Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά
Αρχική Featured

Στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ το μεταναστευτικό – Η νέα συμφωνία για τις ροές και η βίζα

TechTeam από TechTeam
26/09/2023 08:34
σε Featured, HOT NEWS, ΔΙΕΘΝΗ
A A
70
SHARES
148
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό συνεδριάζει σήμερα στις 12:00 το ΚΥΣΕΑ, στη σκιά των επαφών που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Σε αυτές τις επαφές, άλλωστε, το θέμα του μεταναστευτικού έπεσε στο τραπέζι, με τον τους δύο ηγέτες να συζητούν την προοπτική μιας νέα ευρωτουρκικής συνεννόησης, προκειμένου να μειωθούν οι ροές προς την Ελλάδα και συνακόλουθα την Ευρώπη.

Τις λεπτομέρειες αυτής της νέας συμφωνίας έχει επεξεργαστεί σε μεγάλο βαθμό ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος μετέχει στο ΚΥΣΕΑ, σε συνεννόηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος και έθεσε το ζήτημα στις επαφές που είχε σε Άγκυρα και Νέα Υόρκη με τον ομόλογο του Χακάν Φιντάν. Ο λόγος της ελληνικής σπουδής έχει να κάνει με τη συνεχιζόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και κατά τον Σεπτέμβριο που έχει ως αποτέλεσμα να γεμίζουν περαιτέρω οι μεταναστευτικές δομές της χώρας, αν και υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης αναφέρουν ότι απέχουμε ακόμα σημαντικά από το σημείο κορεσμού, καθώς το σύστημα δεν καταγράφει μόνο «εισόδους», αλλά και «εξόδους μεταναστών.

Ο πρώτος στόχος της Αθήνας ήταν να υπάρξει ένα «φρενάρισμα» στις ροές, στη βάση της νέας ελληνοτουρκικής συνεννόησης. Κάτι τέτοιο όντως παρατηρείται στα χερσαία σύνορα, όχι τόσο όμως στη θάλασσα, όπου το περιθώριο παρέμβασης από μεριάς Τουρκίας είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Απαιτείται, πάντως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μια ευρύτερη διευθέτηση με την Τουρκία, η οποία θα εμπλέκει και την Ευρώπη. Σημειωτέον, ο κ. Καιρίδης θα βρίσκεται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με την Ευρωπαία Επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, ενώ εκεί θα βρίσκεται και η Γερμανίδα ομόλογος του Νάνζι Φέζερ.

Το «φρένο» και το αντάλλαγμα με τη βίζα

Όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή στο protothema.gr, η Ελλάδα ζητά από την Τουρκία τρία πράγματα: αυστηρότερο έλεγχο στα σύνορα, χτύπημα στα δίκτυα των διακινητών και επιστροφές μεταναστών από Ελλάδα προς την Τουρκία, η οποία, βεβαίως, έχει εκατομμύρια πρόσφυγες και περίπου 1 εκ. Ουκρανούς εκπατρισθέντες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ευρωπαϊκή προσέγγιση είναι να δοθεί στην Τουρκία ένα πολύ πιο σημαντικό “τυράκι”, πέρα από τα χρήματα που η γείτονας θα λάβει, ενώ στο τραπέζι είναι και το θέμα της μερικής απελευθέρωσης της βίζα που ζητά η Τουρκία για τις χώρες της ζώνης Σένγκεν. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι είναι κάτι τέτοιο να ξεκινήσει σε μικρότερη κλίμακα από νησιά της Ελλάδας, όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Σάμος, η Χίος, η Κως, η Λέρος και στο Καστελλόριζο, όπου οι Τούρκοι αρέσκονται να πηγαίνουν.

Για τον ενισχυμένο ρόλο της Κομισιόν στην εξίσωση, ρόλο φαίνεται πως έχει παίξει η “αποκατάσταση” σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Κομισιόν, για την οποία έχει εργαστεί ο κ. Καιρίδης, στο πλαίσιο της πολιτικής εντολής του από τον πρωθυπουργό, ιδίως μετά το ναυάγιο της Πύλου που λειτούργησε ως καταλύτης για την κυβερνητική προσέγγιση.

Το επόμενο διάστημα, πάντως, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου θα βρεθεί στην Άγκυρα για να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, με τον οποίο πριν από λίγες μέρες είχε τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να «κλειδώσουν» τους βασικούς άξονες της συμφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να οριστικοποιηθεί και εντός Οκτωβρίου στους βασικούς της άξονες. Βεβαίως, στο υπουργικό της Τετάρτης θα υπάρξουν και σημαντικές ρυθμίσεις που θα αφορούν τη νομιμοποίηση μεταναστών που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, προκειμένου να γεμίσουν κενά στην αγορά εργασίας.

Τα ελληνοτουρκικά

Στη συνεδρίαση, παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση από τους κ. Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη (θα έχει μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ) για το περιεχόμενο των ελληνοτουρκικών συζητήσεων που έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη δρομολόγηση του πολιτικού διαλόγου στα μέσα του Οκτωβρίου και των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο, με απώτατη κατάληξη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Το ΚΥΣΕΑ, παράλληλα, αναμένεται να δώσει «πράσινο φως» και για επιπλέον υλικά και συστήματα για τα αναβαθμιζόμενα F-16 μέσω του προγράμματος FMS (Foreign Military Sales) από τις ΗΠΑ.

 

 

Ετικέτες: ΚΥΣΕΑΜητσοτάκης

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Παρέμβαση Μητσοτάκη σε Σύνοδο του Ιδρύματος Γκέιτς: Μίλησε για την πολιομυελίτιδα της μητέρας του, ανακοίνωσε ότι αυξάνεται στα €5 εκατ. η ελληνική συνδρομή

25/06/2025 | 22:38 - Ενημέρωση 26/06/2025 | 03:30
HOT NEWS

Πώς η σκευωρία της εσχάτης προδοσίας που έστησε η αντιπολίτευση, ενισχύει ακόμη περισσότερο τον Μητσοτάκη

25/06/2025 | 22:13
Featured

Δεκάλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Χάγη – «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός για το ραντεβού Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας

25/06/2025 | 19:31
Featured

Μητσοτάκης στο TikTok για επίσκεψη στο ΚΑΤ: “Το ΕΣΥ αλλάζει”

25/06/2025 | 08:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Γ. Σγουρός : «Αδιαπραγμάτευτος ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ. Ανάγκη η δημιουργία νοσοκομείου στην Ανατ. Αττική»


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Γιορτή σήμερα 26 Ιουνίου, εορτολόγιο: Όσιος Δαβίδ από τη Θεσσαλονίκη

    517 shares
    Share 207 Tweet 129
  • «Νομίζουμε ότι τελείωσε», λέει ο Τραμπ για τον πόλεμο Ισραήλ και Ιράν – «Ο Πούτιν μπορεί να έχει φιλοδοξίες και πέρα από την Ουκρανία»

    469 shares
    Share 188 Tweet 117
  • Σεισμός στην Τουρκία: Νέα τρομακτική πρόβλεψη για 7άρι από τον γνωστό καθηγητή

    462 shares
    Share 185 Tweet 116
  • Δεκάλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Χάγη – «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» είπε ο πρωθυπουργός για το ραντεβού Τραμπ με τον πρόεδρο της Τουρκίας

    389 shares
    Share 156 Tweet 97
  • ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ:Το μίσος που θέριεψε στη σιωπή – Την πυροβόλησε μπροστά στο σπίτι της και αυτοκτόνησε

    365 shares
    Share 146 Tweet 91
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ: Αναδρομικά έως 4.020€ και προσωπική διαφορά: Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται άμεσα – Όλα τα Ταμεία και ημερομηνίες Ιουλίου 2025

    352 shares
    Share 141 Tweet 88
  • Πόλεμος Τραμπ – Ιράν: Η εκεχειρία δεν κρατά – Οι υπόγειες εγκαταστάσεις άντεξαν

    332 shares
    Share 133 Tweet 83
Tilegrafimanews- Έκτακτες ειδήσεις και χρηστικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ Τσίπρας καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch