Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες μιας παρατεταμένης σύγκρουσης στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς και μια κλιμάκωση των εντάσεων σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή; Ορισμένοι από τους κορυφαίους οικονομολόγους του κόσμου προειδοποιούν.
Την Δευτέρα, ο Ρίσι Σούνακ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να κάνει δηλώσεις σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ σε τοποθεσίες των Χούθι στην Υεμένη. Πριν από αυτό όμως, οι οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούν πως η κρίση απειλεί τώρα να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια, χαμηλότερη ανάπτυξη, επίμονο πληθωρισμό και μεγαλύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Μετά από μια δεύτερη νύχτα επιδρομών κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών στην Υεμένη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έστειλαν ιδιωτικό μήνυμα στην Τεχεράνη ότι «είμαστε βέβαιοι ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από τον Λευκό Οίκο το Σάββατο, καθ’ οδόν προς το Καμπ Ντέιβιντ, ο Μπάιντεν αρνήθηκε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Πυραυλική επίθεση κατά θέσεων των Χούθι
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στους κυβερνητικούς κύκλους στο Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ότι τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να ακυρώσουν τις βελτιωμένες προοπτικές που έμοιαζαν με οικονομικές προοπτικές ανάκαμψης.
Οικονομολόγοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα
Στην τελευταία της έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή, μαζί με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει δημιουργήσει πραγματικούς κινδύνους. «Η κλιμάκωση της σύγκρουσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, με ευρύτερες επιπτώσεις στην παγκόσμια δραστηριότητα και τον πληθωρισμό», αναφέρει.