Με την επιλογή του πρώτου Πάπα από τις ΗΠΑ, το Βατικανό στέλνει μήνυμα ενότητας και συνέχειας. Το προφίλ του νέου Ποντίφικα και οι πρώτες αντιδράσεις.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Βατικανό – 8 Μαΐου 2025
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει νέο Πάπα: πριν από λίγο, η καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα άφησε λευκό καπνό και οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου ήχησαν για να αναγγείλουν την εκλογή του Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ ως Πάπα Λέοντα ΙΔ΄. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία που Ποντίφικας εκλέγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη γεωπολιτική και εκκλησιαστική σημασία.
Ο 69χρονος Πρέβοστ, μέχρι σήμερα επικεφαλής του Δικαστηρίου για τους Επισκόπους στο Βατικανό, θεωρείται μετριοπαθής ιεράρχης, με πλούσια ποιμαντική εμπειρία από τη Λατινική Αμερική και άμεση γνώση των θεσμών της Ρώμης.
Ποιος είναι ο νέος Πάπας
Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ γεννήθηκε το 1955 στο Σικάγο από οικογένεια με ιταλο-ισπανικές ρίζες. Εισήλθε στο Τάγμα των Αυγουστινιανών και το 1982 χειροτονήθηκε ιερέας. Εργάστηκε επί 20 χρόνια στο Περού, όπου ανέπτυξε έντονη κοινωνική και ιεραποστολική δράση, αποκτώντας παράλληλα και την περουβιανή υπηκοότητα.
Το 2014 ορίστηκε επίσκοπος στο Τσικλάγιο, ενώ το 2023 ανέλαβε την ηγεσία του δικαστικού σώματος που επιβλέπει τους επισκόπους παγκοσμίως – μια θέση-κλειδί για τον έλεγχο της ιεραρχίας και τη διαχείριση σκανδάλων. Αναλυτικό βιογραφικό του είναι διαθέσιμο στον επίσημο ιστότοπο της Καθολικής Ιεραρχίας.
Οι πρώτες λέξεις του Λέοντα ΙΔ΄
Στην πρώτη του εμφάνιση από τον εξώστη του Αγίου Πέτρου, ο νέος Πάπας επέλεξε το όνομα «Λέων», τιμώντας τον Πάπα Λέοντα ΙΓ΄, ο οποίος το 1891 είχε εκδώσει την πρώτη κοινωνική εγκύκλιο της Εκκλησίας. «Ενωμένοι, χωρίς φόβο, χτίζουμε Εκκλησία της ελπίδας», δήλωσε συγκινημένος. Το Βατικανό μετέδωσε ζωντανά την ομιλία του.
Η ιδεολογική του ταυτότητα
Ο Λέων ΙΔ΄ συνδυάζει παραδοσιακή θεολογία με προοδευτικό ποιμαντικό ύφος. Υπερασπίζεται το ρόλο της Εκκλησίας στο πλευρό των φτωχών, των μεταναστών και των νέων, ενώ επιδιώκει μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση της εξουσίας εντός της Καθολικής Ιεραρχίας. Είναι ενδεικτικό ότι ως ηγέτης του Δικαστηρίου για τους Επισκόπους, προώθησε μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στη διαδικασία επιλογής ιεραρχών.
Παράλληλα, παραμένει προσηλωμένος σε θεολογικά δόγματα που η Εκκλησία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναθεωρήσει: αντίθεση στη χειροτονία γυναικών, διατήρηση της αγαμίας των ιερέων και αυστηρή γραμμή στα ηθικά θέματα.
Αντιδράσεις και προσδοκίες
Η εκλογή του Πάπα από τις ΗΠΑ προκάλεσε ενθουσιασμό στον αμερικανικό καθολικό κόσμο και συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρώπη. Πηγές από την Κουρία της Ρώμης αναφέρουν ότι ο νέος Πάπας «θα επιχειρήσει γέφυρες», τόσο θεσμικά όσο και ποιμαντικά, με σεβασμό στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου.
Ο Λέων ΙΔ΄ καλείται να αντιμετωπίσει μια Εκκλησία που δοκιμάζεται από εσωτερικές διαιρέσεις, θεσμικές αδυναμίες και πτώση του αριθμού των κληρικών. Πολλοί περιμένουν να δουν πώς θα προσεγγίσει ζητήματα όπως η ψηφιοποίηση της πίστης, η οικολογική κρίση, αλλά και οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
Η νέα εποχή μόλις ξεκίνησε στο Βατικανό. Το βλέμμα του κόσμου – καθολικού και μη – στρέφεται στον Αμερικανό Ποντίφικα που φέρει έναν ιστορικό τίτλο και μια δύσκολη αποστολή
Habemus Papam! We have a Pope!
The Cardinals gathered in the Vatican’s Sistine Chapel have elected Cardinal Robert Francis Prevost as the 267th Pope, who took the name Pope Leo XIV. pic.twitter.com/7COawsKvWu
— Vatican News (@VaticanNews) May 8, 2025
There's a new pope – white smoke emerges above the Sistine Chapel
Follow live as we wait to find out who has been chosen https://t.co/ooN59WvQYK pic.twitter.com/wopWzFezA4
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) May 8, 2025