Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Καρδίτσα, καθώς προχώρησαν χθες στο κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου Ε65.
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στον Παλαμά της Καρδίτσας η κρίσιμη πανελλαδική συνέδριαση των εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε με την 15μελη επιτροπή των αγροτών με το κλίμα να είναι υπέρ της συνέχισης των κινητοποιήσεων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αγρότες από τη Μακεδονία θα συνεδριάσουν χωριστά την ίδια ώρα πιθανότατα στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.
Από το μπλόκο του Πλατυκάμπου Λάρισας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής, Γιάννης Κουκούτσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για πραγματοποίηση νέας πανελλαδικής σύσκεψης, όπου οι αγρότες θα μελετήσουν τα μέτρα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός κι αντίστοιχα θα αποφασίσουν για κλιμάκωση ή όχι του αγώνα τους.
Σε δηλώσεις του την Τρίτη, το μέλος Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, σημείωσε ότι, «πιστεύουμε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, να δυναμώσουν κι άλλο τα μπλόκα για να ικανοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα αιτήματα επιβίωσης που έχει προβάλει το αγροτικό κίνημα της χώρας όλες αυτές τις μέρες».
Αποχώρησαν από το μπλόκο Πλατυκάμπου οι αγρότες των παρακάρλιων περιοχών
Νωρίτερα, την αποχώρησή τους από το μπλόκο Πλατυκάμπου γνωστοποίησαν οι αγρότες που συμμετέχουν στην «Επιτροπή των 180.000 πλημμυρισμένων παρακάρλιων στρεμμάτων», με από ανακοίνωση και επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, μίλησε για το νέο ραντεβού για τις καταστροφές από τον Daniel.
«Καλούμε με αυτήν την ανοιχτή επιστολή μας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντηθεί με επιτροπή που εκπροσωπεί τους αγρότες ολόκληρης της Θεσσαλίας, τα κτήματα των οποίων έχουν καταστραφεί από τις πλημμύρες», τονίζουν στην επιστολή τους οι αγρότες από τις παρακάρλιες περιοχές.
«Η Πανελλαδική επιτροπή των διαμαρτυρομένων αγροτών στη Σίνδο αποφάσισε να συγκροτηθεί 15μελής επιτροπή η οποία θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην επιτροπή, όχι μόνο δεν είχαμε εκπροσώπηση, αλλά τα αιτήματα μας, που πρώτοι εμείς από όλους τους αγρότες στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε διατυπώσει, δεν συμπεριελήφθησαν στο βασικό κείμενο των αιτημάτων», επισημαίνεται σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης.
Οι άλλες κινητοποιήσεις
Στις 12:30 οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων, ενώ το ίδιο προγραμματίζουν να κάνουν και το απόγευμα στον Ε65 στην Καρδίτσα.
Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Ανθήλης στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι. Λίγο μετά τη 1:00 αγρότες του μπλόκου ανέβηκαν στην εθνική οδό και η κίνηση γίνονταν από παρακαμπτήριες οδούς με τη βοήθεια της Αστυνομίας.
Ανάλογη κίνηση πραγματοποίησαν το απόγευμα και οι αγρότες του μπλόκου στη Σκάλα Αταλάντης.
Κινητοποίηση κτηνοτρόφων στην Τρίπολη – Έριξαν γάλα έξω από την Περιφέρεια Πελοποννήσου
Συγκέντρωση και διαμαρτυρία κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Τρίπολη.
Πάνω από 150 κτηνοτρόφοι από την Αρκαδία, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Κορινθία και στην Αργολίδα, κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας με μαύρες σημαίες, σύμφωνα με το arcadiaportal.gr.
Οι κτηνοτρόφοι, κινήθηκαν προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου όπου είχαν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό. Παράλληλα, του παρέδωσαν και εγγράφως, τα βασικά αιτήματά τους.
Το ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής αγώνα Κτηνοτρόφων περιφέρειας Πελοποννήσου, είχε τέσσερα σημεία:
Άμεση καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων – πρασίνισμα, μέσω οικολογικών σχημάτων, δίχως να αποκλείεται κανένας κτηνοτρόφος,
Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για να σταματήσει η παράνομη ελληνοποίηση γάλακτος και κρέατος, ώστε να παύσει η πτωτική πορεία του γάλακτος και του κρέατος,
Μείωση των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων,
Λύση στο θέμα των εργατών γης.
Η κινητοποίησή τους έληξε, με συμβολικό χύσιμο γάλατος, σε φρεάτιο, έξω απ’ την κεντρική είσοδο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σκυλακάκης: Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα
Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».
Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.
Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.
Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.