Κυριακή, 24 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Σκέρτσος: Ο στόχος της διπλής σύγκλισης και το στοίχημα της περιφερειακής ανάπτυξης

TechTeam από TechTeam
02/09/2024 11:31
σε Featured, HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
54
SHARES
114
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Λίγες ημέρες πριν από την έλευση, στη Θεσσαλονίκη, του πρωθυπουργού και του κυβερνητικού κλιμακίου, ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος γράφει στη «Μακεδονία της Κυριακής» για τα έργα στην πόλη, αλλά και στην επικράτεια γενικότερα.
Όπως θυμίζει, «από τη Θεσσαλονίκη είχε ξεκινήσει η κυβέρνησή μας να παρουσιάζει τα πολυεπίπεδα Σχέδια για την Ανάπτυξη όλων των Περιφερειών της χώρας έως το 2030 προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια επικράτεια που κάθε γωνιά της θα λαμβάνει το δικό της μερίδιο από τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό είναι το όραμα μας.
Και από τη Θεσσαλονίκη, με την έναρξη λειτουργίας του πιο σύγχρονου Μετρό της Ευρώπης σε 90 ημέρες από τώρα, αποδεικνύεται ότι αυτό το όραμα δεν είναι ανέφικτο. Το 2019 παραλάβαμε το έργο σε απόλυτο αδιέξοδο και στις 30/11/2024 παραδίδεται και εγκαινιάζεται. Το Μετρό μπορεί να είναι η κορωνίδα αυτής της τεράστιας αναπτυξιακής προσπάθειας σε όλη τη χώρα, αλλά δεν είναι η μόνη απόδειξη πώς “ό,τι είπαμε το κάνουμε”. Αν ανατρέξετε στη νέα πλατφόρμα erga.gov.gr , τη «Διαύγεια» των έργων, όπου παρουσιάζονται 6.000 έργα άνω του 1 εκ. ευρώ με τα 12+1 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης για κάθε περιφέρεια της χώρας, θα διαπιστώσετε ότι αυτό το -πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα- εγχείρημα είναι σε τροχιά υλοποίησης. Μόνο στην Κεντρική Μακεδονία από τα 850+ έργα που περιλαμβάνει το περιφερειακό σχέδιο ανάπτυξης, προϋπολογισμού 13,5 δισεκ. ευρώ, 610 είναι σε εξέλιξη και εξ αυτών 294 υλοποιούνται, 130 είναι σε διαγωνιστική διαδικασία και 186 είναι ενταγμένα ή συμβασιοποιημένα».
Επιπροσθέτως, «45 οδικά έργα, 17 αναπλάσεις, 16 αντιπλημμυρικά, 25 έργα πολιτισμού, 37 έργα υγείας, 8 σιδηροδρομικά, 16 αντιπλημμυρικά είναι μερικές μόνο από τις συστάδες έργων που δεν είναι μακέτες αλλά πραγματικά εργοτάξια».
Όμως, όπως επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας, «η δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη κάθε περιφέρειας δεν είναι απλώς ζήτημα δικαιοσύνης. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη και τη μόνη οδό για να πετύχουμε τη διπλή σύγκλιση, την δραστική μείωση δηλαδή της απόστασης με την Ευρώπη αλλά και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων».
Και, σε πιο προσωπικό τόνο, «ως γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός που αναζήτησε την τύχη του στην πρωτεύουσα, γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει το στρεβλό αθηνοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης των προηγούμενων ετών που στέρησε αμέτρητες αναπτυξιακές ευκαιρίες από τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας και ειδικά από την Κεντρική Μακεδονία.
Πόροι υπήρξαν και στο παρελθόν. Τις τελευταίες 4 δεκαετίες η Ελλάδα έλαβε και δαπάνησε συνολικά 180 δισεκ. ευρώ για περιφερειακή σύγκλιση και συνοχή, ωστόσο οι επενδύσεις και κυρίως ο ασύντακτος τρόπος που έγιναν δεν άφησαν το απαιτούμενο αναπτυξιακό αποτύπωμα σε όλη την χώρα ώστε να μειωθούν οι περιφερειακές ανισότητες».
Όπως, εξ άλλου, τονίζει ο ‘Ακης Σκέρτσος, «η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει το μεγαλύτερο πακέτο δημοσίων επενδύσεων μεταπολεμικά, ένα διπλάσιο σχέδιο Μάρσαλ, με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ύψους 102 δισεκ. ευρώ, με στόχο τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη διπλή σύγκλιση εθνικού ΑΕΠ και περιφερειακών εισοδημάτων με το ευρωπαϊκό επίπεδο. Η βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη αποδεικνύεται στην πράξη και από την αύξηση κατά 40 έως 50% των προϋπολογισμών των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και ειδικά της Κεντρικής Μακεδονίας που διαθέτει τον υψηλότερο προϋπολογισμό μεταξύ όλων των περιφερειών για την τρέχουσα περίοδο ύψους 1,44 δισεκ. ευρώ».
Δεσμεύεται δε, ότι «αυτή τη φορά τα χρήματα “πιάνουν τόπο”. Γιατί; Διότι άλλαξε η αντίληψη για το πώς θα πετύχουμε την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη. Μελετάμε τις ανάγκες και τις δυνατότητες κάθε περιοχής και καταρτίζουμε σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες και όλα τα υπουργεία, ειδικά στρατηγικά σχέδια, ένα για κάθε μια από τις 13 περιφέρειες με διακριτή αναπτυξιακή ταυτότητα.
Από τα τέλη Σεπτεμβρίου ξεκινάει μια μεγάλη εκστρατεία διαβουλεύσεων διευρυμένων κυβερνητικών κλιμακίων σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με παρουσία και του πρωθυπουργού, για την συμπλήρωση και επικαιροποίηση κάθε περιφερειακού σχεδίου ανάπτυξης. Στόχος η σύναψη μιας κοινωνικής αναπτυξιακής συμφωνίας για δυναμική και συνεκτική ανάπτυξη σε κάθε περιφέρεια.
Διαφάνεια, λογοδοσία, συμμετοχή, περιφερειακή συνοχή και οικονομική αποτελεσματικότητα είναι οι αρχές που διαπερνούν αυτά τα σχέδια. Μόνο έτσι θα μεγιστοποιηθούν τα πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και θα μειωθούν οι ανισότητες ώστε να μπορούν να πάνε ψηλά, προσφέροντας υψηλότερα εισοδήματα και ευκαιρίες σε όλες και όλους να παραμένουν και να εργάζονται από επιλογή και όχι από ανάγκη στον τόπο τους.
Αυτή είναι τελικά η προστιθέμενη αξία του επιτελικού σχεδιασμού στη διακυβέρνηση μιας χώρας . Διότι επιτελικό κράτος είναι το συνεργατικό κράτος που βλέπει μπροστά και σχεδιάζει συνεκτικά, πέρα και πάνω από την τυραννία του εφήμερου, με όραμα για τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές», καταλήγει το άρθρο του υπουργού Επικρατείας.

Ετικέτες: Σκέρτσος

ΣχετικάΆρθρα

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Σκέρτσος για τα Τέμπη: Το ΠΑΣΟΚ προτρέχει να βγάλει συμπεράσματα

18/05/2025 | 21:00
Featured

Eπίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ – Eνημερώθηκε για τις νέες ψηφιακές δυνατότητες του ERTNews και του Ertflix

05/05/2025 | 21:31
Featured

Απόφαση – έκπληξη Μητσοτάκη – Την ΕΡΤ θα επισκεφθεί στις 8 Μαϊου

27/04/2025 | 20:30
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Σκέρτσος: Οι τραγωδίες σε Μάνδρα, Μάτι, «Σάμινα» και τώρα στα Τέμπη αποτελούν συλλογικά τραύματα

10/03/2025 | 16:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Golden Visa: Αλλάζει το καθεστώς της αγοράς ακινήτων – Οι εξαιρέσεις


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Συνελήφθη ο 40χρονος που σκότωσε την σύζυγό του στον Βόλο – Κρυβόταν σε πάρκινγκ

    312 shares
    Share 125 Tweet 78
  • Βεσυρόπουλος – Το τελευταίο αντίο στον άνθρωπο που πάλεψε με ήθος για την πατρίδα και τον τόπο του

    222 shares
    Share 89 Tweet 56
  • «Βλέπω φως στο τούνελ στις σχέσεις Ρωσίας-ΗΠΑ» λέει ο Πούτιν και αποθεώνει τις ηγετικές ικανότητες του Τραμπ

    191 shares
    Share 76 Tweet 48
  • «Θα ανοίξουν οι πύλες της κόλασης»: Το Ισραήλ απειλεί να καταστρέψει τη Γάζα αν η Χαμάς δεν δεχθεί την ειρήνη με τους όρους του

    310 shares
    Share 124 Tweet 78
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ 2025: Πληρωμές έως 8.200€ για στρατιωτικούς – Πίνακες με ποσά για αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες

    910 shares
    Share 364 Tweet 228
  • Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στον Νότιο Ατλαντικό – Προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ανταρκτική: Τι σημαίνει για τον κόσμο και την Ελλάδα

    470 shares
    Share 188 Tweet 118
  • Κηρύχθηκε επίσημα λιμός στη Γάζα – ΟΗΕ: Οι θάνατοι από πείνα ισοδυναμούν με έγκλημα πολέμου

    271 shares
    Share 108 Tweet 68
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch