Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική Featured

Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για 3 φρεγάτες

TechTeam από TechTeam
27/09/2021 18:06
Ενημερώθηκε: 27/09/2021 18:07:21
σε Featured, ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αποψινό δείπνο του Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει η πολιτική συμφωνία για αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και ακόμη τριών γαλλικών κορβετών Gowind.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στα γαλλικά ναυπηγεία της Naval Group στο Λοριάν.

Οι τρεις κορβέτες που αναμένεται να αποκτηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνείται να ναυπηγηθούν σε ελληνικά ναυπηγεία, μάλλον στον Σκαραμαγκά, προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή και να ενισχυθεί η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, αλλά και να διατηρηθεί η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε μετά το 2000 όταν στα ελληνικά ναυπηγεία χτίστηκαν τρία υπερσύγχρονα γερμανικά υποβρύχια τύπου «Παπανικολής».

Η αρχική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να αποκτηθούν τέσσερις νέες φρεγάτες κι ακόμη δύο φρεγάτες -μάλλον μεταχειρισμένες- ως ενδιάμεση λύση, ώστε να ενισχυθεί άμεσα το Πολεμικό Ναυτικό, προτού παρέλθει η επταετία που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για το χτίσιμο των νέων φρεγατών.

Η γαλλική πρόταση, που είχε υποβληθεί την άνοιξη, προέβλεπε ναυπήγηση τεσσάρων νέων Belh@rra και δωρεάν παραχώρηση δύο πολεμικών πλοίων του γαλλικού ναυτικού, τα οποία, όπως προέκυψε, δεν κάλυπταν τις απαιτήσεις του στόλου.

Η νέα γαλλική πρόταση ήταν για τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belh@rra -η πρώτη του τύπου χτίζεται ήδη στα ναυπηγεία του Λοριάν- και ακόμη τρεις κορβέτες τύπου Gowind, πλοία μικρότερου εκτοπίσματος που, όμως, από το Πολεμικό Ναυτικό εκτιμάται ότι καλύπτουν τις απαιτήσεις για την καθημερινή επιχειρησιακή λειτουργία του στόλου στο Αιγαίο.

Για το θέμα είχε εκτενή αναφορά το «Καρφί» στη σαββατιάτικη έκδοση.

Δρομολόγια Παρίσι-Ουάσιγκτον-Παρίσι οι φρεγάτες μας

Η διαρκώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και οι μεγάλες γεωπολιτικές ανατροπές που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας και τους τριγμούς που έχει προκαλέσει η νέα συμμαχία των ΗΠΑ με τη Βρετανία και την Αυστραλία κόντρα στην Κίνα, καθιστούν αναγκαία την αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης μέχρι πρόσφατα έκλεινε προς τη μεριά των Αμερικανών.

Το Μαξίμου είχε αποφασίσει να εργαλειοποιήσει διπλωματικά τη μεγάλη αυτή σύμβαση που αναμένεται να ξεπεράσει τα πέντε δις ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει την εύνοια του νέου Αμερικανού προέδρου.

Βέβαια στην πορεία αποδείχτηκε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει καμία διάθεση να συγκρουστεί με την Τουρκία για να διασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα ακόμα και αν η προμήθεια των φρεγατών κατευθύνονταν στον αμερικανικό κολοσσό της Lockheed Martin.

Όλοι πλέον προεξοφλούν ότι η Τουρκία αναλαμβάνει ρόλο χωροφύλακα στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, το Αφγανιστάν και τη Βόρεια Αφρική, γιατί οι Αμερικανοί εστιάζουν το σύνολο της στρατηγικής τους στην αντιμετώπιση της κινεζικής διείσδυσης.

Αυτό σημαίνει ότι πολύ σύντομα οι αμερικανικές δυνάμεις θα εγκαταλείψουν και τη βάση στο Ιράκ, αναβαθμίζοντας αυτομάτως τον ρόλο της Τουρκίας.

Μόνος αταλάντευτος σύμμαχος η Γαλλία

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο μόνος σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Γαλλία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δείχνει αντανακλαστικά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης.

Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να θωρακίσει τα ελληνικά σύνορα και να αποτρέψει τις τουρκικές προκλήσεις.

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, βραχυκυκλώνει τη σύμβαση για τις φρεγάτες και για πρώτη φορά το Μαξίμου προβληματίζεται έντονα για το ενδεχόμενο να αναθέσει τελικά στους Γάλλους, τη ναυπήγηση των φρεγατών.

Που στηρίζονται οι Αμερικανοί

Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά και γι΄ αυτό πριν από λίγες ημέρες κάλεσαν τον αντιπρόσωπο της Lockheed Martin στην Ελλάδα που χειρίζεται το project με τις φρεγάτες για διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Lockheed Martin επαναφέρει στο προσκήνιο τον έμπειρο Ντένη Πλέσσα, για να χειριστεί την επίμαχη σύμβαση, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο στέλεχος της Lockheed Martin είναι επιφορτισμένο αποκλειστικά για προμήθειες μαχητικών F-16 και F-15.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η Lockheed Martin να διατύπωσε εκ νέου πρόταση για κατασκευή νέου τύπου φρεγατών, προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις που διατυπώνει η ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, ότι ο συγκεκριμένος τύπος δεν ανταποκρίνεται στα επιχειρησιακά δεδομένα της Μεσογείου.

Δεν αποκλείεται επίσης να συνδυαστεί η νέα πρόταση και με τη χρηματοδότηση προμήθειας μαχητικών F-15 νέας γενιάς.

Βέβαια η απόφαση για την προμήθεια των φρεγατών είναι καθαρά πολιτική.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν εγγυηθεί την ασφάλεια των ελληνικών συνόρων τότε το Μαξίμου θα προκρίνει τη γαλλική NAVAL για τη ναυπήγηση των φρεγατών.

Πάντως αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Ολλανδούς, οι οποίοι κατέθεσαν μια ενδιαφέρουσα πρόταση αλλά ο ίδιος όμιλος τρέχει το project κατασκευής φρεγατών για λογαριασμό της Τουρκίας.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΜακρόνΜητσοτάκηςΠαρίσιπολεμικό ναυτικόΦΡΕΓΑΤΕΣ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Alex Rasov

18/09/2025 | 23:45
Featured

Μητσοτάκης – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

18/09/2025 | 19:00
Featured

Κυριάκος Μητσοτάκης κυρίαρχος, αλλά με τρωτά σημεία – Ο Σαμαράς «παίζει» με 9–10% και οι αριστερές δυνάμεις αναζητούν κατεύθυνση

18/09/2025 | 13:27
Featured

Μητσοτάκης από τη Λήμνο: Διορθώσαμε μια αδικία με την εξίσωση της μείωσης ΦΠΑ για νησιά με κατοίκους κάτω των 20.000

18/09/2025 | 12:30
Load More
Επόμενο Άρθρο

Μητσοτάκης για σεισμό: Σε εγρήγορση όλος ο κρατικός μηχανισμός


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Τροχαίο-σοκ στη Βουλιαγμένης: Η στιγμή της θανατηφόρας καραμπόλας και οι έρευνες για τα αίτια

    491 shares
    Share 196 Tweet 123
  • ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ: Πρόβειο γάλα στα 1,60€/κιλό, 262.854 θανατώσεις, 14€/κεφάλι ενίσχυση και «10ήμερο συναγερμού»: Το νέο τοπίο στη φέτα

    254 shares
    Share 102 Tweet 64
  • ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΑΖΑ: «Δεν θέλουμε να πεθάνουμε»: Ραγδαίες εξελίξεις που τρομάζουν την ανθρωπότητα- Τι γράφουν τα διεθνή μέσα 

    205 shares
    Share 82 Tweet 51
  • Αιγαίο σε Θερμοκρασία Βρασμού: Το μεγάλο σενάριο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης και η ελληνική άσκηση ετοιμότητας

    201 shares
    Share 80 Tweet 50
  • ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΕΙΝΑΣ! Αυξήσεις από 11 έως 38€ το 2026 και 23 έως 38€ το 2027 – Τα ψίχουλα πίσω από τα ποσοστά στις συντάξεις 

    124 shares
    Share 50 Tweet 31
  • ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ): Θέσεις στο εξωτερικό με μισθούς 40.500€, κατάρτιση με επίδομα 400€ και ειδικά βοηθήματα – Οι ευκαιρίες και οι σκληρές αλήθειες

    117 shares
    Share 47 Tweet 29
  • ΝΕΑ ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων – Οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στους αγρότες και κτηνοτρόφους μέσα στον Οκτώβριο

    82 shares
    Share 33 Tweet 21
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch