ευρώ, παρ’ όλα αυτά οι ασφαλισμένοι θα επιβαρυνθούν συνολικά με 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, δεδομένου πως οι ανατιμολογήσεις στα σκευάσματα συνεπάγονται και αυξήσεις στη συμμετοχή τους.
Αναλυτικότερα, το νέο Δελτίο Τιμών προβλέπει αυξήσεις που ξεπερνούν το 1% για εκατοντάδες σκευάσματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 100% ή σκαρφαλώνουν στο 448%. Ο αντίλογος εντούτοις είναι πως οι νέες αυτές τιμές θα συγκρατήσουν την απόσυρση πολύ φθηνών φαρμάκων από την ελληνική αγορά, γεγονός που κατά το παρελθόν έχει επιφέρει αρρυθμίες.
Στη συγκεκριμένη, δε, λίστα των ανατιμημένων φαρμακευτικών προϊόντων συμπεριλαμβάνονται σκευάσματα που συνταγογραφούνται κατά κανόνα για κοινές παθήσεις, όπως αντιβιώσεις, αντιφλεγμονώδη, δερματικά αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για νευρολογικές ασθένειες κ.ο.κ.
Μοιραία, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συνολική επιβάρυνση της δαπάνης έπειτα από την εφαρμογή του νέου – και «τσουχτερού» σε ορισμένες περιπτώσεις – τιμοκαταλόγου διαμορφώνεται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 60 εκατ. ευρώ αφορούν το ποσό που θα βαρύνει το ταμείο του ΕΟΠΥΥ αλλά αναμένεται να καλυφθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες μέσω του clawback (επιστροφή χρηματικού ποσού προς το Δημόσιο).
Ωστόσο τα υπόλοιπα περίπου 30 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν απευθείας από την τσέπη των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ήδη από σήμερα αλλαγές στη συμμετοχή τους εφόσον προμηθευτούν τους συγκεκριμένους κωδικούς. Για παράδειγμα, δερματολογικό αντιβιοτικό, το οποίο έως χθες κόστιζε 0,98 ευρώ, σήμερα θα πωλείται από τα ιδιωτικά φαρμακεία προς 5,26 ευρώ. Αντίστοιχα, συγκεκριμένο αντιαιμορραγικό θα πωλείται με αύξηση 351,4%, καθώς η τιμή του διαμορφώνεται στα 23,88 ευρώ από 5,29. Στην ίδια λίστα όμως συμπεριλαμβάνονται ακριβά φάρμακα, όπως αντιμικροβιακό σκεύασμα που από 317,22 ευρώ, η λιανική τιμή του αυξάνεται στα 764 ευρώ.
Εν τω μεταξύ οι νέες τιμές δεν θα ισχύουν μόνο στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά σε κάθε κρίκο της αλυσίδας, από την προμήθεια έως την παροχή φαρμακευτικής φροντίδας: εταιρείες, φαρμακαποθήκες, νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές.
Αντικατάσταση από ακριβά φάρμακα
Σημειώνεται πάντως ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Υγείας που ξεκίνησαν να υλοποιούνται δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «κεραυνό εν αιθρία».
Η συζήτηση περί της ανάγκης αύξησης των τιμών, με έμφαση στα πολύ φθηνά φάρμακα, αναζωπυρώθηκε πέρυσι, με τους τεχνοκράτες στην οδό Αριστοτέλους να προειδοποιούν πως πολλά από αυτά θα εξαφανιστούν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του μηδενικού κέρδους τους για τις εταιρείες που τα διακινούν.
Στο πλαίσιο αυτό, είχαν μάλιστα επισημάνει πως στην περίπτωση που συμβεί αυτό τα φάρμακα που θα τα αντικαταστήσουν θα είναι πολύ πιο ακριβά, προκαλώντας έτσι ζημιά τόσο στο Δημόσιο όσο και στους ασφαλισμένους.
Είχαν τότε επικαλεστεί και το εξής παράδειγμα: Για ένα σκεύασμα που κοστίζει 1,4 ευρώ η αμέσως επόμενη εναλλακτική του είναι σκεύασμα που κοστίζει 67,46 ευρώ. Εάν το φθηνό σκεύασμα όμως διαμορφωθεί π.χ. στα 1,7 ευρώ, η συμμετοχή των πολιτών θα αυξηθεί απειροελάχιστα, σε αντίθεση με αυτήν που θα αναγκάζονταν να καταβάλουν εάν η μοναδική επιλογή τους ήταν το φάρμακο των 67 ευρώ.