«Κόκκινο» χτυπάει η ανησυχία των σεισμολόγων για τον «χορό των Ρίχτερ» στη Σαντορίνη μετά και τον χθεσινό σεισμό των 5,2 Ρίχτερ. Παράλληλα, επιστήμονες τοποθετούν σεισμογράφους στο υψηλότερο σημείο της Σαντορίνης
Έπειτα από τη μεγαλύτερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί έως τώρα στην περιοχή, αυτή των 5,2 Ρίχτερ, αρκετοί σεισμολόγοι φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτός δεν ήταν ο κύριος σεισμός και επίκειται μεγαλύτερος.
Από τις 26 Ιανουάριου που ξεκίνησε η σεισμική ακολουθία στο νησί έως τις 4 Φεβρουάριου, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ ανίχνευσε περισσότερους από 7.700 σεισμούς. Στο επίκεντρο της μελέτης του, τα πολλά ρήγματα της περιοχής.
«Είναι μία πρωτόγνωρη ακολουθία αυτή που ζούμε. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν πολλά κανονικά ενεργά ρήγματα, τα οποία συνδέονται με αυτή τη σεισμικότητα. Δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πόσα ρήγματα έχουν δραστηριοποιηθεί, σίγουρα δεν είναι ένα ή δύο, έχουν μήκος που δεν ξεπερνά τα 15 – 20 χλμ», είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας Γιώργος Καβύρης.
Η σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε αρχικά κοντά στην Καλντέρα, μετακινήθηκε προς το Κολούμπο και εδώ και έξι ημέρες εντοπίζεται στην Άνυδρο. Το «ξύπνημα» περισσότερων ρηγμάτων είναι αυτό που ανησυχεί τους επιστήμονες.
Το σενάριο της σμηνοσειράς παραμένει στο τραπέζι, οι ειδικοί θεωρούν πως θα έχουν πιο ασφαλή δεδομένα τις επόμενες ώρες, υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνοι που δεν αποκλείουν τα χειρότερα.
«Ως προς το μέγιστο μέγεθος του κυρίως σεισμού εύχομαι να είναι γύρω στο 6 αλλά η οροφή του, η οποία χαρακτηρίζεται από τα τεκτονικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό της περιοχής, μπορεί να είναι της τάξης του 7», είπε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.
Και όλα αυτά, ενώ υπό στενή, επιστημονική παρακολούθηση βρίσκονται και οι ηφαιστειακές διεργασίες στην περιοχή.
Η επιτροπή των ειδικών θα συνεδριάσει ξανά το Σάββατο, προκειμένου να εισηγηθεί παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί.
Δύο σεισμοί 4,6 και 4,4 Ρίχτερ το βράδυ
Δύο σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ ανοιχτά της Αμοργού.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 26 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 14,8 χλμ.
Νέος σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 9:30 το βράδυ ανοιχτά της Οίας. Σύμφωνα με Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 26 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας και το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 11,2 χλμ.
Σαντορίνη: Στο «κόκκινο» πέντε περιοχές του νησιού για κατολισθήσεις
Στη Σαντορίνη λαμβάνονται μέτρα για τον κίνδυνο κατολισθήσεων. Η πρόσβαση σε σοκάκια δίπλα στην Καλντέρα και σε τέσσερα ακόμη σημεία, αποκλείεται.
Το κύμα της μεγάλης φυγής, κατοίκων και επισκεπτών, συνεχίζεται. Έπειτα από σαράντα ώρες και την άρση της απαγόρευσης απόπλου, στην Σαντορίνη έφθασε το πρώτο καράβι.
Με το νησί να έχει ερημώσει, υπό το φόβο πλιάτσικου, κάτοικοι με φακούς στα χέρια κάνουν περιπολίες τη νύχτα. Περιπολίες γίνονται και σε πιο απομακρυσμένα σπίτια με το αυτοκίνητο.
Τι προβλέπει το σχέδιο «Εγκέλαδος 2» σε περίπτωση μεγάλου σεισμού
Οι τοπικές αρχές έχουν εκπονήσει ένα σχέδιο με 8 σημεία του νησιού, στα οποία οι κάτοικοι θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν εκεί.
Απομονωμένοι στο νησί τους
Ο απεσταλμένος του MEGA στο νησί, Γιάννης Ρήγος, μπαίνει στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, 20 μέτρα μακριά από την Καλντέρα στα Φηρά. Θα μείνουν εκεί μέχρι να τους διώξουν, όπως λένε.
Η σύζυγος του, η κυριά Βικτώρια είχε ζήσει και τον φονικό σεισμό του 1956.
«Ήταν πολύ άγριος. Βλέπαμε ένα σύννεφο, πέφταν όλα κάτω, σπίτια έπιπλα, ότι μπορείτε να φανταστείτε, πέφτανε, ήταν τα υπόσκαφα τότε», είπε.
Όσοι παραμένουν στη Σαντορίνη, αλλά κι εκείνοι που προσωρινά την εγκατέλειψαν, ελπίζουν ότι αυτός ο εφιάλτης θα τερματιστεί σύντομα, για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους