Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για ποινικά αδικήματα στο έργο του υποθαλάσσιου καλωδίου Ελλάδας–Κύπρου
Έρευνα για τυχόν ποινικά αδικήματα που σχετίζονται με το έργο κατασκευής υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 1,9 δισ. ευρώ και με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, διεξάγει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σύμφωνα με το Reuters. Το έργο συνδέει την Ευρώπη με την ανατολική Μεσόγειο.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, διευκρινίζοντας πως «δεν μπορούν να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο το αποτέλεσμά της».
Ο ΑΔΜΗΕ έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου Great Sea Interconnector (GSI), που θα συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης με αυτά της Κύπρου, με στόχο να επεκταθεί αργότερα και στο Ισραήλ.
Το έργο έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένες καθυστερήσεις, με τη Λευκωσία να ζητά διευκρινίσεις για το κόστος και τη βιωσιμότητά του. Η Αθήνα επανέλαβε τη δέσμευσή της τον Μάρτιο, μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «πάγωμα» λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών ανησυχιών.
Θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία άνοιξε έρευνα για «ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα».
Στην Ελλάδα, ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει προβεί σε σχόλιο, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει όχληση.
Ο Πιότρ Σεραφίν, Επίτροπος της ΕΕ για τα δημοσιονομικά και την καταπολέμηση της απάτης στην Κύπρο, απέφυγε να σχολιάσει την Πέμπτη, επικαλούμενος την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, και σημείωσε ότι το γραφείο του δεν έχει λάβει κάποια σχετική ενημέρωση.
Το μεγαλύτερο και βαθύτερο καλώδιο στον κόσμο
Σύμφωνα με τους προωθητές του έργου, όταν ολοκληρωθεί, η διασύνδεση θα αποτελέσει «το μεγαλύτερο καλώδιο υψηλής τάσης στον κόσμο», με μήκος 1.240 χιλιομέτρων, αλλά και το βαθύτερο, καθώς θα φτάνει σε βάθος έως 3.000 μέτρων