Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος καλεί την κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις
«Ως κεντρικός τραπεζίτης θα έλεγα ότι ο δρόμος είναι μπροστά. Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει πίσω. Η κυβέρνηση έχει τρία καθαρά χρόνια μπροστά της». Αυτό τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο του 1ου διεθνούς συνεδρίου του ΤΜΕΔΕ, αναφορικά με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό μετά τις Ευρωεκλογές.
Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην παιδεία και στην αγορά εργασίας. «Να κάνω μια ρηξικέλευθη πρόταση; Να δούμε σαν χώρα το θέμα των Ρομά και πώς θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας;», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις επενδύσεις, σχολίασε πως η χώρα ακόμα ανακάμπτει από την κρίση. «Να είναι καλά τα μνημόνια και έχω το θάρρος να το λέω. Η θεωρία ότι η Ελλάδα είναι μόνο τουρισμός και ναυτιλία δεν ισχύει», τόνισε.
Ο διοικητής της ΤτΕ εστίασε στην αύξηση των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τραπεζικό τομέα και τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό (για να γίνει το σύστημα περισσότερο κεφαλαιοποιητικό).
Για την ακρίβεια, ανέφερε πως το πρόβλημα είναι κατά 80% εισαγόμενο και κατά 20% οφείλεται σε εγχώρια ζητήματα ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά, «πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες του ανταγωνισμού», επεσήμανε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας πως η ΤτΕ θα παρουσιάσει μελέτη το ερχόμενο διάστημα για τις αιτίες των ανατιμήσεων.
«Ο πληθωρισμός που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αναστρέψιμος, είναι στο 2,6% σήμερα στην Ευρώπη, δεν τα πήγαμε και άσχημα, δεν μπορείς να προβλέψεις πράγματα που ούτε ο Θεός δεν μπορεί. Το κύριο πρόβλημα στην Ευρώπη προήλθε από το φυσικό αέριο, σήμερα προσαρμοστήκαμε Πιστεύω θα είμαστε κοντά στον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό στο τελευταίο τρίμηνο του 2025», επεσήμανε, εκφράζοντας την ανησυχία του για το πρόβλημα χρέους στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του πλανήτη και της ανθρωπότητας. «Είναι ύπουλος, κινείται κάτω από τα ραντάρ και εμείς αντί να συντονιστούμε νομίζουμε ότι θα το κάνει ο άλλος», εξήγησε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές. «Θα αποκτηθεί consensus, αλλά εύχομαι αυτό να μην γίνει μετά από αρκετές κλιματικές κρίσεις», πρόσθεσε.