Οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναγκάζουν τους Έλληνες παραγωγούς ελαιολάδου να αναζητήσουν νέες αγορές, αναφέρει το Reuters
Ο Έλληνας παραγωγός ελαιολάδου Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος δεν έχασε πολύ χρόνο όταν τον Απρίλιο ο Τραμπ πρώτη φορά απείλησε με επιβολή δασμών. Άρχισε αμέσως να αναζητά εναλλακτικούς αγοραστές σε όλο τον κόσμο.
Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η οικογενειακή του επιχείρηση είχε βρει έναν νέο αγοραστή στη Βραζιλία, όπου συνήθως κυριαρχεί το πορτογαλικό ελαιόλαδο. Το πρώτο του φορτίο 15.000 φιαλών αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Ιταπόα σε δύο εβδομάδες.
Όταν το Reuters επισκέφθηκε το αγρόκτημά του την Παρασκευή, ο Παπαδόπουλος βρισκόταν κοντά στο να κλείσει μια ξεχωριστή συμφωνία με έναν νέο πελάτη στην Αυστραλία.
«Νομίζω ότι πήραμε ένα μάθημα από τον Τραμπ: να μην βασιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις σε μια αγορά… και να έχουμε πάντα εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Η Ελλάδα, ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας ελαιολάδου στις ΗΠΑ, στέλνει στη χώρα περίπου 8.000-10.000 τόνους ετησίως.
Η βιομηχανία είναι τεράστια για την Ελλάδα, η οποία είναι γεμάτη από ελαιώνες, σημειώνει το Reuters