Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε νωρίτερα το απόγευμα στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός η συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.
Η κυρία Φον ντερ Λάιεν, μάλιστα, ανάρτησε στα social media ένα βίντεο από την συνάντηση της με τον Έλληνα πρωθυπουργό σχολιάζοντας πως «ήταν μία καλή συνάντηση ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
A good chat with @kmitsotakis ahead of the Special European Council.
Supporting Ukraine, building a stronger industrial base, managing migration, all of this requires a united European answer.
And we are confident that we will get there. pic.twitter.com/bsm6CUGnSQ
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) January 18, 2024
Ακόμη πρόσθεσε πως «η στήριξη της Ουκρανίας, η οικοδόμηση μιας ισχυρότερης βιομηχανικής βάσης, η διαχείριση της μετανάστευσης, όλα αυτά απαιτούν μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση. Και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε».
Μητσοτάκης από Νταβός: Ανησυχούμε για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και όσα συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης είχε συζήτηση με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε πως «είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Όχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλα συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο. Πήραμε ως Ελλάδα μια μετρημένη θεση σε ό,τι αφορά στο θέμα της Μέσης Ανατολής. Όλοι έπρεπε να ανησυχούν από το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 10 χιλιάδες παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης.
Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγικό ενδιαφέρον του Ισραήλ να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορφανών ή γονιών που έχουν χάσει τα παιδιά τους… Έχω εκφράσει την ανησυχία μου γιατί ως ΕΕ συλλογικά δεν εχουμε καταλήξει σε μια μετρημένη υποστήριξη για το Ισραήλ για το πώς θα έπρεπε να είναι προσεκτικό στην αντίδραση του απέναντι σε αυτήν την φρικτή επίθεση», συμπληρώνοντας ότι «στο παρελθόν υπήρξαμε στην πλευρά που δέχτηκε μια επιθετική συμπεριφορά».
Συζήτηση Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy»
Αναφορικά με το τι συμβαίνει στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και στην κατάληψη ελληνόκτητου πλοίου από τους Χούτι, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά πλοία ήμασταν συγκεκριμένοι με τους Έλληνες πλοιοκτήτες για την πιστή εφαρμογή του πλαισίου των κυρώσεων. Και νομίζω ότι το έκαναν».
Στη συνέχεια, μιλώντας για την Τουρκία, σχολίασε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της Σουηδίας. Θα ήλπιζα ότι θα καταβληθεί η προσπάθεια που πρέπει. Μετά τους σεισμούς ήμασταν οι πρώτοι που πετάξαμε στις περιοχές που χτυπήθηκαν, σχεδιάσαμε έναν οδικό χάρτη. Πρέπει να χαμηλώσουμε τη ”θερμοκρασία” και την ένταση» ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία γιατι πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες στις ακτές. Δεν είμαι όμως, αφελής. Έχουμε δει δραματικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος και να χτίζω πάνω στα θετικά βήματα που έκαναν οι χώρες μας».
Επίσης, συμπλήρωσε πως «έχουμε τέσσερα χρονια μπροστά μας, μια ισχυρή εντολή να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Να κάνουμε την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Υλοποιήσαμε τις δεσμεύσεις. Εστιάσαμε στην οικονομία και η Ελλάδα το 2023 ήταν σε καλύτερη θεση από το 2019. Οι πολίτες είναι λογικοί, κοιτάνε ποιο είναι το συμφέρον τους. Είμαστε φιλελευθέροι στην οικονομία μειώνοντας τους φόροους. Ήμασταν παρόντες όποτε χρειάστηκε όπως στην πανδημία. Είμαστε υπεύθυνοι πατριώτες όπως όταν η Τουρκια προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Ταυτοχρονως είμαστε φιλελεύθεροι και προοδευτικοί σε ό,τι αφορά στην κοινωνική πολιτική» ενώ για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, εξήγησε πως φέρνουμε στο προσκήνιο πολιτικές που δεν ήταν πάντα συνδεδεμένες με ένα κεντροδεξιό κόμμα. Για παράδειγμα, τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ισότητα στο γάμο. Δεν θα περιμένατε απαραίτητα από ένα κεντροδεξιό κόμμα να υπερασπιστεί αυτή τη μεταρρύθμιση».
Τέλος, ερωτώμενος για την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αστειευόμενος, είπε αρχικά, με το κοινό να ξεσπάει σε γέλια: «Νόμιζα ότι τελείωσε ο χρόνος μας» και συμπλήρωσε: «Συνεργάστηκα στενά και με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν και θεωρώ ότι είναι ανάρμοστο για οποιονδήποτε ξένο ηγέτη να παίρνει θέση για μια δημοκρατική διαδικασία. Εμείς στην Ευρώπη θα συνεργαστούμε με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός για πρόεδρό του. Στους πολίτες δεν αρέσουν τα κηρύγματα. Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας αλλά πρέπει να τις κρατάμε για τον εαυτό μας».
Υπενθυμίζεται ότι σε συζήτηση για την πράσινη μετάβαση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» συμμετείχε το πρωί της Παρασκευής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των εργασιών, στο Νταβός, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με τον Έλληνα πρωθυπουργό να περιγράφει τους ενεργειακούς στόχους της χώρας ανάμεσα στους οποίους η μετατροπή της σε εξαγωγέα «πράσινης» ενέργειας αξιοποιώντας τις δυνατότητες της αιολικής ενέργειας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στόχος της Ελλάδας είναι να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ειδικότερα των Βαλκανίων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι εισαγωγέας ενέργειας καταγράφοντας ότι «όταν η Ελλάδα αποφάσισε να αφήσει πίσω της τον άνθρακα, τότε εστράφη στο φυσικό αέριο. Το 2023 δώσαμε 7 δισ. ευρώ για να εισάγουμε φυσικό αέριο, ενώ κανονικά καταβάλαμε 1 δισ. ευρώ».
Συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Google και της Intel
Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νταβός τόσο με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Intel, Pat Gelsinger όσο και με την Πρόεδρο και επικεφαλής επενδυτικών και οικονομικών υποθέσεων (President, Chief Investment Officer, Chief Financial Officer) της Alphabet, μητρικής της Google, Ruth Porat και τον Πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Matt Brittin.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που σταθερά υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς και οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τομέας στον οποίο οι συνομιλητές του Πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην ανάδυση του ελληνικού οικοσυστήματος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση για τη χαρτογράφηση των ευκαιριών και των προκλήσεων που απορρέουν από τις εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης, και στο υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και εκπαίδευσης που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τα στελέχη της Google συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στη χρήση υψηλής τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.
Συζητήθηκαν ακόμη τρόποι χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών στην Περιφέρεια Αττικής.
Ο κ. Gelsinger, η κα Porat και ο κ. Brittin συνεχάρησαν τον Πρωθυπουργό για την επανεκλογή του, ενώ τονίστηκε η σημασία της πολιτικής σταθερότητας, σε ένα περιβάλλον διεθνούς αβεβαιότητας και περιορισμένης ορατότητας για το μέλλον.