Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται ο νέος κύκλος συζητήσεων για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο μεταξύ των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, οι υπουργοί Ενέργειας φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για πλαφόν στα 180 ευρώ στο φυσικό αέριο, μετά την εντολή που έλαβαν από τη Σύνοδο Κορυφής των «27» ηγετών της ΕΕ, να λήξουν το θέμα οριστικά.
Στο προσχέδιο της πρότασης, θα ενεργοποιηθεί ένα ανώτατο όριο εάν οι τιμές στην προμηνιαία σύμβαση του κόμβου φυσικού αερίου του ολλανδικού Title Transfer Facility (TTF) εκτιναχθούν στα 180 € ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.
Το ποσό στο προσχέδιο πρότασης, είναι πολύ χαμηλότερο από τα 275 ευρώ/MWh που προτάθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα, τα οποία περίπου δώδεκα χώρες, όπως το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ελλάδα, είχαν απορρίψει ως πολύ υψηλό. Οι χώρες που υποστηρίζουν την ανώτατη κεφαλαιοποίηση λένε ότι το ανώτατο όριο πρέπει να είναι κάτω από 200 ευρώ/MWh για να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου που έχουν διογκώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των πολιτών και έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία αντιτίθενται στο ανώτατο όριο, το οποίο, όπως λένε, θα μπορούσε να διαταράξει τις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης.
Τσεχική προεδρία: H λύση που προσφέρεται μπορεί να ικανοποιήσει τόσο εκείνες τις χώρες που κάλεσαν για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όσο και εκείνες που το φοβούνται
H λύση που προσφέρεται μπορεί να ικανοποιήσει τόσο εκείνες τις χώρες που ζήτησαν να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όσο και εκείνες που το φοβούνται, υπογράμμισε ο Τσέχος Υπουργός Ζόζεφ Σικέλα προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα αυτό να είναι το τελευταίο συμβούλιο ενέργειας υπό την τσεχική προεδρία.
«Σήμερα, πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν μηχανισμό ο οποίος θα αποτρέπει τις υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Σικέλα σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να σταματήσει από να έχουμε σήμερα συμφωνία και με το δεδομένο ότι οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι μας κάλεσαν να το κάνουμε».
«Γνωρίζω ότι ένας αριθμός χωρών εκφράζει ανησυχία για πιθανή απώλεια της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή αγορά ή πιθανή έλλειψη φυσικού αέριου . Γι’αυτό από τη μία πλευρά προτείνουμε μία λύση, έναν μηχανισμό ο οποίος θα είναι ένα προσωρινό φρένο έκτακτης ανάγκης και στον οποίο έχουμε ενσωματώσει πολλές δικλείδες ασφαλείας που θα μας επιτρέπουν να απενεργοποιούμε τον μηχανισμό σε περίπτωση που που δούμε ότι δεν λειτουργεί. Για παράδειγμα σε περίπτωση που υπάρχει πραγματική έλλειψη φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό έδαφος ή σε ένα ή μερικά κράτη μέλη ή σε περίπτωση μείωσης των τιμών», επισήμανε ο Υπουργός της προεδρεύουσας χώρας Τσεχίας.
Σκρέκας από Βρυξέλλες για πλαφόν: «Τιμή μεταξύ 150-200 ευρώ θα λειτουργούσε»
Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά την αφιξή του στην προγραμματισμένη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με επίκεντρο την αναζήτηση συμφωνίας στην ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο δήλωσε στους δημοσιογράφους:
«Eχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να βρούμε λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σήμερα. Είναι καθήκον μας να εκπληρώσουμε αυτήν την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους Ευρωπαίους πολίτες».
«Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητας θα σημαδέψει την έναρξη μιας καλύτερης χρονιάς».
Ρωτηθείς σχετικά με το ποια τιμή στο φυσικό αέριο θα τον ικανοποιούσε, ο κ. Σκρέκας απάντησε ότι «έχουμε δηλώσει ότι το όριο στα 275 αρχικά δεν ήταν στην ουσία πλαφόν και ότι κάθε τιμή μεταξύ τα 150 και τα 190-200 θα λειτουργούσε», σημείωσε.
Το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου, βάσει του οποίου το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός, δήλωσε σήμερα ο έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Όσον αφορά τους δισταγμούς της Ολλανδίας και της Γερμανία για το πλαφόν, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι «όλοι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναζητήσουμε έναν συμβιβασμό που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των κρατών μελών».
Ο κ. Σκρέκας εμφανίστηκε αισιόδοξος για του λειτουργία του συγκεκριμένου μηχανισμού, και τα όποια ζητήματα στην εφαρμογή θα λυθούν όταν τεθεί σε λειτουργία.
Οι 27 της ΕΕ συζητούν ξανά για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζονται να καταλήξουν σε συμφωνία για τον καθορισμό ορίου στις τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου στη σημερινή συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.
Δεν κατορθώθηκε ούτε την περασμένη εβδομάδα να αρθεί το αδιέξοδο που διαρκεί μήνες για το πώς πρέπει να καμφθούν οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη. Αντιδρώντας, οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν να εξευρεθεί λύση μέχρι σήμερα.
Ο διάλογος αφορά πλέον κυρίως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στην τιμή χονδρικής που ορίζεται σε (κάποια από τα) παράγωγα που διατίθενται στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου TTF («Title Transfer Facility»).
Η πρόταση έχει σκοπό να οικοδομηθεί γέφυρα ανάμεσα στην ομάδα των κρατών μελών που ζητούν να επιβληθεί ευρύτερο πλαφόν και των χωρών εκείνων που δεν θέλουν να υπάρξει καμιά επέμβαση στην αγορά, όπως ιδίως η Γερμανία.
Ωστόσο αρκετές κυβερνήσεις έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για την πρόταση της Κομισιόν.
Επισημαίνουν πως οι όροι που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι υπερβολικά αυστηροί.
Ο δυνητικός συμβιβασμός μπορεί να περιλαμβάνει χαμηλότερο πήχη τιμής η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί το πλαφόν και ταυτόχρονα μηχανισμούς για την διασφάλιση της επάρκειας πρόσφοράς και της σταθερότητας των αγορών.
Επιδιώκεται να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των υπουργών Ενέργειας, όμως εάν υπάρχει ικανός αριθμός χωρών θα μπορούσαν να ξεπεραστούν οι γερμανικές ενστάσεις ως προς την πρόταση της Κομισιόν.
Άλλες προτάσεις, που όμως πλέον έχουν αποσυρθεί από το τραπέζι, περιλάμβαναν την προμήθεια αερίου από κοινού, την αύξηση της αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών σε περίπτωση ελλείψεων, την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειδοτήσεων για ενεργειακά έργα τα οποία αξιοποιούν ανανεώσιμες πηγές