Πάνω από 120.000 Ισραηλινοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω του πολέμου στο Ισραήλ, ο οποίος έχει συμπληρώσει δύο εβδομάδες. Συνολικά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο κατοικούν περίπου 33.000 Ισραηλινοί.
Περίπου 16.000 Ισραηλινοί που ζουν σε 25 κοινότητες σε απόσταση έως και τεσσάρων χιλιομέτρων από τη Λωρίδα της Γάζας και άλλοι 27.000 Ισραηλινοί που κατοικούν σε 28 πόλεις έως και δύο χιλιόμετρα από τα σύνορα με τον Λίβανο έχουν ήδη εκκενωθεί, δύο εβδομάδες που διαρκεί ο πόλεμος στο Ισραήλ.
Εν μέσω των βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας και της κλιμάκωσης των αψιμαχιών στα σύνορα με τον Λίβανο, το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει ότι περισσότεροι από 120.000 Ισραηλινοί μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, οι αριθμοί κατανέμονται σε δύο βασικές κατηγορίες: Σε αυτούς που έχουν εγκαταλείψει πλήρως τα σπίτια τους και σε αυτούς που δικαιούνται «να ξεκουραστούν και να ανανεωθούν» σε ξενώνες, με έξοδα του εβραϊκού κράτους.
Η Εθνική Αρχή Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (NEMA) του υπουργείου εργάζεται, επίσης, για την απομάκρυνση περίπου 23.000 Ισραηλινών από την πόλη Kiryat Shmona στον βορρά τα τελευταία 24ωρα.
Στο μεταξύ, η NEMA ανακοίνωσε την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου ότι θα εκκενώσει άλλες 14 πόλεις από τα σύνορα με τον Λίβανο, όπου διαμένουν 11.000 Ισραηλινοί.
Η Πολιτεία θα είναι υπεύθυνη γι’ αυτούς τους Ισραηλινούς έως ότου ο στρατός επιτρέψει να επιστρέψουν σε μία κλειστή στρατιωτική ζώνη κοντά στα σύνορα της Γάζας και μία απαγορευμένη περιοχή κοντά στον Λίβανο.
Ξεχωριστά, περίπου 36.000 κάτοικοι της πόλης Σντερότ και 18.000 Ισραηλινοί που ζουν σε 29 πόλεις μεταξύ τεσσάρων και επτά χιλιομέτρων από τη Γάζα, έχουν δικαίωμα να πάνε και να «ξεκουραστούν και να ανανεωθούν» για μία εβδομάδα σε ξενώνες που επιδοτούνται από το κράτος.
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ λένε ότι δεν έχουν εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να φύγουν όλοι όσοι ζουν σε αυτές τις περιοχές σε αυτό το στάδιο.
Επιπλέον, πολλοί Ισραηλινοί έχουν φύγει από τα σπίτια τους κοντά στα βόρεια και νότια σύνορα, παρά το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε εντολή εκκένωσης.