ΣΥΡΙΖΑ-Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα βρίσκεται εν μέσω πολιτικών εξελίξεων μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, γεγονός που τον καθιστά πλέον «έκπτωτο» πρόεδρο. Η απόφαση αυτή πυροδοτεί την έναρξη διαδικασιών για εσωκομματικές εκλογές και συνέδριο, με το πολιτικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώνεται με ραγδαίες εξελίξεις.
Τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη διοργάνωση του έκτακτου συνεδρίου και των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου. Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη, θα καθορίσει τις λεπτομέρειες της επόμενης Κεντρικής Επιτροπής, όπου αναμένεται να οριστεί η ακριβής ημερομηνία για το συνέδριο. Οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι το συνέδριο δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν από τις 15 Οκτωβρίου, ενώ οι εσωκομματικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο αναμένεται να διεξαχθούν περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.
Ο ρόλος των «Κασσελιστών»
Στην επικείμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, θα φανεί αν οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη, γνωστοί ως «Κασσελιστές», θα αποτελέσουν τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση. Υπάρχει η πιθανότητα να αντιδράσουν στις ταχύτατες διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, ενδεχομένως επιδιώκοντας να καθυστερήσουν την εκλογική διαδικασία. Από την άλλη πλευρά, οι υποψήφιοι που στοχεύουν στη θέση του προέδρου επιθυμούν γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν τη βάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Υποψήφιοι για την προεδρία και το μέλλον του Κασσελάκη
Προς το παρόν, τα ονόματα των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ξεκάθαρα, αλλά οι πληροφορίες δείχνουν ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις υποψηφιότητες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι πιθανό να υπάρξουν και εκπλήξεις, όπως αυτή του Απόστολου Γκλέτσου, ο οποίος την Κυριακή το βράδυ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.
Ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα παραμένει το τι προτίθεται να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί εάν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία ή αν θα επιλέξει μια τελείως διαφορετική πορεία, όπως η ίδρυση ενός νέου κόμματος. Ο ίδιος έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ η απόφαση του να παραιτηθεί μετά την πρόταση μομφής έχει προκαλέσει προβληματισμό για το μέλλον της πολιτικής του πορείας.
Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται
Το μόνο όνομα που έχει ξεκάθαρα εκφράσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό του Παύλου Πολάκη. Ο Πολάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή, προσδίδοντας νέο ενδιαφέρον στη μάχη για την ηγεσία. Επίσης, ο Νικόλας Φαραντούρης θεωρείται ισχυρός υποψήφιος, καθώς ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια ότι σκέφτεται σοβαρά να συμμετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση για την προεδρία.
Από την άλλη πλευρά, ο Σωκράτης Φάμελλος, ένα σημαντικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και κοντινός πολιτικός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, δεν έχει ακόμα δηλώσει επίσημα τις προθέσεις του. Παρά ταύτα, πολλοί τον βλέπουν ως πιθανό υποψήφιο για την προεδρία, με δεδομένο τον κεντρικό του ρόλο στα εσωτερικά του κόμματος. Ο ίδιος, μετά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, δήλωσε πως «θα συνεισφέρουμε όλοι», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του.
Ο Κασσελάκης και οι αντιδράσεις
Η καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη μετά από την ιστορική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ίσως η πιο δραματική στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Ο Κασσελάκης, μιλώντας μετά την ψηφοφορία, εξέφρασε την αγανάκτησή του για την απόφαση, αναφέροντας ότι έχει απαλλαγεί από τα «βάρη» που του είχαν επιβληθεί. Αναφέρθηκε επίσης στη «γραφειοκρατία» και τις «φράξιες» του κόμματος, τις οποίες κατηγόρησε για την κατεύθυνση που ακολούθησαν.
Μετά την ψηφοφορία, η πρόταση μομφής εγκρίθηκε με 163 ψήφους υπέρ και 120 κατά. Δύο μέλη ψήφισαν λευκό, ενώ υπήρξε και ένα άκυρο. Η επικράτηση των επικριτών του Κασσελάκη προκάλεσε πολιτικούς κραδασμούς και ενέτεινε την ένταση στο εσωτερικό του κόμματος, ενώ οι επόμενες κινήσεις του Κασσελάκη παρακολουθούνται με ενδιαφέρον τόσο από τους υποστηρικτές του όσο και από τους αντιπάλους του.
Οι εξελίξεις αυτές φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια περίοδο ανακατατάξεων, με το μέλλον του κόμματος να παραμένει αβέβαιο και τους υποψηφίους για την προεδρία να ετοιμάζονται για την κρίσιμη μάχη που έρχεται.