Στις κάλπες προσέρχονται από τις 9 το πρωί, 59,2 εκατομμύρια πολίτες στη Γερμανία, σε μια κρίσιμη διαδικασία που παρακολουθεί με αγωνία όλη Ευρώπη αφού το αποτέλεσμά της και ενδεχόμενη κυβερνητική αστάθεια στη μεγαλύτερη και πιο ισχυρή οικονομικά χώρα της ΕΕ θα προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις σε όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
Στις 19:00 ώρα Ελλάδας τα exit poll
Οι κάλπες άνοιξαν στις 9:00 ώρα Ελλάδας, με τους ψηφοφόρους να προσέρχονται από νωρίς στα εκλογικά κέντρα. Η ψηφοφορία διεξάγεται κανονικά χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα, ενώ η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να λήξει στις 19:00, ώρα Ελλάδας, ώρα όπου θα έχουμε και τα πρώτα exit poll.
Στις 21:00 ώρα Ελλάδας θα έχουμε σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ μια σαφή εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα, ακόμα και αν το ζήτημα της συγκρότησης της επόμενης κυβέρνησης χρειαστεί μήνες για να λυθεί.
Το εκλογικό τους δικαίωμα έχουν ασκήσει ήδη τόσο ο απερχόμενος καγκελάριος, επικεφαλής του SPD, Όλαφ Σολτς, όσο το φαβορί της αναμέτρησης, ο Μερτς καθώς και η Βάιντελ της AfD.
Ο Σολτς εθεάθει μάλιστα να κάνει τζόκινγκ στο κέντρο του Πότσνταμ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, τραβήχτηκε γύρω στις εννέα το πρωί, τοπική ώρα. Ο απερχόμενος καγκελάριος συνοδευόταν από τους σωματοφύλακές του.
Κλίμα πόλωσης στην Γερμανία
Η γερμανική Dei Welt μιλά για κλίμα πόλωσης, σε σχέση με την σημερινή μέρα. Αυτό το κλίμα πόλωσης επιδρά στο εκλογικό αποτέλεσμα με χαρακτηριστικότερη την άνοδο της AfD αλλά και την επίδραση των μεγάλων αλλαγών που φέρεται να φέρνει ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η BILD μιλά μάλιστα επισημαίνει επικαλούμενη τα πρωτοσέλιδα των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ ότι αυτές οι εκλογές είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό εθνικό γεγονός.
Όπως σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Μερτς έχει υποσχεθεί σκληρή στροφή προς τα δεξιά σε περίπτωση εκλογής του για να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους από την ακροδεξιά AfD, η οποία προσβλέπει σε ένα εκλογικό ρεκόρ μετά από μια σειρά θανατηφόρων επιθέσεων που αποδίδονται σε αιτούντες άσυλο και έχουν τροφοδοτήσει το αίσθημα της ανασφάλειας και της ισλαμοφοβίας.
Εάν αναλάβει τη θέση του μαχόμενου κεντροαριστερού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, όπως προβλέπεται ευρέως, δεδομένης της τεράστιας διαφοράς στις δημοσκοπήσεις, ο Μερτς του CDU υποσχέθηκε μια «ισχυρή φωνή» στην Ευρώπη σε μια εποχή χαώδους αναστάτωσης, αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Ο Μερτς έχει ήδη ανακοινώσει ότι όταν εκλεγεί καγκελάριος θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Γαλλία και την Πολωνία, αναλαμβάνοντας άμεσα δράση στην γηραιά ήπειρο.
Οι προκλήσεις
Για τον επόμενο ηγέτη της Γερμανίας, ελλοχεύουν περισσότερες απειλές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, επί μακρόν βασικό σύμμαχό της, εάν ο Τραμπ πυροδοτήσει έναν εμπορικό πόλεμο που θα μπορούσε να πλήξει την πληγείσα από την ύφεση οικονομία της Γερμανίας. Ο Σολτς θα παραμείνει επικεφαλής ως υπηρεσιακός υπουργός έως ότου σχηματιστεί οποιαδήποτε νέα πολυκομματική κυβέρνηση – ένα έργο που ο Μερτς έχει ήδη δηλώσει ότι ελπίζει να επιτύχει μέχρι το Πάσχα σε δύο μήνες.
Έως και το 30% των ψηφοφόρων παρέμειναν αναποφάσιστοι την περασμένη εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και η Σύλβια Ότο, 66 ετών, η οποία δήλωσε ότι «εξακολουθώ να δυσκολεύομαι να πάρω μια απόφαση αυτή τη φορά».
Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική κρίση στη Γερμανία προκλήθηκε όταν ο δυστυχής συνασπισμός του Σολτς κατέρρευσε στις 6 Νοεμβρίου, την ημέρα επανεκλογής του Τραμπ. Το SPD του Σολτς, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο FDP διαφωνούσαν επί μακρόν για τα σφιχτά οικονομικά και έτσι κατέληξε η να διεξάγει πρόωρες εκλογές. Τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά του SPD στις δημοσκοπήσεις, περίπου 15%, δείχνουν ότι ο Σολτς πλήρωσε το τίμημα για το αδιέξοδο της πολιτικής και τις άθλιες οικονομικές επιδόσεις της Γερμανίας, την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.
Η απογοήτευση από την ηγεσία τροφοδότησε την άνοδο του AfD, το οποίο συγκεντρώνει δημοσκοπικά ποσοστά της τάξης του 20%, αλλά φαίνεται ότι θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, καθώς όλα τα άλλα κόμματα έχουν ορκιστεί να το κρατήσουν εκτός εξουσίας, δηλαδή εκτός συζητήσεων συνεργασία για κυβέρνηση.
Τι έδειξε η τελευταία δημοσκόπηση
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που μετέδωσε η Welt, το CDU/CSU παραμένει με μεγάλη διαφορά η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στη Γερμανία και βρίσκεται πλέον στο 29,5%, πέφτοντας κάτω από το όριο του 30%.
CDU/CSU: 29,5%
AfD: 21%
SPD: 15%
Πράσινοι: 12,5%
Αριστερά: 7,5%
BSW: 5%
FDP: 4,5%
Λοιπά κόμματα: 5%
Για να μπουν στην ομοσπονδιακή βουλή τα κόμματα θα πρέπει να υπερβούν το όριο του 5% ή να διασφαλίσουν τους περισσότερους σταυρούς σε τουλάχιστον τρεις εκλογικές περιφέρειες. Κάθε ψηφοφόρος έχει στη διάθεσή του δύο ψήφους: Με την πρώτη ψηφίζει έναν/μια πολιτικό της εκλογικής του περιφέρειας και με τη δεύτερη ένα κόμμα. Η γερμανική βουλή εκλέγει τον καγκελάριο