Η ξαφνική φουρτούνα στη Χ. Τρικούπη ξεδιπλώθηκε αρχικά με την δήλωση Ανδρουλάκη ότι δεν συγκυβερνά με τη ΝΔ, αλλά μόνο «με άλλα κόμματα». Εν συνεχεία με δηλώσεις στελεχών όπως του Παύλου Γερουλάνου που δήλωσε ότι στην διεύρυνση χωράνε και Κασσελάκης, Βαρουφάκης, Κωνσταντοπούλου, Φάμελλος και ο Μιχ. Κατρίνης που είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Αριστερά για να κάνει κυβέρνηση
Τροφοδοτήθηκαν δε και από τον εκπρόσωο του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλά, ο οποίος συμπεριέλαβε στον προοδευτικό χώρο και τους Γιάνη Βαρουφάκη και Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Τα κόμματα αυτά είθισται να ανήκουν στην αριστερά και στην κεντροαριστερά, άρα στον προοδευτικό χώρο» είπε χαρακτηριστικά (One) ενώ την επομένη (ΣΚΑΪ) δικαιολογήθηκε ότι… δεν είπε ο ίδιος τα ονόματα, αλλά ο δημοσιογράφος Σταμάτης Ζαχαρός (!), για να καταλήξει επιμένοντας: «Προοδευτικός πόλος είναι ο πόλος απέναντι στην Κεντροδεξιά και στο νεοφιλελευθερισμό».
Οι δηλώσεις αυτές έφεραν υπόγειες αλλά και δημόσιες αντιδράσεις εσωκομματικές αλλά και από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΠΑΣΟΚ.
Μαρινάκης: Στηρίζοντας ΠΑΣΟΚ παίρνεις πακέτο ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά
Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη, έσπευσε να δηλώσει ότι «ο κ. Ανδρουλάκης μάς είπε στην πραγματικότητα ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟΚ παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του μισού ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο κ. Πολάκης, αλλά και του άλλου μισού ΣΥΡΙΖΑ που έχει όλα τα πρωταγωνιστικά στελέχη της καταστροφικής διακυβέρνησης 2015-2019, είτε το ΚΚΕ, που είναι γνωστές οι θέσεις του για την πορεία της χώρας μας, την ευρωπαϊκή της προοπτική, ή τη Νέα Αριστερά, που είναι επίσης γνωστές οι θέσεις της, αλλά και η δράση των στελεχών της όταν ήταν όλοι μαζί ένα κόμμα». Ενώ η ΝΔ έκανε δηκτικά λόγο για συνασπισμό των «κομμάτων της δραχμής».
Νίκος Παπανδρέου: Αν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο 5%
Ο Νίκος Παπανδρέου δήλωσε (Action24) ότι εάν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στο 5%, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΠΑΣΟΚ ούτε με το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. «Δηλαδή θα ασπαστούμε ό,τι λέει ο καθένας στον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτά που έκανε».
Διαμαντοπούλου: Όχι σε λαϊκά μέτωπα
Από την πλευρά της, η Άννα Διαμαντοπούλου είπε όχι σε «λαϊκά μέτωπα», χαρακτηρίζοντας «θεωρητική» την προσέγγιση Ανδρουλάκη για συνεργασίες, ενώ έθεσε το πρόβλημα στις ρεαλιστικές του διαστάσεις: «Το ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι δεύτερο κόμμα, με απόσταση από τη ΝΔ. Και είναι αξιωματική αντιπολίτευση όχι γιατί το πέτυχε, αλλά γιατί έγιναν όσα έγιναν στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του είναι στο χώρο του κέντρου και έχει διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά και γίνεται η μεγάλη Κεντροαριστερά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι φτερό στον άνεμο είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά». Απάντησε μάλιστα στο τι είναι προοδευτικό κόμμα: «Είναι αυτό που μπορεί να βλέπει την πραγματικότητα του αύριο».
Παράλληλα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται πολύ κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη επιχείρησαν να μαζέψουν το κλίμα που διαμορφώθηκε.
Δουδωνής: Στην Κεντροαριστερά χωράνε μόνοι οι σοβαροί
Ο βουλευτής επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής (Real fm) ξεκαθάρισε ότι «ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δε μίλησε ποτέ για συμπόρευση με κανένα κόμμα από όσα αναφέρονται». Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και επεσήμανε ότι «θα συμπορευθεί μόνο με τους σοβαρούς για το καλό του τόπου».
Τσουκαλάς: «Δεν είναι η ώρα για τα θέματα των συνεργασιών»
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Τσουκαλάς, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ είπε ότι «δεν είναι η ώρα για τα θέματα των συνεργασιών» ωστόσο επανέλαβε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι πρώτο κόμμα για να πάρει το μπόνους των εδρών και να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Όποιος πολίτης θέλει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, έχει μια ρεαλιστική επιλογή να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ». Πέταξε δε το μπαλάκι στο κυβερνών κόμμα: «Η Νέα Δημοκρατία αφού ανοίγει το θέμα, ας απαντήσει αν θα συνεργαστεί με τη Λατινοπουλου και τον Βελόπουλο». Υποστήριξε επίσης πως «Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ καθαρή θέση: στόχος μας είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή στη χώρα και να τερματιστεί ο βίος της σημερινής κυβέρνησης».
Υπεραμύνθηκε δε της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ για να προσθέσει ωστόσο: «Η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς λαμβάνει χώρα μέσα στο ΠΑΣΟΚ που ο στόχος μας είναι ως ΠΑΣΟΚ με την αμφίπλευρη διεύρυνση να καλύψουμε τα όρια από την Αριστερά και ως το Κέντρο. Απευθυνόμαστε και σε κάθε πολίτη -όποια επιλογή και αν έκανε- και να ψήφισε και Νέα Δημοκρατία, αρκεί να επιθυμεί ένα δίκαιο και επαρκές κράτος που θα διαχέει τους επενδυτικούς πόρους».
Σπυρόπουλος: Δεν μας απαντά η ΝΔ αν θα συνεργαστεί με Λατινοπούλου ή Βελόπουλο
Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, επιχείρησε επίσης να αντιστρέψει το κλίμα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Ωραία η συζήτηση για συνεργασίες, ανοίγει όποτε η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση» είπε αρχικά, και αντέστρεψε το ερώτημα: «Δεν ρωτάει κανείς με ποιον θα συνεργαστεί η Νέα Δημοκρατία. Θα ήταν, π.χ., η κ. Λατινοπούλου που προέρχεται από τη ΝΔ; Ο κ. Βελόπουλος που ήταν μαζί με Γεωργιάδη και Βορίδη στην ίδια κυβέρνηση;». Στην παρατήρηση ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απαντούν ότι θα συνεργαστούν με Βαρουφάκη-Κωνσταντοπούλου, ο κ. Σπυρόπουλος απάντησε: «Στόχος μας να προσπαθήσουμε με τρόπο συντεταγμένο και πολλή δουλειά να διαμορφώσουμε μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να κερδίσει, διεκδικεί να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό, αν είναι δυνατόν και αυτοδυναμία, και τουλάχιστον να διαμορφώσει ένα ρεύμα αλλαγής από αυτό το οποίο βιώνει σήμερα ο ελληνικός λαός».
Ν. Μήλης: « Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξυπνήσει το “φάντασμα” των κομμάτων της δραχμής»
Την ίδια επιχειρηματολογία υιοθέτησε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Μήλης ο οποίος μιλώντας στο Action24 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο τόνισε μεν ότι«το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πόλο που θα φέρει την πολιτική αλλαγή» ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν θα ξυπνήσουμε το “φάντασμα” των κομμάτων της δραχμής».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο στενός συνεργάτης του Ν. Ανδρουλάκη, Βαγγέλης Τσόγκας. Απαντώντας (AtticaTV) αν χωράνε όλοι στο ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκης και Κασσελάκης και ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Στόχος μας είναι να εκφράσουμε τους πολίτες που θέλουν πολιτική αλλαγή που θέλουν αμβλυνση ανισοτήτων. Το πώς θα είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί σε δύο χρόνια που θα γίνουν εκλογές, θα το δούμε και θα το ορίσει ο ελληνικός λαός».
Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ έβαλε δύο κορυφαία πολιτικά αυτογκόλ
Φυσικά η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει όλη την αναταραχή στο ΠΑΣΟΚ.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ερωτηθείς (Real fm) για το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι εξαιρετικά πρόωρη όλη αυτή τη συζήτηση, ενώ τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ αυτή την εβδομάδα έκανε δύο κορυφαία πολιτικά αυτογκόλ, που, μεταξύ τους μάλιστα, έχουν και μια πολύ μεγάλη αντίφαση». Και εξήγησε:
«Στην αρχή της εβδομάδας ο κ. Ανδρουλάκης είπε ευθέως, όχι έμμεσα, ότι συνομιλητές του -εγώ δεν θα πω κόμματα που θα συγκυβερνήσει, γιατί αυτό θα το αποφασίσουν οι πολίτες- συνομιλητές του είναι τα κόμματα τα οποία βρίσκονται αριστερά του ΠΑΣΟΚ, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Πολάκη, και όχι μόνο του κ. Πολάκη, αλλά ακόμη και των κομμάτων τα οποία ήταν ακόμη πιο σκληρά από τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έκανε κωλοτούμπα και δεν είχαν πρόβλημα η χώρα μας να πάει εκτός Ευρώπης. Στην συνέχεια, μια σειρά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι ένα και δύο, ο κ. Κατρίνης, ο κ. Γερουλάνος, δεν απέκλεισαν ακόμη και τον κ. Βαρουφάκη, δηλαδή κόμματα της δραχμής. Την ίδια εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Γιαννίτση, λέγοντας ότι η μεταρρύθμιση Γιαννίτση ανετράπη από μία κακή λογική λαϊκισμού, την οποία την είχε υιοθετήσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Θύμισε, δηλαδή, τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ, που έβαζε τον λαϊκισμό μπροστά. Ακόμη, λοιπόν, και αν δεχτούμε ότι το ΠΑΣΟΚ ωρίμασε και πήρε αποστάσεις, χωρίς να το έχει πει, βέβαια, το ίδιο, χωρίς να έχει κάνει την αυτοκριτική του από τότε που ανέτρεπε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ μεγάλες μεταρρυθμίσεις, από τότε που έκανε κωλοτούμπα με την αναθεώρηση του άρθρου 16, τι σχέση έχει αυτή η νέα στάση, που ακόμη περιμένουμε να δούμε αν την πιστεύουν, με συμπόρευση με τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, με τις δυνάμεις που ήθελαν ακόμη και την χώρα μας εκτός Ευρώπης; Όλα αυτά δημιουργούν μια σύγχυση στους πολίτες και καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την δική μας επίσπευση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, για να κάνουμε την Ελλάδα ακόμη πιο ισχυρή χώρα και τους πολίτες να έχουν ακόμη λιγότερα προβλήματα από ό,τι είχαν όταν αναλάβαμε την ηγεσία».
ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ παρουσιάζει ως αστάθεια την προοδευτική συμπόρευση
Για την ιστορία πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω διαρροών, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γερουλάνου-Κατρίνη δήλωσε ανοικτός «στη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου» συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση, ούσα σε αποδρομή και φοβούμενη, προσπαθεί να παρουσιάσει το ενδεχόμενο προοδευτικής συμπόρευσης ως κίνδυνο αστάθειας, αστάθεια προκαλεί στην ελληνική κοινωνία η ίδια, υπερασπιζόμενη τα καρτέλ».
Νέα Αριστερά: Απορρίπτουμε κατηγορηματικά σενάρια συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Παρά ταύτα, η Νέα Αριστερά έσπευσε να κάψει κάθε σχετικό σενάριο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ ή επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Παρατηρούμε έναν νέο γύρο μικροκομματικών δηλώσεων από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ που εμπλέκουν τη Νέα Αριστερά σε ευφάνταστα σενάρια. Η Νέα Αριστερά θέλει να είναι ξεκάθαρη. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά σενάρια συγκυβέρνησης της Αριστεράς με τη συναινετική πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήδη πληρώνει το τίμημα για αυτή.
Απορρίπτουμε εξίσου κατηγορηματικά τα σενάρια που διακινεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «επιστροφή». Δεν μας αφορούν. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βαρύνεται με την ενθάρρυνση και ανοχή της τοξικής πολιτικής του κυρίου Κασσελάκη, με μικροκομματικές επιλογές όπως στην περίπτωση της υποψηφιότητας του κυρίου Ράμμου, με την απαράδεκτη για Αριστερό κόμμα υπερψήφιση των υπέρογκων εξοπλιστικών του κυρίου Μητσοτάκη», αναφέρει μεταξύ άλλων η Νέα Αριστερά