Δεν ξέρουμε αν ο σεισμός των 4,9 βαθμών στη Λέσβο ήταν ο κύριος τόνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο καθηγητής σεισμολογίας, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
«Χρειάζονται ακόμα ένα με δύο 24ωρα, να συλλέξουμε περισσότερα στοιχεία, να είναι επαρκή τα δεδομένα, για να πούμε ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός. Δυστυχώς δεν μπορούμε ακόμα αυτό να το πούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.
«Στο βορειοανατολικό τμήμα της Λέσβου έχουμε τα εξής δύο βασικά χαρακτηριστικά: το πρώτο ότι η σεισμική δραστηριότητα, όπως και στην Εύβοια άλλωστε, εκδηλώνεται επάνω στο νησί, στο χερσαίο χώρο, όχι στη θάλασσα. Οι εστίες είναι κοντά σε κωμοπόλεις και χωριά της περιοχής, κι αυτο είναι στοιχείο επικινδυνότητας που δε πρέπει να παραβλέψουμε» σημείωσε.
Όπως εξήγησε, η περιοχή έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών με τα ρήγματα επάνω στο νησί, εάν τα συναξιολόγησουμε όλα αυτά, κατανοούμε ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από πλευράς επιστημονικής παρακολούθησης κι ως προς το σκέλος των προληπτικών ενεργειών σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Εύβοια
«Εκεί που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, είναι οι τρεις παράλληλες σεισμικές εστίες που έχουν ενεργοποιηθεί στην Εύβοια, στη Νότια Εύβοια στα Ψαχνά και στον Λημνιώνα» σημείωσε ακόμα.
Ερωτηθείς αν οι τρεις εστίες συνδέονται μεταξύ τους, διευκρίνισε ότι «φανερά δεν υπάρχει κάποια σύνδεση, ενδεχομένως να υπάρχει μηχανισμός που η επιστήμη αγνοεί και για να αποδείξουμε αν υπάρχει αλληλοσύνδεση, κι αν το αποδείξουμε, χρειάζεται πολύ μεγάλη έρευνα».
«Στα Ψαχνά η εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας είναι ομαλή, σε ό,τι αφορά τις δύο άλλες εστίες χρειάζεται ακόμα μια επιφυλακτικότητα, τα στοιχεία δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα, αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή βλέπουμε την εξέλιξή τους» επισήμανε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Κρήτη – Πελοπόννησος
Σε ό,τι αφορά τις σεισμικές δραστηριότητες που εντοπίζονται σε θαλάσσιο χώρο βόρεια της Νεάπολης και του Αγίου Νικολάου στην Κρητική θάλασσα και εκείνες στο θαλάσσιο χώρο νοτίως της Μεθώνης στην Πελοπόννησο, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι δεν συνιστούν επικίνδυνη δραστηριότητα, καθώς πρέπει να μεγαλώσουν πολύ τα μεγέθη για να αποκτήσουν επικινδυνότητα, λόγω του ότι οι σεισμοί είναι στην ανοιχτή θάλασσα.
Λέκκας: Εάν σε ακραία περίπτωση συμβεί μεγαλύτερος σεισμός είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με Περιφέρεια και δήμους
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας για τον σεισμό στη Λέσβο τόνισε πως “πρόκειται για γνωστό πλήρως χαρτογραφημένο ρήγμα, αυτό που έδωσε τη σεισμική ακολουθία”. “Εάν σε ακραία περίπτωση συμβεί μεγαλύτερος σεισμός είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια και τους δήμους” διαβεβαίωσε.
Όπως σημείωσε το ρήγμα “ουσιαστικά αρχίζει από το νότιο κομμάτι της Λέσβου και τελειώνει στο βόρειο κομμάτι και διαχωρίζει το νησί σε δυο επιμέρους τεκτονικά τμήματα.”
“Οφείλουμε εμείς να πάρουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι, αν σε ακραία περίπτωση το τονίζω σε ακραία περίπτωση συμβεί ένας μεγαλύτερος σεισμός” είπε και επισήμανε πως “είμαστε σε πλήρη συνεννόηση και με την Περιφέρεια και με τους δήμους. Βεβαίως κάτω από τις οδηγίες του υπουργού του κυρίου Στυλιανίδη, ο οποίος ενημερώνεται συνέχεια. Θεωρώ ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά” καθησύχασε.
Όσο για τους συνεχείς μετασεισμούς ανέφερε ότι “είναι μία ένδειξη ότι είμαστε σε καλό δρόμο, όμως εμείς οφείλουμε να σχεδιάσουμε και τα χειρότερα. Σε ακραία περίπτωση επαναλαμβάνω και το τονίζω. Βεβαίως έχουν δοθεί οδηγίες και στους δήμους και σε όλους τους εμπλεκόμενους στο τι θα πρέπει να κάνουν”.
Και συνέστησε στους κατοίκους “να αποφεύγουν να διέρχονται και να διαμένουν σε παλιά σπίτια που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες”.
Όπως διευκρίνισε η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός από τις τρεις σεισμικές εστίες στην Εύβοια. Είπε συγκεκριμένα πως “τα τέσσερα γεγονότα αυτά, τα οποία έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, είναι σε ανεξάρτητα γεωτεκτονικά καθεστώτα. Δεν συνδέεται το ένα με το άλλο. Στην Εύβοια τα τρία γεγονότα είναι ανεξάρτητα γεγονότα. Το είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή και βεβαίως η σημερινή σεισμική διέγερση στη Λέσβο είναι ένα τελείως διαφορετικό γεγονός. Συνεπώς, δεν υπάρχει η εικόνα μιας γενικότερης σεισμικής διέγερσης στη χώρα.”
Στις οδηγίες του προς τους κατοίκους είπε ότι “θα πρέπει να προσέχουν τις αμέσως επόμενες ώρες και βεβαίως και το βράδυ να ακολουθούν τις οδηγίες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και θεωρώ ότι μέχρι το βράδυ θα έχουμε νεότερα δεδομένα, τα οποία ουσιαστικά θα μας υποδείξουν και τις περαιτέρω ενέργειες τις οποίες θα κάνουμε”.
Τσελέντης για σεισμό στη Λέσβο: Χρειάζεται προσοχή γιατί είναι κοντά σε μεγάλο ρήγμα
“Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.
“Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο” πρόσθεσε ο κύριος Τσελέντης.