ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ-H επίθεση στη Γερμανία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό ακόμη 200 ατόμων, έχει θέσει σε ύψηστη επιφυλακή τις αρχές στην Αθήνα
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα ο τηλεοπτικός σταθμός Open και η αστυνομική συντάκτρια Μίνα Καραμήτρου, η Αθήνα επικαιροποιεί όλα τα επιχειρησιακά της σχέδια και μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο από τις αρμόδιες αρχές, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας τις επόμενες 15 ημέρες, που ένεκα εορτών εκτιμάται πως θα υπάρχει συνωστισμός σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας.
Τα μέτρα αυτά θα εστιάσουν κυρίως σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ακόμη πιο εντατικές περιπολίες μέσα στο πλήθος τόσο από ένστολους αστυνομικούς, όσο και κυρίως από αστυνομικούς με πολιτικά.
Η επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές
Την ίδια ώρα, κρίνεται αναγκαίο να ενεργοποιηθεί το πληροφοριακό δίκτυο.
Ήδη μάλιστα οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις γερμανικές και “ξεσκονίζουν” οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να αξιολογηθεί ως χρήσιμη για τα επιχειρησιακά τους σχέδια.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τουλάχιστον ως το απόγευμα του Σαββάτου, οι γερμανικές αρχές δεν εστιάζουν στο ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.
Απεναντίας, ο δράστης στην ακρόαση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf) στο Χάλμπερσταντ δήλωσε ότι αποστάτησε από το Ισλάμ, ενώ έχει γράψει και ένα βιβλίο με τίτλο “Δημιουργική διάψευση του Ισλάμ”.
Είχε εκφράσει τον φόβο της δίωξής του από τη Σαουδική Αραβία για ένα επεισόδιο που είχε σημειωθεί στην πρεσβεία της γενέτειράς του στο Βερολίνο. Εκεί τον απείλησαν με εκτέλεση το 2013 αν επέστρεφε, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων, ο 50χρονος, ο οποίος ζει στη Γερμανία από το 2006, αυτοχαρακτηρίζεται ως πρώην μουσουλμάνος.
Πρόσφατα άσκησε κριτική κατά των γερμανικών Αρχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας πως “δεν έκαναν αρκετά για την καταπολέμηση του ισλαμισμού”.
Σχετικά με το κίνητρο του δράστη, ο πρωθυπουργός της Σαξονίας-Άνχαλτ Ράινερ Χάζελοφ δήλωσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται, σημείωσε ωστόσο ότι “λόγω της σφοδρότητας της επίθεσης”, πιθανόν την υπόθεση να αναλάβει ο ομοσπονδιακός γενικός εισαγγελέας, γεγονός που θα σήμαινε ότι το κίνητρο θεωρείται τρομοκρατικό.