Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Πρόεδρος ΕΟΔΑΣΑΑΜ για Τέμπη: Δεν υπήρξε κεντρική εντολή για το μπάζωμα

TechTeam από TechTeam
27/02/2025 19:01
σε Featured, HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
58
SHARES
124
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Η διαχείριση του χώρου μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη ήταν τελείως λανθασμένη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός και εντολή για να κρυφτούν στοιχεία, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΣΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΣΑΜ τόνισε ότι δεν βρήκε καμία ένδειξη πολιτικής παρέμβασης, κανένας δεν σήκωσε το τηλέφωνο για να παρέμβει, είπε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε ότι λόγω της λανθασμένης διαχείρισης χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία, αλλά κανένας δεν διαπίστωσε ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός και εντολή για να χαθούν στοιχεία.

Μιλώντας στο «Live News» στο MEGA είπε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης που να το γνωρίζουν και να το εφαρμόζουν οι εμπλεκόμενοι μετά το δυστύχημα.

Από εκεί και πέρα, είπε ακόμη, η επιτροπή σε όλες τις έρευνες που έκανε διαπίστωσε ότι χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να είχαν δώσει απάντηση στο ερώτημα αν υπήρχε παράνομο φορτίο.

Ο Χρήστος Παπαδημητρίου είπε καταρχάς, η διαχείριση του χώρου μετά το δυστύχημα ήταν τελείως λανθασμένη.
Από εκεί και πέρα η Επιτροπή σε όλες τις έρευνες που έκανε διαπίστωσε ότι χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να είχαν δώσει απάντηση στο ερώτημα αν υπήρχε παράνομο φορτίο.

«Δεν βρήκε η Επιτροπή έναν κεντρικό σχεδιαστή ο οποίος διέταξε ένα “μπάζωμα” για να κρυφτούν στοιχεία – κανένας δεν έχει καταθέσει κάτι τέτοιο σε εμάς», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου

Ακόμα, είπε ότι προσωπική του άποψη αλλά και άποψη των μελών της Επιτροπής είναι ότι υπήρξε «παντελής άγνοια, δεν υπήρχε σχέδιο έκτακτης ανάγκης που να το γνωρίζουν και να το εφαρμόζουν, δεν υπήρχαν πρωτόκολλα για τέτοιες συγκρούσεις».

«Υπήρχε παντελής έλλειψη γνώσεων και σχεδίου για να αντιμετωπιστεί κάτι τόσο τραγικό», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

«Δεν υπήρχε κεντρική εντολή για το μπάζωμα. Υπήρχε άγχος και αγωνία να αποκατασταθεί ο χώρος», επισήμανε και εξήγησε ότι αν υπήρχε τότε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν θα είχε γίνει το μπάζωμα.

Σε ερώτημα για το αν υπήρχε πολιτική παρέμβαση για το μπάζωμα, τόνισε ότι δεν βρήκε ο ίδιος πολιτική παρέμβαση, αλλά δεν ήταν και ο ίδιος δέκτης πολιτικής παρέμβασης.

Ακόμα, αναφέρθηκε στον σταθμάρχη που ήταν άπειρος και ήταν μόνος σε βραδινή βάρδια σε έναν δύσκολο σταθμό του δικτύου. Ο σταθμάρχης είχε κάνει δεκάδες επικοινωνίες από τον ασύρματο μέσα σε μία ώρα ενώ είχε να διαχειριστεί και μικρότερα ζητήματα, όπως έναν άνθρωπο που ήταν στις γραμμές και κινδύνευε.

«Ενώ υπήρχε οδηγία να κάνει αυτόματα τη χάραξη, όπως είχε κάνει τις προηγούμενες νύχτες, την έκανε χειροκίνητα και ξέχασε το κλειδί στη λάθος κατεύθυνση», είπε.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στον μηχανοδηγό και όσα έπραξε ή δεν έπραξε. Βάσει του πρωτοκόλλου έπρεπε ο μηχανοδηγός να επαναλάβει την εντολή, όπως γίνεται και στην επικοινωνία στα αεροσκάφη, αλλά δεν το έκανε. Από τη στιγμή που είχε την εντολή να κινηθεί σε γραμμή ανόδου, ήταν υποχρεωμένος να ακινητοποιήσει το τρένο και να ειδοποιήσει τον σταθμάρχη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι ήταν συνηθισμένο οι μηχανοδηγοί να κινούνται στην «ανάποδη» γραμμή λόγω βλάβης ή άλλων αιτιών – ήταν μια «συνηθισμένη πρακτική, όπως ήταν συνηθισμένη να μην ακολουθείται αυστηρά το πρωτόκολλο».

Εμείς δεν βρήκαμε καμιά ένδειξη ότι χάθηκαν αυτά τα 11 λεπτά, είπε ακόμη ο πρόεδρος και μετέφερε όσα είπαν οι συνάδελφοι του μηχανοδηγού της εμπορικής: «Δεν μπορούμε να πιστέψουμε πώς ένας τόσο έμπειρος μηχανοδηγός έκανε αυτό το λάθος».

Περνώντας στο ζήτημα της έκρηξης και τι την προκάλεσε, ο Χρήστος Παπαδημητρίου είπε ότι το ζήτημα απασχόλησε την Επιτροπή. Τα στοιχεία που είχαμε, πρόσθεσε, είναι η δειγματοληψία που έγινε 29 ημέρες μετά, η κατάσταση στην οποία ήταν μετά το δυστύχημα τα βαγόνια και τα βίντεο. Με βάση αυτά και με τη βοήθεια ειδικών έδωσε το πιθανότερο δυνατό σενάριο.

Αυτό είναι, είπε ο Χρήστος Παπαδημητρίου, «η ύπαρξη ενός εύφλεκτου υλικού, περίπου 2,5 τόνων» και η βεβαίωση καθηγητή του ΑΠΘ που λέει ότι «τα έλαια σιλικόνης δεν μπορούν να έχουν προκαλέσει» την έκρηξη. Σε ερώτημα πού ήταν αυτή η ποσότητα υλικού, δεν θέλησε να δώσει απάντηση εξηγώντας ότι ήταν κάποιο «πτητικό εύφλεκτο υλικό».

«Τονίζω ότι η έρευνά μας είναι ανοιχτή, δεν σταματά, θα προσπαθήσουμε να επιβεβαιώσουμε τα αποτελέσματα», επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Αναφορικά με τη σύμβαση 717 είπε ότι θα δημιουργούσε πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας. «Όταν έχεις τη 717 μπορείς να υποθέσεις ότι αυτό που συνέβη δεν θα είχε συμβεί». Αλλά επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι αιτιώδης ο σύνδεσμος, ότι δηλαδή αν είχε υλοποιηθεί η 717 δεν θα είχε γίνει το δυστύχημα, κατά πάσα πιθανότητα όμως θα είχαμε περισσότερες πιθανότητες να αποφευχθεί». Είναι κοινή λογική όταν υπάρχουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας, εξήγησε.

Κλείνοντας ρώτησε: «Εσείς θα ταξιδεύατε με αεροπλάνο σε πολυσύχναστο αεροδρόμιο αν ξέρατε ότι ο ελεγκτής που θα διαχειριστεί την πτήση σας είναι μόνος του και έχει λιγότερο από μήνα στην υπηρεσία;»

 

 

Ετικέτες: πόρισμαΤΕΜΠΗ

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Κεραυνοί Σαμαρά: «Υπάρχει πολιτικό κενό» – Δριμύ κατηγορώ σε Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά – ΟΠΕΚΕΠΕ

02/08/2025 | 21:00
Featured

Παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

22/07/2025 | 21:55
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Τέμπη: Συγκροτήθηκε σε σώμα η προανακριτική για τον Κ. Αχ. Καραμανλή – Ποιοι συμμετέχουν

24/06/2025 | 20:00
Featured

Μαρινάκης κατά αντιπολίτευσης: Ξέχασαν χτες να μιλήσουν για ξυλόλια, συγκάλυψη, μπάζωμα;

19/06/2025 | 18:38
Load More
Επόμενο Άρθρο

«Καμπανάκι» e-ΕΦΚΑ: Ποιοι χάνουν την πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα και νοσηλεία


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Σοβαρά ερωτήματα για τη σύλληψη του πρώην αστυνομικού και TikToker Β. Μπαταρλή

    392 shares
    Share 157 Tweet 98
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 951 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα – Αναδρομικά έως 12.384 ευρώ στο Δημόσιο: Μεγάλη αδικία καταγγέλλουν οι εργατολόγοι

    273 shares
    Share 109 Tweet 68
  • Bloomberg: Ο Πούτιν ζυγίζει τις επιλογές του μετά το τελεσίγραφο Τραμπ – Εξετάζει πρόταση για εκεχειρία από αέρος

    249 shares
    Share 100 Tweet 62
  • Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σε βορειοανατολικό Αιγαίο, Ιόνιο, Κρήτη – Αναλυτική πρόγνωση

    199 shares
    Share 80 Tweet 50
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ-Αναδρομικά «μαμούθ» στο Δημόσιο: Επιστροφές έως 12.384 ευρώ για ΕΑΣ και επανυπολογισμούς – Πίνακες και 10 παραδείγματα

    192 shares
    Share 77 Tweet 48
  • «Εκβιαστές» που μισούν τη χώρα οι Δημοκρατικοί που σταμάτησαν τους διορισμούς των πρεσβευτών

    171 shares
    Share 68 Tweet 43
  • Τραμπ για βία ανηλίκων: Στη φυλακή από τα 14 – Πρέπει να διώκονται ως ενήλικες

    148 shares
    Share 59 Tweet 37
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch