Πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 06:19 (ώρα Ελλάδας) 79 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά του Ηρακλείου, σύμφωνα με δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.Το εστιακό βάθος εκτιμάται πως ήταν 40 χιλιόμετρα.
Ζημιές σε κτίρια καταγράφουν οι υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου, μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, ανοιχτά της Κρήτης
Οι ζημιές, σύμφωνα με το creta24 δεν αφορούν μόνο σε ετοιμόρροπα κτίρια, όπως στο ιστορικό ξενοδοχείο «Μίνως», ή διατηρητέα κτίρια, όπως το Μέγαρο Κοθρή, αλλά και σε τμήματα μπαλκονιών.
Το παλιό κτίριο του ΕΦΚΑ στον Άγιο Μηνά, υπέστη φθορές από τον ισχυρό σεισμό, με μεγάλα τμήματα σοβάδων να έχουν πέσει στο εσωτερικό του, ενώ στο κτίριο παρουσιάστηκαν και ρωγμές.
Στην οδό Πετροπουλάκη τμήματα ενός παλιού σπιτιού έπεσαν στον πεζόδρομο.
Ίδια η εικόνα και στην οδό Μονής Καρδιωτίσσης, όπου το πλέγμα δεν εμπόδισε κομμάτια παλιού κτιρίου να πέσουν στον πεζόδρομο.
Ζημιές σημειώθηκαν και σε σπίτι στην οδό Αυλώνος, όπου σοβάδες από ένα εμφανώς προβληματικό μπαλκόνι έπεσαν στο πεζοδρόμιο.
Έσπασαν εκθέματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο από τον ισχυρό σεισμό
Ζημιές καταγράφηκαν και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Creta24, τέσσερα εκθέματα που βρίσκονταν σε προθήκη στον 1ο όροφο του μουσείου, μετακινήθηκαν από την ισχυρή και με μεγάλη διάρκεια δόνηση, με αποτέλεσμα να πέσουν και να σπάσουν.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την έκταση της ζημιάς που έχουν υποστεί τα συγκεκριμένα εκθέματα.
Τι λένε Λέκκας, Τσελέντης, Καραστάθης, Γκανάς, Παπαδόπουλος
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης σημείωσε στο ΕΡΤNews ότι το βάθος του σεισμού μείωσε εντελώς την αισθητικότητα και τις πιθανές ζημιές στις περιοχές. “Εξάλλου είναι και 55 χιλιόμετρα μακριά από την εγγύτερη κατοικημένη ζώνη αυτή της Κρήτης. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Είναι ένας τυπικός σεισμός ενδιάμεσου βάθους. Δεν περιμένουμε μια πλούσια ακολουθία. Από εκεί και πέρα περιμένουμε και την εξέλιξη του φαινομένου“.
“Όλοι οι σεισμοί βάθους έχουν να κάνουν με τον μηχανισμό της υποβοήθησης της αφρικανικής πλάκας κάτω από το Αιγαίο. Είναι και αυτός ο λόγος ο οποίος δεν μας ανησυχεί. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τέτοιους σεισμούς. Δεν προκαλούν, όπως είπαμε, μετασεισμικές ακολουθίες σημαντικές και δεν προκαλούν βλάβες. Ούτε καν υπάρχει περίπτωση για τσουνάμι ή οτιδήποτε” πρόσθεσε.
Λέκκας για τον σεισμό
Είναι θετικό ότι είχε μεγάλο εστιακό βάθος ανέφερε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤΝews. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα, όπως επίσης σε Ρέθυμνο και Χανιά. Ο σεισμός οδήγησε πολλούς κατοίκους στο να βρεθούν έξω από τα σπίτια τους στους νομούς Ρεθύμνου και Λασιθίου.
Τσελέντης για σεισμό
«Έγινε αισθητός σε όλη τη Νότια Ελλάδα γιατί έγινε πάνω από το βυθιζόμενο κομμάτι της συμπαγούς πλάκας της Κρήτης – Η περιοχή αυτή έχει αρχίσει να “δουλεύει” εδώ και δύο χρόνια», τονίζει ο καθηγητής Σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, που μιλά στον ΣΚΑΪ για τον ισχυρό σεισμό 6,1 Ρίχτερ στην Κρήτη.
Έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν την Ελλάδα γιατί συνέβη πάνω από τη συμπαγή βυθιζόμενη πλάκα και τα σεισμικά κύματα διαδόθηκαν χωρίς εξασθένηση.
Μετασεισμούς, μερικούς γύρω στο 5 μπορεί να έχουμε αλλά λόγο του σχετικά μεγάλου εστιακού βάθους η ακολουθία θα είναι κάπως περιορισμένη.
Προσοχή λοιπόν για τους φίλους μου στη Κρήτη χωρίς πανικό αλλά να ξεσκονίσουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προστασίας.
Αξιολογόντας το φαινομενικά ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΛΟΓΟ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ
Ελπίζω να μη δω το γνωστό χάος στα ΜΜΕ με διαφορετικές απόψεις και κινδυνολογίες όπως είδαμε και για τη περίπτωση της Σαντορίνης. Για αυτό το τελευταίο καιρό τοποθετούμαι μέσω των αναρτήσεων μου.
Επειδή ακούγονται κάτι γελοίες φήμες ότι κρύβουμε τα Ρίχτερ λόγο αποζημιώσεων είναι σαχλαμάρες παρακαλώ αυτοί που τα γράφουν αυτά να απευθυνθούν στα μέντιουμ. Εμεις μιλάμε με μετρήσεις σε σεισμολογικά όργανα όχι γυάλινες σφαίρες ούτε κοιτάμε τα Ταρό ούτε τον καφέ!
Γκανάς για σεισμό
“Είναι σεισμός που έγινε πάνω στο τόξο, στην βυθιζόμενη πλάκα σε βάθος 60 χιλιομέτρων. Είναι ένας κλασσικός σεισμός του ελληνικού τόξου σε ενδιάμεσο βάθος. Δεν αναμένεται να έχει επιπτώσεις περαιτέρω σε κατασκευές ή να προκαλέσει τσουνάμι, όπως επίσης δεν θα επηρεάσει την Σαντορίνη” εκτίμησε ο Γενικός Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς. “Έχει μεγάλο βάθος και δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν ιδιαίτερα οι κάτοικοι” πρόσθεσε ο ίδιος.
Παπαδόπουλος για σεισμό
Σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,1 και βάθους περίπου 70 χλμ. στην Κρητική θάλασσα. Ευτυχώς, το βάθος και η απόσταση από το νησί αποτέλεσαν και πάλι ασπίδα προστασίας. Έγιναν μερικοί μικροί μετασεισμοί, θα γίνουν λίγοι ακόμα αλλά αβλαβείς. Μαζί με τον προ ημερών παρόμοιο σεισμό στην Κάρπαθο δείχνουν ότι η περίοδος σεισμικής ύφεσης-άπνοιας, που επικρατούσε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2021, έληξε. Μετά το σεισμό της Καρπάθου έγραψα ότι οι γεωδυναμικές του συνέπειες θα είναι σημαντικές. Πράγματι, εκείνος ξεκλείδωσε το ανατολικό ελληνικό σεισμικό τόξο διεκολύνοντας την προέλαση και καταβύθιση της Μεσογειακής λιθόσφαιρας κάτω από την Κρητική θάλασσα δίνοντας το σημερινό σεισμό. Οι γεωδυναμικές συνέπειες μάλλον θα συνεχιστούν, αλλά όχι από την ίδια εστία. Το μελετάμε